Το ομοίωμα του Καβάφη στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στα Κηπιά Καβάλας.


“ Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.”
Η Ιθάκη της δημιουργίας του κέρινου ομοιώματος του μεγάλου Κωνσταντίνου Καβάφη έδωσε ένα ταξίδι μοναδικό.
Ένα ταξίδι που μεγάλος ήταν ο πλούτος που απεκόμισα καθώς οι δρόμοι του με περνούσαν μέσα από το κορυφαίο έργο του, μέσα από την ζωή και τον ψυχισμό του σπουδαίου οικουμενικού ποιητή.


Με αυτά τα λόγια συνόδεψε την φωτογραφία του κέρινου ομοιώματος του Κωνσταντίνου Καβάφη ο Θεόδωρος Κοκκινίδης σε ανάρτηση του στο Fb
Πλέον το κέρινο ομοίωμα του μεγάλου μας ποιητή έχει την δική του θέση στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στα Κηπιά Καβάλας.


«Χρειάζεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό για την μεγαλύτερη δυνατή αποτύπωση ενός προσώπου στο κερί. Στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Καβάφη δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Λιγοστές είναι οι φωτογραφίες με την όψη του που υπάρχουν δημοσιευμένες.
Το γεγονός όμως ότι με ενέπνευσε το έργο και η προσωπικότητά του, η εικόνα του που είναι χαρακτηριστική, , αλλά και πως ο Κωνσταντίνος Καβάφης αποτελεί κομμάτι της υπερήφανης Ελλάδας που εγώ αγαπώ, συνετέλεσαν στο να γεννηθεί το έργο όπως ακριβώς ήθελα και είχα φανταστεί» αναφέρει ο Θόδωρος Κοκκινίδης


Βιογραφικό Θόδωρου Κοκκινίδη
Ο Θεόδωρος Κοκκινίδης γεννήθηκε το 1977 στο Βερολίνο Δυτ. Γερμανίας από γονείς μετανάστες. Έζησε και μεγάλωσε στα Κηπιά της Καβάλας μέχρι 18 ετών.
Από πολύ μικρός έδειξε την αγάπη του προς τις τέχνες. Σπούδασε μουσική, ασχολήθηκε με το τραγούδι και τη ζωγραφική. Σε ηλικία 16 ετών, ως μαθητής Λυκείου έλαβε μέρος σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το Υπ. Παιδείας στα σχολεία της χώρας όπου και απέσπασε το πρώτο βραβείο. 'Ήταν η ίδια εποχή που έπεσαν τυχαία στα χέρια του φωτογραφίες κέρινων ομοιωμάτων από μεγάλα μουσεία του κόσμου. Του έκανε εντύπωση το πως ένα άψυχο υλικό όπως το κερί μπορεί να δείχνει τόσο ζωντανό.
Με μόνο εφόδιο την αγάπη του για δημιουργία και την σιδερένια του θέληση, σε ηλικία 16 ετών, φιλοτέχνησε το πρώτο του κέρινο έργο, το ομοίωμα του Michael Jackson. Ακολούθησε το ομοίωμα της αείμνηστης Τζένης Καρέζη. Τον Μάρτιο του 1999 για πρώτη φορά παρουσίασε τη δουλειά του στο ευρύ κοινό, συμμετέχοντας σε ομαδική έκθεση, στην Καβάλα. Πάντα όμως ανήσυχος ήθελε να γνωρίσει όλα τα μυστικά της τέχνης των κέρινων ομοιωμάτων. Απευθύνθηκε σε εκείνους που με τα έργα τους, τον ερέθισαν ώστε να ασχοληθεί με την τέχνη του κεριού, στο Madame Tussaud. Του πρόσφεραν απλόχερα βοήθεια, λύνοντας του απορίες που είχε. Χρησιμοποιώντας πλέον άλλα μέσα, είχε καλύτερο αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο. Δοκιμάζοντας τις νέες τεχνικές, δημιούργησε την δική του κέρινη φιγούρα το 2002.
Τον Ιανουάριο του 2003 πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσωπική του έκθεση, με κέρινα ομοιώματα και έργα ζωγραφικής όπου έλαβε μέρος στο Μέγαρο Μπίλλυ στη Θεσσαλονίκη. Τον Ιανουάριο του 2007, παρουσίασε τα έργα του στην Αθήνα στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Το Νοέμβρη του 2008 συμμετείχε, με το κέρινο ομοίωμα της Αλίκης Βουγιουκλάκη, σε έκθεση που διοργάνωσε ο Γιάννης Παπαμιχαήλ με αυθεντικά κοστούμια της αείμνηστης ηθοποιού. Τον Ιούλιο του 2009 πραγματοποιήθηκε έκθεση των έργων του στην Καβάλα στην δημοτική Gallery Φιλίππων, που αποτέλεσε τον προάγγελο του γεγονότος της τωρινής λειτουργίας του μουσείου.
Τον Φεβρουάριο του 2014 το μουσείο μεταφέρθηκε για τριάντα ημέρες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο Κτίριο Μ2 όπου πλήθος κόσμου το επισκέφθηκε.


Ο Θόδωρος Κοκκινίδης με τον Μάικλ Τζάκσον


Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου