Αυτοδιοίκηση Πολιτών: Το «προλαμβάνειν» της αντιπυρικής περιόδου ή αλλιώς «ας προσευχηθούμε όλοι μαζί»


Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιών στη Δράμα εξαιτίας του πλημμελούς καθαρισμού χώρων εντός του αστικού ιστού της πόλης που παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα, έκρουσε σήμερα το πρωί σε συνέντευξη του στην ενημερωτική εκπομπή του ALPHA NEWS 95,5 ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δράμας Αυτοδιοίκηση Πολιτών Στέργιος Ηλιόπουλος.
Σε ερώτηση μάλιστα για το αν οι υπηρεσίες του δήμου Δράμας νομιμοποιούνται να εισέλθουν και να καθαρίσουν χώρους που ανήκουν σε ιδιώτες ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν παραθυράκια στη νομοθεσία αρκεί να θέλει η δημοτική αρχή να προβεί στην επίλυση των θεμάτων αυτών.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δράμας Αυτοδιοίκηση Πολιτών Στέργιος Ηλιόπουλος.
Τόνισε λοιπόν ότι αν υπάρξουν καταγγελίες από πολίτες για τέτοιες περιοχές και χώρους που είναι επικίνδυνοι, τότε ο δήμος οφείλει να βρει τρόπους για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Κάλεσε λοιπόν τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να αναφέρουν στον Δήμο και στην αντιπεριφέρεια περιπτώσεις στις οποίες είναι αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω συγκέντρωσης ξερών χόρτων, σκουπιδιών ή οργιώδους βλάστησης.
Σε δελτίο τύπου μάλιστα που εξέδωσε η παράταξη τονίζεται ότι τα χρήματα που διαθέτει η κεντρική διοίκηση για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων είναι εξαιρετικά λίγα(μόλις 48.000 ευρώ) αλλά όμως καλεί τον Δήμο και την Αντιπεριφέρεια να βρουν και να διαθέσουν χρήματα αντί να τα σπαταλούν σε δράσεις που ως στόχο έχουν το θεαθήναι.

Το δελτίο τύπου της Αυτοδιοίκησης Πολιτών

Το «προλαμβάνειν» της αντιπυρικής περιόδου ή αλλιώς «ας προσευχηθούμε όλοι μαζί»

Στη σύγκληση του συντονιστικού τοπικού οργάνου την Παρασκευή 5 Μαΐου στο Δήμο  προκειμένου να συζητήσουμε τη λήψη μέτρων πρόληψης ,ετοιμότητας και συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών  το αποτέλεσμα που βγήκε από όλους είναι ως προς τη πρόληψη «ας προσευχηθούμε να πάνε όλα καλά».
Όσο όμως δικαιολογεί εν μέρει αυτή την ανετοιμότητα η έλλειψη πόρων εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας (μόνο 48.000 ευρώ για όλο το Δήμο Δράμας) αυτό όμως δεν απαλλάσσει τη δημοτική αρχή όσο και την Αντιπεριφέρεια από τις ευθύνες τους.
Ο ρόλος της δημοτικής αρχής όπως αναφέρεται και στο σχέδιο για πυρκαγιές όσον αφορά το στάδιο της ετοιμότητας είναι
«Με ευθύνη του Δημάρχου προγραμματίζονται και υλοποιούνται έργα και δράσεις για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο από τη λειτουργία χώρων εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της φύλαξής τους, ......».
Μέχρι και σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί
§  Καθαρισμός βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου στα περιαστικά δάση, άλση κλπ,
§  καθαρισμός όλων των εντοπισμένων κοινοχρήστων χώρων.
§  Καθαρισμός-έλεγχος χωματερών,
§  εντοπισμός και  ενημέρωση στους ιδιοκτήτες οικοπέδων  για την υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων τους  από ξερά χόρτα και σκουπίδια.
§  Ενίσχυση και συντονισμός εθελοντικών δράσεωνΌσον αφορά την Αντιπεριφέρεια δεν έχει προχωρήσει στην αντικατάσταση του χαλασμένου μηχανήματος-καταστροφέα που διαθέτει καθώς και στη πρόσληψη του απαραίτητου εργατοτεχνικού προσωπικού για την απομάκρυνση των κλαδιών, παρά τις επιστολές που έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η απελπιστική κατάσταση φαίνεται στις φωτογραφίες που σας επισυνάπτουμε μετά από ενδεικτικό έλεγχο που κάναμε στις περιοχές του άλσους της Καλλιφύτου  και των στρατοπέδων ΚΙΧΝΕ και Ανδρικάκη που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό.

Για να αντιστραφεί η μέχρι στιγμής κατάσταση οφείλει η δημοτική αρχή να αλλάξει το βηματισμό της,να συντονίσει αποτελεσματικά τις εθελοντικές οργανώσεις που επιτελούν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και να ενισχύσει τον προϋπολογισμό για την πρόληψη αφαιρώντας τα συγκεκριμένα ποσά από ανούσιες εκδηλώσεις.
Να βάλει επιτέλους σε προτεραιότητα ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των πολιτών του δήμου μας
Όμως και η ιδανική δημοτική αρχή να υπήρχε αν οι κάτοικοι της πόλης δεν αγαπήσουμε και προφυλάξουμε το κάθε παρκάκι, άλσος και χώρο πρασίνου επειδή είναι δικά μας, πάντα θα χρειαζόμαστε την επίκληση της τύχης και της θεϊκής παρέμβασης.Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου