Πιάστε τον φονιά των αδέσποτων της Σίψας


Την δηλητηρίαση αδέσποτων σκυλιών που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της πρώην χωματερής Σίψας στη Δράμα καταγγέλλουν οι Φίλοι των Ζώων Δράμας με ανάρτηση τους στον λογαριασμό τους στο fb.
Ανέβασαν μάλιστα φωτογραφίες από δολοφονημένο ζώο οι οποίες σοκάρουν.
Οι Φίλοι των Ζώων αναφέρουν ότι για το συγκεκριμένο γεγονός ενημερώθηκε η αστυνομία, η οποία μάλιστα το κατέγραψε ενώ το άτυχο ζώο μεταφέρθηκε στη Δράμα για νεκροψία.  


Η ανάρτηση στο fb

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ξανά στην πρώην χωματερή Σίψας Δράμας
Δεν περιγράφεται αυτό…
Το βρήκαμε σήμερα πεσμένο δίπλα στο νερό χωρίς μάτια και γλώσσα.
Κοράκια νομίσαμε ενώ ήταν νεκρό…
Μάτια που ξεκόλλησαν και πετάχτηκαν και γλώσσα κομμένη από τα δόντια του ίδιου του ζώου από τους σπασμούς του δηλητήριου που προκάλεσε τον θάνατο.
Ποιος θα μπορούσε να το αντέξει αυτό ??
Ήρθε επάνω η αστυνομία, το γεγονός καταγράφηκε και το ζώο κατέβηκε για νεκροψία.
Ουαί και αλίμονο του φονιά που σπέρνει τον θάνατο στα αδέσποτα της πρώην χωματερής…. Θα έρθει η ώρα του, θα γίνει το λάθος και τότε θα δει όσα δεν βλέπει όταν απλώνει το ξερό του χέρι και ταΐζει τον θάνατο εκεί !!


Ο θάνατος από δηλητηρίαση είναι εξαιρετικά επώδυνος ενώ τα συμπτώματα δηλητηριασμένου ζώου είναι: Υπερβολική σιελόρροια, μυϊκός τρόμος και συνήθως έλλειψη συντονισμού κινήσεων, έντονος εμετός, διάρροια, παραλήρημα, φοβεροί σπασμοί, αγωνιώδες βλέμμα, κατάρρευση και σπασμοί, αφόδευση, εμετός.

Οι περισσότεροι δολοφόνοι ζώων με 'όπλο' τη λεγόμενη 'φόλα', χρησιμοποιούν συνήθως για να την δημιουργήσουν μέρος γευστικού φαγητού (κονσέρβα ή λουκάνικα) και κοινά ποντικοφάρμακα ή εντομοκτόνα, που περιέχουν αρσενικό, φώσφορο ή παρασκευάζουν όμοια θανατηφόρα ένζυμα με κεφαλές πυρείων που περιέχουν φώσφορο ή με κομματάκια σπόγγου συνδεδεμένα από λεπτό σύρμα, αλλά και τριμμένα γυαλιά μέσα σε κιμά.
Για την τελευταία περίπτωση δεν υπάρχει αντίδοτο.

Άμεση δράση: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν αντιληφθείτε ότι το ζωάκι σας δηλητηριάστηκε είναι να του προκαλέσετε εμετό. Εμετικά φάρμακα θα βρείτε εύκολα στο εμπόριο, αλλά ακόμα κι αν δεν βρείτε μπορείτε να φτιάξετε εσείς ένα μείγμα με θειϊκό χαλκό και κοινή γαλαζόπετρα σε διάλυση 2% (δηλαδή μισό κουταλάκι γαλαζόπετρα σ' ένα ποτήρι χλιαρό νερό).
Χορηγήστε στο σκύλο ή τη γάτα με ένα κουτάλι το μείγμα αυτό, λίγο-λίγο, μέχρι να προκληθούν σπασμοί εμετού. Αν σας είναι δύσκολο να φτιάξετε ακόμα και αυτό το μείγμα τη δεδομένη στιγμή, δώστε τότε στο ζωάκι να πιει χλιαρό αλατόνερο, που συνήθως προκαλεί εμετό σε λίγα μόνο λεπτά.
Μην χορηγήσετε, όμως, ξύδι με λάδι γιατί μπορεί να πεθάνει από αναρρόφηση στους πνεύμονες. Επίσης, αφού κάνει εμετό, βοηθάει να του δώσετε να καταπιεί με μία σύριγγα το ασπράδι από δύο αυγά.
Αν αργήσετε να αντιληφθείτε ότι το ζωάκι σας δηλητηριάστηκε, τότε σπεύσατε άμεσα στον κτηνίατρο. Θα βοηθήσει πολύ τη διάσωσή του αν γνωρίζετε από τι ακριβώς δηλητηριάστηκε (και σε τι ποσότητα), καθώς και αν μπορείτε ενδεχομένως να το πάρετε μαζί σας στον γιατρό.
Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, όμως, ακόμα και ο κτηνίατρος δεν προλαβαίνει να βοηθήσει το ζωάκι είτε γιατί το δηλητήριο έδρασε πολύ γρήγορα ή γιατί η δηλητηρίαση συνέβη εν πλήρη αγνοία του ιδιοκτήτη.

Πρόληψη: Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε το κατοικίδιό σας από το να δηλητηριαστεί από φόλα είναι να το εκπαιδεύσετε ώστε να μην τρώει ποτέ τίποτα απευθείας από το έδαφος, από τη γη.

Όσον αφορά στα σκυλιά η εκπαίδευση αυτή λέγεται 'απάρνηση του δολώματος' και συνήθως γίνεται εύκολα αντιληπτή. Ωστόσο, επειδή ακόμα και με την εκπαίδευση το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι άριστο μπορείτε και από μόνοι σας να λάβετε κάποια μέτρα, όπως:
§  Να το ταΐζετε μόνο στο πιάτο του, στο ίδιο πάντα μέρος του σπιτιού και όσο το δυνατόν σε σταθερές ώρες. Μην το ταΐζετε ποτέ από το χέρι και μην επιτρέπετε ενδιάμεσα μικρογεύματα. Φροντίστε δε να ταΐζεται από ένα μόνο συγκεκριμένο άτομο στην οικογένεια.
§  Μην αφήνετε το ζώο να τρώει τίποτε από κάτω και αν το κάνει να το μαλώνετε και να του παίρνετε αμέσως αυτό που θα βάλει στο στόμα του.
§  Μάθετέ το να τρώει μετά από εντολή σας. Δηλαδή, βάλτε φαγητό στο πιατάκι του και αφήστε το να περιμένει το δικό σας σύνθημα για να φάει –με τις γάτες, βέβαια, αυτό είναι λίγο δύσκολο, αλλά προσπαθήστε.
§  Γενικά προσπαθήστε να μην αφήνετε το ζωάκι σας πεινασμένο, γιατί λογικό είναι πως αν πεινάει θα φάει πιο εύκολα ό,τι βρεθεί στο δρόμο του.
§  Για εσάς που έχετε σκυλάκι, αν τελικά βρεθείτε σε μία περιοχή γνωστή για τους δολοφόνους της, εν ανάγκη φορέστε στο σκυλί -όταν θα είναι εκτός σπιτιού- φίμωτρο. Είναι σίγουρα η χειρότερη μέθοδος αλλά στην ανάγκη είναι η πιο αποτελεσματική.
§   
Τι μπορείτε να κάνετε μετά;
Καταρχήν να καταγγείλετε τον ένοχο στην αστυνομία. Μαζί με κάποιον μάρτυρα αναφέρετε το περιστατικό στην αστυνομία μέσα σε 24 ώρες και φυσικά δώστε το όνομα και τη διεύθυνση του ατόμου που είδατε να δηλητηριάζει το ζώο. Η περίπτωση αυτή (σύμφωνα με τον Νόμο 3170/2003) μπορεί να εκδικασθεί με Αυτόφωρη διαδικασία μέσα σε 48 ώρες.
Ωστόσο, μπορείτε ενδιάμεσα να δώσετε τη δηλητηριασμένη τροφή – αποδεικτικό για τοξικολογική εξέταση. Σε κάθε περίπτωση επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός και αναφέρετέ το και στο Δήμο σας. Και αν είστε σίγουροι για το άτομο που δηλητηρίασε το ζωάκι σας μπορείτε να κινηθείτε και δικαστικά.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site της Φιλοζωικής Εταιρίας. Τέλος, διαδώστε το! Μην αφήσετε να υπάρξουν άλλα ζωάκια θύματα στην περιοχή σας. Ακόμα και με ένα χειρόγραφο χαρτάκι από σπίτι σε σπίτι, όπως έκαναν οι νέοι του οικισμού που αναφέραμε στην αρχή.
Δείξτε την αντίδραση σας σε αυτούς τους άδικους φόνους.
Έλενα Μπούλια 
http://www.iatronet.gr

Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου