Προσοχή στο «κατεψυγμένο ψωμί» λένε οι αρτοποιοί


Το παραεμπόριο άρτου από την γειτονική Βουλγαρία και τα κατεψυγμένα ή προψημένα ψωμιά τα οποία πωλούνται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, είναι δύο από τα πιο σημαντικά θέματα για τα οποία ξεκίνησαν καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών, οι αρτοποιοί της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.


Σε πρόσφατη συνέντευξη τους στην Ξάνθη ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για το ψωμί που προέρχεται από κατεψυγμένη ή προψημένη ζύμη και κατήγγειλαν την συστηματική απόκρυψη της πώλησης του από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Από την συνέντευξη των εκπροσώπων των αρτοποιών της περιφέρειας μας. Δεύτερος από δεξιά, ο πρόεδρος των αρτοποιών Δράμας και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παρασκευάς Παπαδόπουλος
Κανείς δεν γνωρίζει πού και υπό ποιες συνθήκες παράγεται αυτή η ζύμη.
Αν και ο νόμος ορίζει με σαφήνεια ότι πρέπει να υπάρχει ευδιάκριτη πινακίδα στον χώρο του καταστήματος που να ενημερώνει τους καταναλωτές ότι το ψωμί δεν είναι φρέσκο αλλά προέρχεται από κατεψυγμένη ζύμη (αντίστοιχη ενημερωτική σήμανση πρέπει να υπάρχει και πάνω στο προϊόν) αυτό στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ισχύει, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να νομίζουν ότι αγοράζουν φρέσκο ψωμί.

«Το φρέσκο ψωμί είναι αυτό που ζυμώνεται και ψήνεται με την παραδοσιακή διαδικασία στο φούρνο της γειτονιάς. Είναι τεράστια η  διαφορά της παραδοσιακής παρασκευής με αυτή του κατεψυγμένου ψωμιού. 
Το κατεψυγμένο ψωμί μπορεί να καταψύχεται μέχρι και 1,5 χρόνο και να προέρχεται από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη» τόνισαν μεταξύ άλλων οι αρτοποιοί.


Παρασκευάς Παπαδόπουλος: Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τότε πολλά αρτοποιεία θα αναγκαστούν να κλείσουν και πολλοί εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Στο πάνελ της συνέντευξης ήταν παρών και ο πρόεδρος των αρτοποιών Δράμας αλλά και μέλος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Παρασκευάς Παπαδόπουλος ο οποίος στιγμάτισε την στάση της κυβέρνησης λέγοντας πως με την πολιτική που ακολουθεί οδηγεί τους αρτοποιούς σε υποβάθμιση του ρόλου τους και στο κλείσιμο των επιχειρήσεων τους.

Τόνισε ότι στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης λειτουργούν  περίπου 400 αρτοποιία στα οποία απασχολούνται 2.000 άνθρωποι και άλλοι τόσοι στον κύκλο εργασιών γύρω από το ψωμί.
Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τότε πολλά αρτοποιεία θα αναγκαστούν να κλείσουν και πολλοί εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία.Ο κ. Παπαδόπουλος όμως ξεκαθάρισε ότι πρέπει και οι ίδιοι οι αρτοποιοί να προσέξουν την ποιότητα των προϊόντων που παράγουν, να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί και κυρίως να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις - αγνώστου προέλευσης και ποιότητας - ζύμες.

Οι αρτοποιοί ζήτησαν την σωστή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους όσον αφορά το ψωμί που εισάγεται στη χώρα μας από την γειτονική Βουλγαρία. Το οποίο σε πολλές περιπτώσεις γίνεται με διαδικασίες στα όρια της παρανομίας, χωρίς τα ανάλογα παραστατικά ή τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται σύμφωνα με το νόμο.
Ζήτησαν  αυστηρούς ελέγχους σε όλα τα σημεία πώλησης, ακόμη και στο δρόμο.

Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου