Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας - Τελετή Έναρξης με 40 κεράκια Νέο στην καρδιά, χάρη στους συμμετέχοντες δημιουργούς, το Φεστιβάλ Δράμας ξεκίνησε χτες βράδυ με γενέθλια τούρτα και μια μαζεμένη τελετή.


Κάτι η συνήθεια - που δεν μας εκπλήσσει πια η έμφαση στον τοπικό χαρακτήρα της διοργάνωσης - κάτι η οικειότητα που αποκτήσαμε τα περασμένα μπόλικα χρόνια, η χτεσινοβραδινή τελετή έναρξης του επετειακού, 40ου (Εθνικού και 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας), μάς φάνηκε από τις πιο συμπυκνωμένες, λιτές και ζεστές.


Η αρχή έγινε, στο πνεύμα του νεανικού χαρακτήρα του Φεστιβάλ και του Ωδείου της πόλης που φιλοξένησε τη βραδιά, με την Παιδική και Νεανική Χορωδία του Ωδείου της Δράμας, ενώ χρέη παρουσιαστή ανέλαβε και πάλι ο όλο και πιο φωτογενής και σίγουρος, Βασίλης Τερζόπουλος.

Πρώτος πήρε το λόγο, φυσικά, ο Καλλιτεχνικό Διευθυντής του Φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος, που εξήρε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Φεστιβάλ Δράμας και τη σημασία του στα ελληνικά κινηματογραφικά πράγματα.


Οι άρχοντες τής πόλης είχαν τη δική τους θέση στη σκηνή. Ο Πρόεδρος Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. Δήμου Δράμας, Ανέστης Τερζής, έκανε και τη σημαντικότερη δήλωση της βραδιάς, ότι δηλαδή φέτος το Φεστιβάλ είχε ρεκόρ χρηματοδότησης από το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά το 2012.

Ο Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, έκανε ένα υποδειγματικό κολάζ όλων των κλισέ του κινηματογραφικού λόγου, επισημαίνοντας, ωστόσο και ειλικρινά, ότι η πόλη της Δράμας αποδεικνύει, κάθε χρονιά, έμπρακτα ότι υποστηρίζει τον πολιτισμό και την τέχνη.

Και τις ομιλίες των επισήμων έκλεισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ανάργυρος Πατακάκης και η ανάγνωση μηνύματος από τον Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκαν όλα τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος, της Fipresci και οι Κριτικοί Σχολιαστές, για μια καλησπέρα και κάποιες φωτογραφίες πριν ξεκινήσουν το, ομολογουμένως, εξαιρετικά ευχάριστο έργο τους. Αλλά δεν ήταν μόνο εκείνοι οι «επισκέπτες» της βραδιάς.


Από οθόνης, χαιρέτισαν το Φεστιβάλ Δράμας η Ανιέσκα Χόλαντ και ο Μάικ Ντάουνι, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος τής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας κινηματογράφου, με το κωμικο-ενθουσιαστικό σύνθημα, «Go Drama!» Και λίγο μετά, για λόγους που ακόμα διερευνώνται, είδαμε το πιο σουρεαλιστικό βίντεο χαιρετισμού που έχουμε δει σε ελληνικό ή μη φεστιβάλ: Ο Ρίτσαρντ Ντρέιφους και ο Τσέβι Τσέις, σε χώρο προβών, εξέφρασαν στην κάμερα, κάνοντας πλάκα μεταξύ τους, την επιθυμία να έρθουν στην Ελλάδα και δη στη Δράμα. Αλήθεια. Χωρίς περαιτέρω εξήγηση. Ή νόημα.


Η βραδιά μέσα στο Ωδείο έκλεισε σε χαριτωμένη νότα, προβάλλοντας δύο από τις ταινίες μικρού μήκους που σκηνοθέτησαν κάποιοι από τους πιο αναγνωρισμένους δημιουργούς που έχουν φιλοξενηθεί στο Φεστιβάλ: τη «Δραμαμίνη» τού Αχιλλέα Κυριακίδη και τη μικρού μήκους ταινία του Νικόλα Κολοβού.

Αυτές και οι υπόλοιπες επετειακές μονογραφίες θα προβάλλονται αυτές τις μέρες σε οθόνες, στους χώρους του Φεστιβάλ.

Τελευταία λέξη, η τεράστια γενέθλια τούρτα που παρασκευάστηκε και διακοσμήθηκε στον προθάλαμο, την ώρα που διεξαγόταν η τελετή κι ήταν έτοιμη στο τέλος της, για να κοπεί μπροστά στους φωτογράφους.Την τελετή έναρξης ακολούθησε ένα... τσιμπούσι, με λιχουδιές από το Σύλλογο Κυριών Δράμας, έξω, στην ελαφριά δροσιά, σε μεγάλα τραπέζια με πλαστικές καρέκλες και φολκλόρ ατμόσφαιρα.


Απλά, τοπικά, παλιακά, πιστά στον χαρακτήρα που το Φεστιβάλ Δράμας διατηρεί τα τελευταία σαράντα χρόνια.


Πηγή: flix.gr
Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου