Ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση εκμετάλλευσης των λιγνιτών της Δράμας


Το ενδεχόμενο της εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δράμας, που απορρίφθηκε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο από την Δραμινή κοινωνία, φαίνεται πως επανέρχεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας.

Οι μαζικές αντιδράσεις του κόσμου κατά την δεκαετία του 1990, οι οποίες κορυφώθηκαν με την συγκέντρωση χιλιάδων αρνητικών στην εκμετάλλευση των λιγνιτών, υπογραφών, ξεχάστηκαν μάλλον από όλους εκείνους που πίστευαν και πιστεύουν ακόμη ότι στο βωμό της όποιας επιχειρηματικότητας μπορούμε να υποθηκεύσουμε εμείς οι άνθρωποι, τις ζωές των παιδιών μας, τη φύση, τα νερά, τα χωριά, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Επειδή «εκεί που υπάρχει καπνός υπάρχει πάντα και φωτιά» οι εκπρόσωποι των φορέων της Δράμας και κυρίως οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες του νομού, πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί όσον αφορά την υπόθεση αυτή που μας αφορά όλους.

Με δεδομένο ότι οι νυν δημοτικές αρχές του νομού καθώς και η περιφερειακή αρχή δεν έχουν αλλάξει θέση στο θέμα των λιγνιτών και συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια σε κάθε ενδεχόμενο εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δράμας από τον οποιοδήποτε, ίσως η ώρα αυτή να είναι η καταλληλότερη για να αναλάβουν πρωτοβουλίες επικαιροποίησης του ιστορικού ΟΧΙ που ο λαός της Δράμας βροντοφώναξε πριν τρεις δεκαετίες περίπου, στα σχέδια εκείνων που ήθελαν να κάνουν τη Δράμα «κρανίου τόπο».

Παρακάτω παραθέτουμε ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα του Γιώργου Φιντικάκη στο portal energypress.gr το οποίο αποδεικνύει περίτρανα ότι η υπόθεση λιγνίτες Δράμας όχι μόνο δεν έχει κλείσει αλλά μόλις τώρα… άνοιξε.

 

Διαγωνισμούς για Δράμα, Ελασσόνα, Βεγόρα εξετάζει το ΥΠΕΝ - Ανοίγει ο δρόμος για κύρωση της Βεύης

Την ανάθεση σε ιδιώτες των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων της Δράμας, της Ελασσόνας, της Βεγόρας, και της Βεύης, φαίνεται ότι εξετάζουν στο υπουργείο Ενέργειας, προκειμένου η χώρα να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το λιγνίτη.

Σύμφωνα με τα όσα λέει υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου στο "Energypress", αυτό που συζητά η ελληνική πλευρά είναι να προτείνει στην Κομισιόν μια λύση παρόμοια με εκείνη του 2009, για αποκλειστική πρόσβαση ιδιωτών στα παραπάνω κοιτάσματα, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε ικανοποίηση των δικαστικών απαιτήσεων.

Είχε προηγηθεί η παράδοση στα χέρια του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη της έκθεσης των νομικών υπηρεσιών, που ερμηνεύοντας την ευρω-απόφαση, θεωρούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η παραχώρηση των ορυχείων συνιστά μονόδρομο, προκειμένου να μην επανέλθουν σενάρια "Μικρής ΔΕΗ".

Στο δια ταύτα, το σχέδιο παραχώρησης λιγνιτικών αποθεμάτων, είναι πάνω- κάτω το ίδιο με εκείνο το οποίο είχε προτείνει η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2009, και το οποίο είχε αποδεχτεί η Κομισιόν. Ουδέποτε όμως προχώρησε λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων των παραπάνω περιοχών, που δεν επιθυμούσαν ρυπογόνες επενδύσεις στην περιοχή και κατόπιν μιας σφοδρής αντιπαράθεσης μπλόκαραν τα σχέδια. Και σήμερα, όπως και τότε, θεωρείται βέβαιο ότι η πρόταση θα συναντήσει τις αντιδράσεις των κατοίκων και των τοπικών φορέων.


Σε πρώτη ανάγνωση, εφόσον το υπουργείο αποδεχτεί τις εισηγήσεις και προβεί πράγματι σε αναθέσεις για τα λιγνιτικά κοιτάσματα, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα κερδίσει χρόνο. Σε δεύτερη όμως ανάγνωση, είναι αμφίβολο κατά πόσο το πλάνο θα προχωρήσει, και δεν θα σκαλώσει σε αντιδράσεις, που σημαίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστούν άλλες λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση των νομικών υπηρεσιών θεωρεί ότι η απόφαση του ευρωδικαστηρίου υποχρεώνει την κυβέρνηση να δώσει χώρο σε ιδιώτες στα τέσσερα αυτά αποθέματα, αποκλείοντας εντελώς τη ΔΕΗ.

Αν για Δράμα, Ελασσόνα και Βεγόρα, αυτό σημαίνει προκήρυξη διαγωνισμών, για τη Βεύη τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Ήδη από το 2009, πλειοδότης στο διαγωνισμό για την εκμίσθωση του ορυχείου έχει ανακηρυχθεί ο Ακτωρ. Αλλά η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή δεν έχει ακόμη γίνει, ενώ η υπόθεση έχει περάσει από 40 κύματα- όπως άλλωστε και ο διαγωνισμός που προκηρύχτηκε για πρώτη φορά το 2006, για να ακυρωθεί, και να επαναπροκηρυχθεί. Μεσολάβησαν οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2014, η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και το πάγωμα της διαδικασίας που είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί η παραχώρηση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο Ακτωρ ουδέποτε εγκαταστάθηκε ως παραχωρησιούχος της Βεύης.

Στον αντίποδα βέβαια, το μνημόνιο που υπέγραψε η ΔΕΗ με την κινεζική CMEC θα μπορούσε να αποτελέσει το "όχημα" προκειμένου να αποδοθεί τελικά η εκμετάλλευση του ορυχείου της Βεύης στον Ακτωρ.

Διότι για να περπατήσει η συνεργασία ΔΕΗ-CMEC στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί για την περιοχή της Μελίτης, προϋπόθεση αποτελεί να έχουν οι εμπλεκόμενοι την εκμετάλλευση του ορυχείου της "μεγάλης Βεύης" (αποτελεί το 60% του συνολικού κοιτάσματος) ώστε να εισφέρουν το asset αυτό, το οποίο είναι εντελώς απαραίτητο για την τροφοδοσία των μονάδων, στο κοινό εταιρικό σχήμα.

Τα αποθέματα της Βεύης υπολογίζονται σε περίπου 90 εκατομμύρια τόνους και μπορούν να καλύψουν τη λειτουργία μιας μονάδας για περίοδο 30 ετών.

Οσο για την Ελασσόνα τα αποθέματα εκτιμώνται σε 150 εκατ. τόνους και στη Δράμα σε 800 έως 900 εκατ. τόνους. Τέλος στη Βεγόρα, τα αποθέματά της είναι πολύ μικρότερα και μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τη γειτονική Βεύη (12-13 εκατ. τόνοι).Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου