Ατόπημα της Αναπτυξιακής Δράμας - Διένειμε χάρτη όπου τα Σκόπια αναφέρονται ως "Μακεδονία"


Σε σοβαρό ατόπημα υπέπεσε η Αναπτυξιακή Εταιρία Δράμας καθώς -χρηματοδοτούμενη από το πρόγραμμα Leader - διένειμε οδηγό-βιβλίο, σε ξένη γλώσσα για τουριστικούς σκοπούς, στην τελευταία σελίδα του οποίου παρουσιάζεται χάρτης των Βαλκανίων με τα Σκόπια ή ΠΓΔΜ (FYROM) ως «Μακεδονία».

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Διονύσης Βοργιάς στην ιστοσελίδα xronos.gr:
«Το λάθος, μάλιστα, εντόπισε όχι κάποιος περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης ούτε κάποιος υπεύθυνος της Αναπτυξιακής, αλλά ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφερειακής Αναγέννησης, Σωτήρης Μποταίτης, στο πλαίσιο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου, αναφορικά με την έγκριση ή μη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής με την οικονομική συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

«Το έντυπο υλικό που μας μοιράστηκε είναι χρηματοδότηση από το Leader της Δράμας; Και το έχετε διαβάσει καλά;», αναρωτήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος, σε διευκρινιστική ερώτηση που απηύθυνε προς τον γενικό διευθυντή της Αναπτυξιακής Δράμας, Μανώλη Χατζόπουλο, και τον πρόεδρό της και χωρικό αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Αργύρη Πατακάκη.
«Αρκετά καλά», απάντησε με αυτοπεποίθηση ο κ. Χατζόπουλος.
«Στο τέλος έχει έναν χάρτη. Τον βλέπετε; Εγώ κράτος Μακεδονία δεν ξέρω να υπάρχει. Κράτος FYROM ξέρω. Δεν είναι λίγο υπερβολικό να χρηματοδοτήσουμε μια εταιρία που τυπώνει χάρτες με το όνομα Μακεδονία; Θα έπρεπε να είμαστε πιο ευαίσθητοι σε αυτά τα θέματα», τόνισε λιτά.
Οι υπεύθυνοι φάνηκαν ...για πρώτη φορά να αντιλαμβάνονται το λάθος τους, «ρίχνοντας» τις ευθύνες στην εταιρία του εξωτερικού που ανέλαβε την εκπόνηση του οδηγού.

Παρόλα αυτά, η δικαιολογία δεν είναι πειστική.
Ένα τέτοιο έργο που χαίρει σημαντικής χρηματοδότησης, οφείλει να τυγχάνει κι αντίστοιχου ελέγχου.
Πριν την εκτύπωση, το λιγότερο που αναλογεί στους υπεύθυνους, είναι να διαβάζουν διεξοδικά το περιεχόμενο του οδηγού, προκειμένου να αποφύγουν μικρά ή και σημαντικά λάθη. Κι αυτό το λάθος έρχεται να «αμαυρώσει» το κατά τα λοιπά αξιέπαινο έργο που επιτελεί η Αναπτυξιακή Δράμας τα τελευταία χρόνια, με συνεργασία με 56 επιχειρήσεις, με ενίσχυση των μικρομεσαίων επαγγελματιών, με 8,5εκ ευρώ δημόσια δαπάνη το 2016 και 6,5εκ ευρώ προγραμματισμένη δημόσια δαπάνη για το 2017, έχοντας αξιοποιήσει τρία κοινοτικά πλαίσια και τρία προγράμματα Leader, με μετρήσιμα απολογιστικά κι όχι προϋπολογιστικά αποτελέσματα.

Μετά από μακρά αντιπαράθεση, το λόγο πήρε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος αναγνώρισε το λάθος και επέδειξε στην Αναπτυξιακή να το διορθώσει.
Οι υπεύθυνοι συμφώνησαν σχετικά, κι έγγραφο εστάλη το αμέσως επόμενο πρωινό (:Τετάρτης) προς την αρμόδια εταιρία, ώστε να τυπωθεί ο σωστός χάρτης. 

Ο περιφέρειαρχης έδρασε σωστά, όμως αυτή η κίνηση πρέπει να συνοδευτεί και με απόσυρση και ανατύπωση των βιβλίων σε όλες τις χώρες που αυτό έχει διανεμηθεί.
Γιατί μέχρι στιγμής, από όσα εικάζουμε, αυτός ο οδηγός κυκλοφορεί κανονικά στα Βαλκάνια και δημιουργεί παρανοήσεις εις βάρος της Ελλάδας.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΟΝ «Χ»
Ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας, Μανώλης Χατζόπουλος, δικαιολόγησε την παρανόηση στο ότι δεν ενέπιπτε στο πεδίο ελέγχου της Αναπτυξιακής. «Ο εταίρος που ήταν υπεύθυνος για την εκτύπωση αυτού του εντύπου ήταν ένας εταίρος από την Τουρκία. Οι εταίροι του δώσαμε τα κείμενα του εντύπου, ένα από κάθε ποιοτικό σχέδιο και στο σύνολο δέκα πολιτιστικές διαδρομές.
Αυτές τις εκτύπωσε ο εταίρος σε ένα ενιαίο έντυπο και συμφωνήσαμε ότι στο οπισθόφυλλο, θα έχει έναν χάρτη των περιοχών και των χωρών που ωφελούνται από το πρόγραμμα, δηλαδή οι χώρες γύρω από τη μαύρη θάλασσα που είναι ωφελούμενες του προγράμματος.
Εκ παραδρομής χρησιμοποιήθηκε αυτός ο χάρτης που είχε ονόματα χωρών που δεν είναι ωφελούμενες.
Ο χάρτης των περιοχών που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε άλλες περιπτώσεις δεν έχει καν ονόματα χωρών, αλλά τις περιοχές των περιοχών που είναι ωφελούμενες.  
Κι αυτός ο χάρτης είναι που συμφωνήθηκε να μπει ή μάλλον ήταν σε επινόηση να μπει.
Ο εταίρος -θέλω να πιστεύω όχι σκοπίμως αλλά εκ παραδρομής- βρήκε ένα χάρτη διαθέσιμο και τον χρησιμοποίησε. Σε γενικές γραμμές έχει τις χώρες που ωφελούνται, αλλά και κάποιες περισσότερες χώρες.
Η Αναπτυξιακή Δράμας, ως επικεφαλής εταίρος, ελέγχει τις διαδικασίες, δεν ελέγχει όλα τα κείμενα κι όλα τα πράγματα που παράγει ο κάθε εταίρος.
Δεν ήταν στην αρμοδιότητά μας ο έλεγχος των εντύπων.
Σε όλα τα έντυπα της ΕΕ οι απόψεις εκφράζουν τον συγγραφέα και δεν αποτελούν απόψεις της επιτροπής ή του συνόλου των εταίρων.

Σε ερώτησή μας για το αν έπρεπε να το ελέγξουν στο τέλος, έστω και τυπικά, απάντησε «όχι, γιατί έτσι λειτουργούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα».

www.xronos.gr


Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου