Ηλιόπουλος Στέργιος – Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δήμος Δράμας «σημεία ανεξέλεγκτων χωματερών»και έλλειψη «Πράσινων Σημείων»

Ευθύνες για την απουσία «Πράσινων Σημείων» στη Δράμα επιρρίπτει στη Δημοτική Αρχή Δράμας η παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών».
Σε ανακοίνωση της στον τύπο τονίζει χαρακτηριστικά ότι η δημοτική αρχή έχει μείνει μόνο στα λόγια και δεν έχει προχωρήσει σε καμιά ενέργεια. Σε συνέντευξη του στην πρωινή εκπομπή του ALPHA NEWS 95,5 ο επικεφαλής της παράταξης Στέργιος Ηλιόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρόταση της παράταξης του για την «κάρτα ανακυκλωτή», στην οποία θα καταγράφονται οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων και θα παρέχεται ένα είδος επιβράβευσης σε όποιον την έχει: για παράδειγμα, εκπτωτικά κουπόνια από την τοπική αγορά, μείωση τελών καθαριότητας κ.λπ.».

 Η ανακοίνωση της Αυτοδιοίκησης Πολιτών

Δήμος Δράμας «σημεία ανεξέλεγκτων χωματερών»και έλλειψη «Πράσινων Σημείων»

Οι φωτογραφίες που ανέβασε στο facebook συνδημότης μας από την τοπική κοινότητα Κουδουνίων αποτελούν ντροπή για το Δήμο Δράμας. Δυστυχώς αυτές οι εικόνες υπάρχουν σε όλο το Δήμο. Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε στο ελάχιστο τις ευθύνες όσων εναποθέτουν απορρίμματα σε μη αδειοδοτημένους χώρους, η ευθύνη της δημοτικής αρχής για την απουσία «Πράσινων Σημείων» είναι πολύ μεγάλη.                                                        
H Αυτοδιοίκηση Πολιτών έχει θέσει πολλές φορές το ζήτημα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο  και τη τελευταία φορά στις 25/01/2016 υπήρξε η διαβεβαίωση   από τη δημοτική αρχή ότι θα προχωρήσει όπως είχαμε ζητήσει στη δημιουργία «Πράσινων Σημείων».
            
Δυστυχώς μόνο στα λόγια έχουν μείνει μέχρι στιγμής.

Τα «Πράσινα Σημεία» πρέπει να μπουν στην καθημερινότητα της ζωής μας. Πρόκειται για οργανωμένους χώρους ανακύκλωσης ή και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τα οποία θα βρίσκονται μέσα στις γειτονιές αλλά και έξω από τον αστικό ιστό, προσφέροντας κίνητρα στους πολίτες για να ανακυκλώσουν «σωστά» και σε «όλη την αλυσίδα».

Το μοντέλο των «Πράσινων Σημείων» εφαρμόζεται εδώ και έτη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πλέον, βάσει της νέας εθνικής νομοθεσίας για τα απορρίμματα, θα αρχίσει να υιοθετείται από τους δήμους και στην Ελλάδα.                                    
Τα «Πράσινα Σημεία» χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με την έκτασή τους:

1. Τα μικρότερα είναι τα «Πράσινα Σημεία Γειτονιάς», που μπορούν να χωροθετηθούν σε 50-100 τ.μ. Στην ουσία πρόκειται για έναν μικρό οργανωμένο χώρο –μια ελεύθερη γωνιά σε ένα οικόπεδο– με κάδους ανακύκλωσης. Το κόστος τους είναι μικρό. (περί τα 1.000 ευρώ)
2. Τα «Μικρά Πράσινα Σημεία» είναι χώροι 250-750 τ.μ. Επομένως έχουν εξ ορισμού μεγαλύτερες δυνατότητες συλλογής ανακυκλώσιμων (για παράδειγμα, μπορούν να δέχονται και ειδικές κατηγορίες, όπως λάμπες, μπαταρίες, μαγειρικά έλαια, υφάσματα κ.ά.).
3. Τα «Βασικά Πράσινα Σημεία» απαιτούν χώρο εγκατάστασης άνω των 3,5 στρεμμάτων, επομένως το πιθανότερο είναι να βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού. Στους χώρους τους οι πολίτες θα μπορούν να αφήνουν, εκτός από τα ανακυκλώσιμα, ογκώδη αντικείμενα, όπως ηλεκτρικές συσκευές, παλιά έπιπλα και στρώματα. Τα ανακυκλώσιμα θα αποθηκεύονται εκεί μέχρι να διατεθούν σε εταιρείες ανακύκλωσης, ενδεχομένως με τη χρήση συμπιεστών.
4. Τα «Κέντρα Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογής στην πηγή», με έκταση από 350 τ.μ. έως 1.000 τ.μ. Εκτός από τις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, θα πρέπει να διαθέτουν αίθουσα εκπαίδευσης και δραστηριότητες που προάγουν την ανακύκλωση.
«Με τα “Πράσινα Σημεία”  θα καταλάβει ο πολίτης την αξία των απορριμμάτων.
Ουδείς βέβαια περιμένει ότι από τη μια ημέρα στην άλλη οι πολίτες θα ξεκινούν με το αυτοκίνητό τους για να μεταφέρουν ανακυκλώσιμα σε ένα συγκεκριμένο σημείο στην πόλη, αντί για τον κάδο ανακύκλωσης που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι τους. Κλειδί για τη συμμετοχή των πολιτών είναι η θέσπιση κινήτρων, η ανταποδοτικότητα.
Ο  δήμος μπορεί να κάνει πολλά.
Μπορούμε για παράδειγμα να εκδώσουμε “κάρτες ανακυκλωτή”, στις οποίες θα καταγράφονται οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων και θα παρέχεται ένα είδος επιβράβευσης: για παράδειγμα, εκπτωτικά κουπόνια από την τοπική αγορά, μείωση τελών καθαριότητας κ.λπ.».


Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου