7+1 ερωτήσεις στον ειδικό ακοοπροθετιστή Σάββα Γεωργιάδη


Ακοοπροθετιστής: μια λέξη άγνωστη στους περισσότερους από εμάς.
Μια λέξη που ίσως δεν ακούσαμε ποτέ στις καθημερινές μας συζητήσεις.

Ακοοπροθετιστής είναι ο επιστήμονας που σε συνεργασία με τον ωτορινολαρυγγολόγο, αναλαμβάνει την εφαρμογή του ακουστικού σε έναν άνθρωπο με βαρηκοΐα.
Είναι ο ειδικός επιστήμονας που εκτιμά την βαρηκοΐα ενός ασθενούς, τον τύπο, την μορφή αλλά και τον βαθμό της βαρηκοΐας του, επιλέγει το κατάλληλο ακουστικό, το ρυθμίζει και το προσαρμόζει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι ξένο σώμα αλλά φυσικό μέρος του σώματος του ασθενούς.
Εκπαιδεύει τον βαρήκοο και φυσικά τον στηρίζει στο νέο τρόπο ζωή του.

Όπως καταλάβατε, ο Ακοοπροθετιστής είναι ο επιστήμονας που στα χέρια του εμπιστεύονται την ακοή τους, οι βαρήκοοι.
Ο ρόλος του είναι ουσιαστικός και καθοριστικός για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Σάββας Γεωργιάδης είναι Ειδικός Ακοοπροθετιστής ενώ παράλληλα διατηρεί κατάστημα Ακουστικών Βαρηκοΐας Υψηλής Τεχνολογίας στη Δράμα.
Του ζητήσαμε να απαντήσει σε 7+1 καίριες ερωτήσεις που αφορούν στην εξέλιξη της επιστήμης στην αντιμετώπιση της βαρηκοΐας και την αποκατάσταση της ακοής καθώς επίσης και στον ειδικό ρόλο του ακοοπροθετιστή στην διαδικασία αυτή.


Παρακάτω διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη

Ο κ. Γεωργιάδης στο 17ο Πανελλήνιο Ωρλ Συνέδριο στην Αλεξανδρόυπολη
Με την εφαρμογή σωστού ακουστικού βαρηκοΐας από πιστοποιημένο κέντρο εφαρμογής,  το αποτέλεσμα της ακουστότητας είναι άριστο

Κύριε Γεωργιάδη κατά το παρελθόν η βαρηκοΐα ήταν ταμπού και πολλοί συνάνθρωποι μας έκρυβαν με οποιοδήποτε τρόπο τις δυσκολίες που είχαν στην ακοή τους. Πως είναι η κατάσταση σήμερα και κυρίως στην κοινωνία της Δράμας η οποία παραμένει μικρή και αρκετά κλειστή σε σχέση με άλλα μεγάλα αστικά κέντρα;

Αυτό είναι αλήθεια, ότι σε κλειστές κοινωνίες είναι λίγο πιο δύσκολο να αποδεχτεί ο ασθενής την πάθηση του.
Βέβαια τα τελευταία χρόνια ο συνδυασμός της τεχνολογίας και η ενημέρωση των βαρήκοων ατόμων συμβάλλουν στην εξοικείωση του ασθενή με τα ακουστικά βαρηκοΐας.
Ένα βασικό πλεονέκτημα είναι ότι πλέον με την εφαρμογή σωστού ακουστικού βαρηκοΐας από πιστοποιημένο κέντρο εφαρμογής,  το αποτέλεσμα της ακουστότητας είναι άριστο και δεύτερον τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι πλέον σχεδόν αόρατα.

Λένε πως η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της βαρηκοΐας είναι πολύ μεγάλη. Ποια είναι η δική σας άποψη και πόση σημασία δείχνουν οι Δραμινοί στην πρόληψη;

Εδώ θα ήθελα απλά να σας επισημάνω ότι η πρόληψη είναι πολύ σημαντική όπως στις περισσότερες παθήσεις.
Για τον λόγο αυτό, σωστό είναι να κάνουμε μια επίσκεψη τον χρόνο στον ωτορινολαρυγγολόγο μας για μια γενική εξέταση έτσι ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε ενδεχόμενα προβλήματα και να αποφύγουμε μακροχρόνιες ταλαιπωρίες. 

Σε σεμινάριο ακοοπροθετιστών
Με την δουλειά μου, νιώθω υπέροχα βλέποντας τα χαμόγελα των  ανθρώπων που με εμπιστεύονται κάνοντας την ζωή τους πιο ποιοτική, ευχάριστη και φυσιολογική

Πώς ασχοληθήκατε με το συγκεκριμένο αντικείμενο; Ήταν συνειδητή επιλογή; Έχετε σπουδάσει πάνω στο αντικείμενο αυτό;

Με γοήτευσε η ιδέα, ότι μπορείς να κάνεις την ζωή των συνανθρώπων σου καλύτερη.
Από παιδί, πάντα ήθελα να προσφέρω, ιδίως σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που το έχουν περισσότερη ανάγκη.
Με την δουλειά μου, το ζω καθημερινά και νιώθω υπέροχα βλέποντας τα χαμόγελα των  ανθρώπων που με εμπιστεύονται κάνοντας την ζωή τους πιο ποιοτική, ευχάριστη και φυσιολογική.
Οπότε ναι, ήταν μια συνειδητή επιλογή. Όσον αφορά στις σπουδές στο αντικείμενό μας, δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχει κάποια σχολή για το επάγγελμα μας, που σημαίνει ότι λειτουργεί κάπως ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα, σε αντίθεση φυσικά με όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βέβαια, υπάρχει ο πανελλήνιος σύλλογος ακοοπροθετιστών Ελλάδος στον οποίο ανήκουμε 230 μέλη και στον οποίο για να είσαι πιστοποιημένο μέλος πρέπει να έχεις την απαραίτητη προϋπηρεσία, τα απαραίτητα ακοολογικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Ένα κέντρο εφαρμογών ακουστικών βαρηκοΐας πρέπει να πληροί όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές τεχνολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, με συνεχή υποχρεωτική παρακολούθηση όλων των εξελίξεων της τεχνολογίας και της ακοολογίας.
Εννοείται ότι τα κέντρα εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ που διατηρώ στην Δράμα και στο Ροδολίβος Σερρών πληρούν όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και εγώ είμαι πιστοποιημένος ακοοπροθετιστής, με πολύ περισσότερες πιστοποιήσεις  από τις απαραίτητες λόγω της αγάπης μου για την δουλειά μου.

Η πρόοδος στους τομείς της ιατρικής τεχνολογίας έχει ανοίξει νέες προοπτικές στην αποκατάσταση της βαρηκοΐας; Τι γίνεται με όσους καθυστέρησαν να αντιληφθούν την δυσκολία ακοής και κατά συνέπεια καθυστέρησαν να δώσουν λύση;

Πλέον η αποκατάσταση των βαρήκοων έχει φτάσει σε επίπεδο άριστο, η τεχνολογία έχει κάνει άλματα, με αποτέλεσμα την απόλυτη λύση των προβλημάτων ακοής.
Σε περιπτώσεις που έχουν καθυστερήσει οι ασθενείς να δώσουν λύση, απλώς χρειάζεται λίγο μεγαλύτερος χρόνος προσαρμογής, πάλι με το αποτέλεσα να είναι πραγματικά εντυπωσιακό.


Οι βαρήκοοι πρέπει να απευθύνονται σε πιστοποιημένα κέντρα εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας

Σύμφωνα με έγκυρα επιστημονικά περιοδικά το βασικότερο κριτήριο επιλογής ενός ακουστικού βαρηκοΐας, είναι ο ακοοπροθετιστής.
Κι όμως υπάρχουν επιτήδειοι που στο βωμό του κέρδους "εφαρμόζουν" ακουστικά χωρίς τις κατάλληλες γνώσεις και «εργαλεία». Πώς ένας βαρήκοος θα προστατευθεί από τέτοιους επιτήδειους;

Εδώ αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα γιατί αφενός η ποιότητα είναι πολύ χαμηλή,   αφετέρου οι γνώσεις των ανθρώπων αυτών ανύπαρκτες.
Το αποτέλεσμα είναι οι κακές εφαρμογές ακουστικών, δυστυχώς η ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων που εκτός του ότι χάνουν κάποια χρήματα θεωρούν ότι έχουν κάνει μια προσπάθεια και δεν βρήκαν λύση στο πρόβλημα τους.
Οπότε, είναι δύσπιστοι στο να κάνουν μια ακόμα προσπάθεια και δυστυχώς παραμένουν αποκομμένοι από το κοινωνικό και οικογενειακό σύνολο με αποτέλεσμα την δημιουργία ψυχολογικών και νευρολογικών παθήσεων.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την σοβαρότητα του προβλήματος.
Ας ελπίσουμε ότι με την σωστή ενημέρωση των βαρήκοων ανθρώπων και των συγγενών τους θα φέρουμε τον ασθενή πιο κοντά σε ένα πιστοποιημένο κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας .

Σύμφωνα με μελέτες ένα στα 1000 νεογέννητα παρουσιάζει βαρηκοΐα. Πώς μπορεί να εντοπιστεί η βαρηκοΐα σε βρέφη. Τι συμβουλεύεται στους νέους γονείς;

Τα τελευταία χρόνια γίνονται έλεγχοι σε όλα τα νεογνά πριν την έξοδο τους από τα νοσοκομεία. Αυτό συμβάλλει στη έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος, που σημαίνει την έγκαιρη αντιμετώπισή του με καταπληκτικά αποτελέσματα και την πλήρη ένταξη του βαρήκοου παιδιού στο κοινωνικό σύνολο με ίσες δυνατότητες.
Οι νέοι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν ειδικό ακοοπροθετιστή, ο οποίος θα τους ενημερώσει για τα επόμενα βήματα τους.
Θα πρέπει να αποδεχτούν την ιδιαιτερότητα του παιδιού τους όπως ακριβώς θα αποδεχόταν ένα οφθαλμολογικό πρόβλημα.
Κάπως έτσι είναι και ένα πρόβλημα βαρηκοΐας.


Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Ακοοπροθετιστών Ελλάδας και παράλληλου σεμιναρίου 
Με σωστή ενημέρωση και διαχείριση λύνεται το πρόβλημα με πολύ μικρό κόστος

Πολλοί βαρήκοοι θεωρούν ότι τα οικονομικά τους δεν τους επιτρέπουν ούτε να σκεφτούν για ακουστικά, ειδικά τώρα σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε.
Πόσο κοστίζουν τα ακουστικά; Είναι είδος πολυτελείας;

Τα καταστήματά μου, όπως και αρκετά άλλα πιστοποιημένα καταστήματα ακουστικών βαρηκοΐας  είναι όλα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ (ΕΦΚΑ).
Ο βαρήκοος πληρώνει μόνο την συμμετοχή του, οπότε δεν τίθεται πλέον θέμα κόστους.
Με σωστή ενημέρωση και σωστή διαχείριση λύνεται το πρόβλημα με πολύ μικρό κόστος.

Τι θα συμβουλεύατε στους συμπολίτες μας που θέλουν να αγοράσουν ακουστικά βαρηκοΐας; Τι θα πρέπει να γνωρίζουν πριν προμηθευτούν ένα ακουστικό βαρηκοΐας;

Να απευθύνονται μόνο σε πιστοποιημένα καταστήματα ακουστικών βαρηκοΐας με πιστοποιημένο ακοοπροθετιστή ο οποίος θα τους κατευθύνει στην σωστότερη επιλογή ανάλογα με την φυσιολογία και την βαρηκοΐα του ασθενούς.
Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου