Αφανίζουν τη ρίγανη και το τσάι από τα βουνά μας – Τα ξεριζώνουν αδιακρίτωςΤο πρόβλημα της παράνομης και ανεξέλεγκτης συλλογής αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της χλωρίδας των ελληνικών βουνών, αφορά και την δική μας περιοχή.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα όχι μόνο γιατί έχουν αφανίσει τις πλαγιές από τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή, αλλά και γιατί μαζεύουν αδιακρίτως όλα τα φυτά που βρίσκουν, θέτοντας σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία.Βούλγαροι, Αλβανοί αλλά και Έλληνες μαζεύουν σε τσουβάλια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από τα βουνά μας και στη συνέχεια τα πωλούν παρανόμως είτε σε επιτήδειους που στη συνέχεια τα πουλούν στις λαϊκές αγορές είτε τα διοχετεύουν στο εξωτερικό.
Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι από την βιασύνη τους για να προλάβουν πριν εντοπιστούν, σε πολλές περιπτώσεις, ξεριζώνουν το τσάι αλλά και τα άλλα βότανα με αποτέλεσμα να χάνεται διαπαντός η παρουσία τους.
Στο πολύ σημαντικό ζήτημα της παράνομης και ανεξέλεγκτης συλλογής αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών αναφέρονται  δημοσιεύματα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ αλλά και της  ιστοσελίδας zougla.gr.

Σύμφωνα με την zougla.gr «αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει ένα δίκτυο μεταφοράς των άγριων βοτάνων του δάσους και πώλησής τους σε εμπόρους που με την σειρά τους τα διοχετεύον σε φαρμακευτικούς οίκους και εταιρίες καλλυντικών.
Τα τελευταία χρόνια οι μικρές εταιρίες καλλυντικών έχουν αυξηθεί σημαντικά σε όλη την Ευρώπη, ενώ έχει αναπτυχθεί «μόδα» κατανάλωσης θεραπευτικών βοτάνων για πάσαν… νόσον.
«Εξοπλισμένοι» με μεγάλα μαχαίρια και τσουβάλια, οι Αλβανοί ξεριζώνουν τα φυτά και τα μεταφέρουν με μουλάρια και γαϊδούρια στη γειτονική χώρα ή τα δίνουν σε συνεργούς τους, οι οποίοι τα διαθέτουν στην εγχώρια αγορά.
Το ελληνικό τσάι, η ρίγανη και τα άλλα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά έχουν γίνει «μήλο της έριδας» για Έλληνες και Αλβανούς. Τα λεφτά είναι… πολλά και το κίνητρο μεγάλο.
Η ζημιά είναι διπλή για τη χώρα μας και σίγουρα όχι μόνο οικονομική.
Εισέρχονται γρήγορα στο ελληνικό έδαφος και από την βιασύνη τους για να προλάβουν πριν εντοπιστούν, σε πολλές περιπτώσεις, ξεριζώνουν το τσάι αλλά και τα άλλα βότανα με αποτέλεσμα να χάνεται διαπαντός η παρουσία τους.
Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου