Το λατομικό νομοσχέδιο παρουσίασε ο Γ. Σταθάκης στη Δράμα


Τις βασικές ρυθμίσεις του λατομικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψής του στη Δράμα και των συναντήσεων που είχε με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Δράμας, καθώς και εκπροσώπους τοπικών φορέων και επιχειρήσεων.

Η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Έρευνα και εκμετάλλευση λατομικών ορυκτών και άλλες διατάξεις» έχει ολοκληρωθεί και η ψήφισή του αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου.Όπως ανέφερε ο υπουργός, με το συγκεκριμένο νομοθέτημα συγκεντρώνεται για πρώτη φορά και επικαιροποιείται η πολύπλοκη και αποσπασματική λατομική νομοθεσία των τελευταίων 30-40 χρόνων, ένα πάγιο αίτημα, διαχρονικά, όλων των κοινωνικών εταίρων που σχετίζονται με τον εξορυκτικό κλάδο. 

Επίσης, εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο της έρευνας και εκμετάλλευσης των λατομείων και της εξορυκτικής δραστηριότητας γενικότερα, με στόχο την απρόσκοπτη τροφοδοσία των βιομηχανιών σε ορυκτές πρώτες ύλες και τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος, πάντα σε συνάρτηση με την προστασία του περιβάλλοντος και την προάσπιση της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας.

Ανάμεσα στις καινοτομίες που εισάγει το νομοθέτημα του ΥΠΕΝ, σημείωσε ο κ. Σταθάκης, συγκαταλέγονται η διατύπωση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων που αφορούν όλες τις κατηγορίες λατομικών ορυκτών για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αποθάρρυνση της παραβατικότητας, ο εξορθολογισμός και η ενιαία αντιμετώπιση των διαδικασιών και του χρόνου για τις μισθώσεις και τη χορήγηση των εγκρίσεων των λατομείων, η απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης, η αποκατάσταση του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η ασφάλεια και ο εποπτικός έλεγχος, υπό αυστηρότερο πλαίσιο. Εισάγεται, ακόμη, ένα πλήρες παραμετροποιημένο σύστημα καθορισμού προστίμων για παραβάσεις του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών.

Εξάλλου, ο υπουργός συζήτησε με τους τοπικούς φορείς ζητήματα που αφορούν την τοπική οικονομία της Δράμας, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον». Παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ, που οδεύουν προς ψήφιση από τη Βουλή, στις οποίες περιλαμβάνονται η προστασία του δομημένου περιβάλλοντος οι ενεργειακές κοινότητες και το λατομικό νομοσχέδιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου