Εκατοντάδες μετανάστες «πολιορκούν» τον Έβρο


Εκατοντάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους Πακιστανοί που «απελευθερώθηκαν» από κέντρο φιλοξενίας της Ανατολικής Θράκης, «πολιορκούν» το τελευταίο διάστημα τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.
Όπως αναφέρει το Έθνος και ο Βασίλης Ιγνατιάδης, «Η πληροφορία που θέλει τις τουρκικές Αρχές να έχουν εγκαταλείψει δομή κράτησης στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης κυκλοφορεί έντονα στον Εβρο και παρόλο που δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, φαίνεται να επαληθεύεται από τις ροές των τελευταίων ημερών. Αυτές αφορούν κυρίως Πακιστανούς, με πιο πρόσφατο τον εντοπισμό 11 ατόμων που βρέθηκαν στοιβαγμένα ανήμερα τα Χριστούγεννα σε ΙΧ έξω από τη Θεσσαλονίκη, μία μέρα μετά το πέρασμά τους στη χώρα μέσω του Εβρου.
Κινητικότητα
Ο ακριτικός νομός δέχεται ισχυρές προσφυγικές και μεταναστευτικές πιέσεις, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του, όπου δεκάδες μετανάστες επιχειρούν καθημερινά να διασχίσουν τον ποταμό εκμεταλλευόμενοι και τη χαμηλή του στάθμη. Αυξημένη κινητικότητα υπάρχει και στο βόρειο τμήμα του Εβρου, αλλά με σημαντική διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τις εθνικότητες αφού εκεί το 80% των εισερχομένων είναι Σύροι πρόσφυγες.
«Φαίνεται πως οι διακινητές έχουν χωρίσει τις περιοχές δράσης, με τους πρόσφυγες να συγκεντρώνονται στη βόρεια περιοχή με επίκεντρο την Αδριανούπολη και τους μετανάστες να διοχετεύονται από τα νότια περάσματα μέσω του άξονα Κωνσταντινούπολης - Κεσσάνης» είπε στο «Έθνος» άνθρωπος που παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις.
«Υπάρχει η πληροφορία ότι οι Αρχές της γείτονος εγκατέλειψαν κάποιο hotspot με Πακιστανούς, ενώ παρατηρείται και κάποια χαλαρότητα στα μέτρα φύλαξης από την άλλη πλευρά των συνόρων, ιδιαίτερα έπειτα από τις αλλαγές των διοικητών στην παρέβρια περιοχή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος» προσέθεσε η ίδια πηγή.
«Το τρίμηνο Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου αποτελεί προνομιακή περίοδο δράσης για τα κυκλώματα των διακινητών, επειδή η στάθμη του ποταμού βρίσκεται χαμηλά και μπορεί κανείς να διασχίσει την κοίτη του ακόμη και πεζός. Λόγω της ανομβρίας, φέτος η περίοδος αυτή έχει παραταθεί και οι υψηλές μεταναστευτικές πιέσεις έχουν συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο.
Παρ' όλα αυτά, στο βόρειο τμήμα του νομού συνολικά η χρονιά αναμένεται να κλείσει με μείωση των συλλήψεων σε σύγκριση με το 2015.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχει περιοριστεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο των αντίστροφων ροών από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Η έξαρση του φαινομένου παρατηρήθηκε το καλοκαίρι, όταν 30-40 μετανάστες έφταναν καθημερινά στον Εβρο με τρένα και άλλα μέσα από τα κέντρα φιλοξενίας της χώρας και επιχειρούσαν να περάσουν στη γειτονική χώρα».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
www.ethnos.gr

Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου