"Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" - Αρθρο του Κωνσταντίνου Γκαρέλα

Ο κ. Κωνσταντίνος Γκαρέλας στην πρωινή ενημερωτική ζώνη του ALPHA NEWS 95,5  με τους δημοσιογράφους Αρη Γκέρτα και Ρένα Γιουλβάνη

 Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

του Κωνσταντίνου Γκαρέλα

Χωρίς πολλά λόγια και φανφάρες, εκεί όπου τα λόγια γίνονται περιττά από την καταλυτική παρουσία μοναδικών και πρωτοποριακών έργων, εντυπωσιακών στη σύλληψη και την κατασκευή, που φανερώνουν την έμπρακτη αγάπη στον Έλληνα Πολίτη και όραμα και πάθος για τον Ελληνικό και Παγκόσμιο Πολιτισμό, παραδόθηκαν πριν λίγες μέρες στο Ελληνικό Κράτος οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). 
Πρόκειται για ένα κατασκευαστικό θαύμα, ένα πολυχρηστικό έργο τέχνης, μια σύμπραξη του παγκόσμιου πνεύματος και του παγκόσμιου εμπορίου, με συνδετική ουσία των δύο την αγάπη, χάρισμα στον Ελληνικό Λαό. Μας δείχνει ότι μια τέτοια Παγκόσμια Ελλάδα είναι εφικτή, ότι αυτή μπορεί και πρέπει να είναι ξανά ο προορισμός μας.

Σεβόμενος έτσι και εγώ την προσφορά, μη λέγοντας δηλαδή περισσότερα λόγια ο ίδιος μου, παραθέτω παρακάτω τις ακόλουθες περικοπές από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.snfcc.org):Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος(ΚΠΙΣΝ) είναι ένα πολυλειτουργικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο κέντρο παιδείας, τέχνης και αναψυχής, που αποτελείται από το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 210.000 τμ, και τις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ). To Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί μια δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Ελληνικό Δημόσιο.
Το ΚΠΙΣΝ δημιουργήθηκε για χρήση από το ευρύ κοινό και από όλη την οικογένεια και είναι σχεδιασμένο ειδικά για να προσφέρει πρόσβαση σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων με αναπηρίες. Το ΚΠΙΣΝ έχει σαν στόχο να εμπλουτίσει την καθημερινή ζωή των Ελλήνων και να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος καλύπτει το 85% του χώρου του ΚΠΙΣΝ και έχει έκταση περίπου 240.000 τμ – διπλασιάζοντας τους κατά κεφαλήν χώρους πρασίνου στους όμορους δήμους της Καλλιθέας, του Μοσχάτου, της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου. Πέραν της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα, μία από τις οικολογικές λειτουργίες του Πάρκου, σε σχέση με το χώρο, είναι ότι αποτελεί και πράσινη στέγη, μειώνοντας έτσι την ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση και τον κλιματισμό των κτιρίων. 
Λειτουργώντας ως ανάπαυλα από το τσιμέντο της πόλης, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος φιλοδοξεί να αποτελέσει μία όαση που θα λειτουργεί ως πηγή καθημερινής έμπνευσης και ανακάλυψης για επισκέπτες κάθε ηλικίας. 
Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του είναι η ικανότητά του να επανενώσει τις κοινότητες που το περιβάλλουν. Ανάμεσα στα πλέον ζωτικά στοιχεία του περιλαμβάνεται ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος πρασίνου, ο οποίος προσφέρεται για τη διοργάνωση συναυλιών και φεστιβάλ, προβολές ταινιών και άλλα δωρεάν ψυχαγωγικά προγράμματα για τους επισκέπτες.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή απόκτησε πλέον μία παγκοσμίου επιπέδου αίθουσα όπερας και μπαλέτου – την πρώτη της μόνιμη έδρα στην ιστορία της. Η κορυφαία ακουστική κι οι μηχανικές δυνατότητες της Κεντρικής Σκηνής (Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, 1.400 θέσεων) θα φιλοξενούν διεθνείς παραγωγές, καθώς και τοπικούς και ανερχόμενους καλλιτέχνες. 
Το νέο κτίριο θα δώσει επίσης στην Εθνική Λυρική Σκηνή τη δυνατότητα να ενισχύσει τα εκπαιδευτικά και κοινοτικά της προγράμματα, ενώ ένα μικρότερο πειραματικό θέατρο (Εναλλακτική Σκηνή, 474 θέσεων) θα φιλοξενεί εκδηλώσεις μικρότερης κλίμακας, καθώς και πειραματικές παραγωγές.

Οι νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) τής επιτρέπουν να επεκτείνει την εμβέλεια και τη δράση της, αναλαμβάνοντας ένα διπλό και διευρυμένο ρόλο: θα συνεχίσει να αποτελεί κέντρο έρευνας και μελέτης για ακαδημαϊκούς και φοιτητές, λειτουργώντας, ωστόσο, παράλληλα και ως σημαντικός δημόσιος πόλος για όλους τους πολίτες, και προσφέροντας διάφορα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, βασισμένα σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε δημόσιες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ΕΒΕ θα λειτουργήσει και ως εκθεσιακός χώρος για τις συλλογές της. Επιλεγμένα χειρόγραφα της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα εκτίθενται εκ περιτροπής, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να θαυμάσει τους θησαυρούς της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.
Ο «Φάρος» στο ΚΠΙΣΝ
Βασικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή είναι η Αγορά, ένας υπαίθριος τόπος συγκέντρωσης και πύλη προς τους χώρους υποδοχής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής. Η Αγορά επεκτείνεται επίσης κατακόρυφα στο 
ΚΠΙΣΝ. Στο υψηλότερο σημείο του Πάρκου, οι επισκέπτες συναντούν τον Φάρο, μία δομή 900τμ, με γυάλινο κέλυφος, και τόπο απόλαυσης της θέας της κοντινής θάλασσας και οπτικής επαφής με την πόλη. Πέραν της θέας, ωστόσο, το Αναγνωστήριο θα προσφέρει στους επισκέπτες και ένα ήσυχο μέρος για να διαβάσουν και να σκεφτούν, ή να συγκεντρωθούν σε μικρές ομάδες για σεμινάρια, μελέτη και διάφορες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Κατά μήκος του ΚΠΙΣΝ βρίσκεται ένα πλατύ Κανάλι, μεταφορική συνέχεια της παρακείμενης θάλασσας, το οποίο επίσης προσφέρει επιπλέον αντιπλημμυρική προστασία σε ολόκληρο το χώρο. Ένα φωτοβολταϊκόστέγαστρο, το οποίο συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας για τις εγκαταστάσεις και αποτελεί χαρακτηριστική και συναρπαστική προσθήκη στον ορίζοντα της πόλης, δεσπόζει 14 μέτρα πάνω από την κορυφή του λόφου και εκτείνεται πέρα από την περίμετρό του.


Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου μέχρι σήμερα είναι €630 εκατομμύρια, ποσό που συμπεριλαμβάνει δύο δωρεές αξίας €5 εκατομμυρίων έκαστη, προς την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, για τη μετάβαση στα νέα τους κτίρια. To 2009, το Ίδρυμα υπέγραψε σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο με την οποία αναλαμβάνει το συνολικό κόστος της κατασκευής και του εξοπλισμού του ΚΠΙΣΝ, η οποία και επικυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η δωρεά είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πότε πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη δωρεά του Ιδρύματος από όταν ξεκίνησε τη δράση του 1996.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1,6 δισεκατομμυρίων, μέσω 3.685 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 111 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα. Το ΚΠΙΣΝ είναι η μεγαλύτερη δωρεά του Ιδρύματος.Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου