Η παραδοσιακή βρύση της Τσοπάγκας στη Νέα Κρώμνη Δράμας


Η παραδοσιακή βρύση της Τσοπάγκας στη Νέα Κρώμνη Δράμας είναι το θέμα ενός ενδιαφέροντος, λογοτεχνικού κειμένου που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb ο γνωστός δραμινός επιχειρηματίας και ενεργός πολίτης, Περικλής Κωφίδης.
Στο δημοσίευμα είναι διάχυτη  μια αίσθηση νοσταλγίας αλλά και πικρίας συνάμα για την γενικότερη αδιάφορη στάση της κοινωνίας μας σε μνημεία της φύσης και της ιστορίας μας που συνεχίζουν το διάβα τους μέσα από την εγκατάλειψη και την φθορά του χρόνου.


«Μήπως γνωρίζει κανείς σας, ποια είναι η Παραδοσιακή βρύση της Τσοπάγκας;
Οι παλαιότεροι κάτοικοι της Νέας Κρώμνης σίγουρα, οι νεότεροι αμφιβάλω! 
Και πως άλλωστε να την γνωρίζουν, όταν είναι ξεχασμένη και παραμελημένη από τους ανθρώπους…
Βρίσκεται στην έξοδο της Ευξείνου Πόντου, πριν φτάσεις στο εκκλησάκι του Σωτήρων, που γκρεμίστηκε και στη θέση του αναγείρεται μεγαλοπρεπείς λαός καθ’ ομοίωση της Παναγίας Σουμελά. 
Κάποτε εδώ οι άνθρωποι από τη βρύση αυτή γέμιζαν τις στάμνες τους με νερό, πότιζαν τα ζώα τους, αναπαυόταν κατά τη διάρκεια των αγροτικών τους εργασιών. 


Σήμερα αναπαύεται η βρύση, με το λιγοστό τρεχούμενο νερό της, μέσα στις άγριες φυλλωσιές, μη περιμένοντας δόξες και τιμές, μη περιμένοντας κουρασμένους οδοιπόρους…
Ας μη περιμένουμε και εμείς οι πολίτες τα πάντα να γίνονται δια μαγείας. Ας κάνουμε κάτι για να διατηρήσουμε την όποια κληρονομιά του τόπου μας. 
Ας μη περιμένουμε να γνωρίζει η κάθε δημοτική αρχή, ποια περιοχή έχει ανάγκη από μέριμνα, ας υποδείξουμε και εμείς που χρειάζεται ένα κλάδεμα, ένα κούρεμα χόρτων, μια ανάδειξη ενός ξεχασμένου μνημείου.Θα μου πείτε: Δεν υπάρχει στη Νέα Κρώμνη Σύλλογος Ανάδειξης και Διατήρησης Μνημείων;
Ναι υπάρχει.
Ή μήπως δεν υπάρχει;
Γιατί όλα σ’ αυτόν τον τόπο γίνονται για ένα σκοπό, και οι αγνές προθέσεις στιγματίζονται, χάνονται στις φυλλωσιές, παρέα με την «Παραδοσιακή βρύση της Νέας Κρώμνης». 
Ο νοών νοείτω».

Periklis Kofidis


Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου