«Φουσκωμένος» ο ΕΝΦΙΑ για 600.000 ιδιοκτήτες


Τέσσερις ομάδες ιδιοκτητών ακινήτων, που συνολικά υπερβαίνουν τις 600.000, θα δουν τα εκκαθαριστικά να είναι «φουσκωμένα» σε σχέση με πέρυσι, η πλειονότητα θα πληρώσει τα ίδια ποσά φόρου παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ μικρός αριθμός φορολογουμένων θα δει το ποσό του ΕΝΦΙΑ να είναι λιγότερο σε σχέση με το 2015.
Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων «τρέχουν» ήδη τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ και, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση για το 99,9% των ιδιοκτητών ακινήτων. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στον προσωπικό λογαριασμό των φορολογουμένων στο Taxisnet.
Ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε ότι ο φόρος θα εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να «τσουρουφλίσουν» φέτος περισσότερους από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, ενώ πολλοί θα χάσουν και τις εκπτώσεις που «απολάμβαναν» μέχρι πέρυσι.
Η μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και η αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του σε συνδυασμό με την επέκταση του φόρου αυτού και στα αγροτεμάχια, στους αγρούς και στις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου θα έχει ως συνέπεια πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι να κληθούν φέτος να πληρώσουν για πρώτη φορά διπλό ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους. Επίσης, όσοι πλήρωναν συμπληρωματικό φόρο φέτος θα τον καταβάλουν σημαντικά αυξημένο, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία από τις εκκαθαρίσεις που γίνονται στον ΕΝΦΙΑ δείχνουν ότι τα αγροτεμάχια και οι εκτός σχεδίου εκτάσεις γης που βρίσκονται σε νησιά, παραθαλάσσιες ή προνομιούχες περιοχές και έχουν σημαντική αντικειμενική αξία έχουν ανεβάσει τον συμπληρωματικό φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους.
Οι χαμένοι
Ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος φέτος για:
1 Φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Για πρώτη φορά περισσότεροι από 350.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εκτός από τον βασικό φόρο και συμπληρωματικό φόρο για τα ακίνητά τους μετά το «κούρεμα» του αφορολόγητου ορίου.
Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστές 0,1% - 0,15%. Την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3% έως 1,15%, οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και άλλαξαν τα φορολογικά κλιμάκια για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια, τα οποία μέχρι και το 2015 απαλλάσσονταν. Με την προσθήκη και αυτών των ακινήτων η αξία της ακίνητης περιουσίας που θα συνυπολογίζεται στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ αυξάνεται περαιτέρω, με συνέπεια ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Giota Zografou

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου