Περισσότερα απο 3.500 στρέμματα καμένης γης στη Δράμα, ο απολογισμός των τελευταίων πυρκαγιών


Περισσότερα από 3.500 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν στη Δράμα μέσα σε 5 ημέρες παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, του στρατού και δεκάδων ακόμη εθελοντών.

Την περίοδο από 22 μέχρι 26 Σεπτεμβρίου προκλήθηκαν στο νομό μας τρεις μεγάλες πυρκαγιές, για την κατάσβεση των οποίων κινητοποιήθηκε όλη η δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας Δράμας και των κλιμακίων Νευροκοπίου και Παρανεστίου, άνδρες και οχήματα πυροσβεστικών υπηρεσιών της περιφέρειας, μονάδες στρατού, εναέρια μέσα, στελέχη της αυτοδιοίκησης, εθελοντές.


Όπως μας ενημερώνει η πυροσβεστική υπηρεσία Δράμας: οι καιρικές συνθήκες των ημερών εκδήλωσης των πυρκαγιών ήταν ευνοϊκές για την έναρξη και την εξέλιξή τους, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας (ξερή καύσιμη ύλη) και των ανέμων που έπνεαν τις συγκεκριμένες ημέρες.

Προανάκριση για τα αίτια που προκάλεσαν τις δασικές πυρκαγιές διενεργείται από το Ανακριτικό τμήμα της Υπηρεσία.Δ  Ε  Λ  Τ  Ι  Ο      Τ  Υ  Π  Ο  Υ


Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας με αφορμή τις τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές που προκλήθηκαν στην περιοχή μας, ενημερώνει σχετικά:

α) Την 22-9-2017 ημέρα Παρασκευή και περί Ω/12.15’ αντιμετώπισε δασική πυρκαγιά στη θέση Μοναστηράκι-Βαθύλακος του Δήμου Δράμας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης έλαβαν μέρος 47 πυροσβεστικά οχήματα με 68 πυροσβεστικούς υπαλλήλους, 3 βυτιοφόρα-υδροφόρες των Δήμων Δράμας, Προσοτσάνης και Καβάλας, 7 χωματουργικά μηχανήματα (5 Δημοσίων Υπηρεσιών και 2 του Ελληνικού Στρατού), 52 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 12 άνδρες προσωπικό ενόπλων δυνάμεων, 30 εθελοντές πυροσβέστες από εθελοντικές ομάδες του νομού Δράμας, προσωπικό Δημοσίων Υπηρεσιών και ΟΤΑ (Δασαρχείο, Περιφέρεια, Δήμοι) και ιδιώτες. Επίσης, στην κατάσβεση συμμετείχαν 4 εναέρια μέσα (1 ελικόπτερο Kamov, 2 αεροσκάφη PZL και 1 αεροσκάφος Canadair CL-415). Συνολικά, κάηκαν περί τα 2.000 στρέμματα δασικής έκτασης αποτελούμενη κυρίως από πουρνάρια και χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ κατεσβέσθη πλήρως την 25-9-2017 και Ω/18.00’.

β) Την 23-9-2017 ημέρα Σάββατο και περί Ω/14.15’ αντιμετώπισε δασική πυρκαγιά στη θέση Οροπέδιο Σιδηρόνερου του Δήμου Δράμας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης έλαβαν μέρος 5 πυροσβεστικά οχήματα με 10 πυροσβεστικούς υπαλλήλους, ενώ στην κατάσβεση συμμετείχε και 1 ελικόπτερο Kamov. Συνολικά, κάηκαν 20 στρέμματα με φυλλώματα δάσους δρυός. Η πυρκαγιά κατεσβέσθη πλήρως την 26-9-2017 και Ω/10.30’.

γ) Την 24-9-2017 ημέρα Κυριακή και περί Ω/12.15΄ αντιμετώπισε δασική πυρκαγιά στη θέση ανάμεσα Μαυροκορδάτο - Ψηλή Ράχη του Δήμου Παρανεστίου. Στην επιχείρηση κατάσβεσης έλαβαν μέρος 32 πυροσβεστικά οχήματα με 56 πυροσβεστικούς υπαλλήλους, 1 χωματουργικό μηχάνημα, 46 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 1 εθελοντής πυροσβέστης, 12 άνδρες προσωπικό ενόπλων δυνάμεων. Επίσης, στην κατάσβεση συμμετείχαν 4 εναέρια μέσα (1 ελικόπτερο Kamov, 2 αεροσκάφη PZL και 1 αεροσκάφος Canadair CL-415). Συνολικά, κάηκαν περί τα 1.500 στρέμματα δασικής έκτασης αποτελούμενη κυρίως από πουρνάρια και χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ κατεσβέσθη πλήρως την 26-9-2017 και Ω/09.53’.

Στα παραπάνω συμβάντα έλαβε μέρος όλη η πυροσβεστική δύναμη της Π.Υ. Δράμας και των Πυροσβεστικών Κλιμακίων της (Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου), ενώ ενισχύθηκε άμεσα από όλες της Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Χρυσούπολη, Ελευθερούπολη) και από τις Υπηρεσίες 2η ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης, Νάουσας, Κατερίνης, Κοζάνης, Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι καιρικές συνθήκες των ημερών εκδήλωσης των πυρκαγιών ήταν ευνοϊκές για την έναρξη και την εξέλιξή τους, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας (ξερή καύσιμη ύλη) και των ανέμων που έπνεαν τις συγκεκριμένες ημέρες.

Προανάκριση για τα αίτια που προκάλεσαν τις δασικές πυρκαγιές διενεργείται από το Ανακριτικό τμήμα της Υπηρεσία μας.

 
                                                                                    Δράμα 28 Σεπτεμβρίου 2017
                                                                                           Ο    Δ ι ο ι κ η τ ή ς


                                                                                    Κωνσταντίνος Π. Δαδούδης     
                                                                                              Αντιπύραρχος
Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου