Για επικίνδυνη ανικανότητα στην περίπτωση του Κολυμβητηρίου Δράμας καταγγέλλει την δημοτική αρχή Μαμσάκου, η Πόλη και Ζωή


Πλήρη αδιαφορία για το Κολυμβητήριο από την σημερινή Δημοτική Αρχή, καταγγέλλει η δημοτική παράταξη Πόλη και Ζωή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν στελέχη της παράταξης τονίζουν μεταξύ άλλων ότι το σημαντικότερο όλων, είναι η εγκληματική αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής του κ. Μαμσάκου στις προειδοποιήσεις της τριμελούς επιτροπής ελέγχου επικινδύνως ετοιμόρροπων οικοδομών.

Η ανακοίνωση της παράταξης «Πόλη και Ζωή»

Όταν η ανευθυνότητα και η ανικανότητα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους
Η περίπτωση του Κολυμβητηρίου Δράμας

Την Πέμπτη 9-11 κατέπεσε τμήμα από δοκάρι της οροφής του Κολυμβητηρίου. Εάν στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχαν παιδιά, γονείς ή εργαζόμενοι θα είχαμε πιθανόν θύματα.
Το γεγονός της πτώσης τμήματος της δοκού της οροφής καθιστά επισφαλή τη συνέχιση της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου, αφού θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παρευρισκομένων.

Μετά την έντονη διαμαρτυρία των παρευρισκομένων γονέων, έκλεισε το Κολυμβητήριο και διεκόπη η λειτουργία του.

Μεταξύ των αιτίων στα οποία οφείλεται η πτώση τμήματος της δοκού της οροφής, δεσπόζουσα θέση έχει η έλλειψη συντήρησης και των αναγκαίων κάθε έτος επισκευών. Η ελλιπής συντήρηση κατά τα δύο τελευταία χρόνια είναι εμφανής και ευφυώς χαρακτηρίστηκε, λόγω της μούχλας, «πράσινο κτήριο». Οι φθορές στο κτήριο του Κολυμβητηρίου είναι διαχρονικές και οφείλονται στην έλλειψη κλιματισμού, εξαερισμού και μόνωσης. Το κτήριο κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις, αφού πρώτα λειτούργησε ως ανοικτό και αργότερα ως κλειστό, αφού τοποθετήθηκε μεταλλική στέγη, χωρίς όμως να προβλεφθούν οι υπόλοιπες αναγκαίες παρεμβάσεις (μόνωση, κλιματισμός, εξαερισμός).

Η παράταξή μας «πόλη + ζωή», ως διοίκηση του Δήμου Δράμας (1/2011-8/2014), προχώρησε σε εργασίες εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ για τη βελτίωση και την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Κολυμβητηρίου:
ü    Αντικατάσταση των σωληνώσεων και των ηλεκτρο-μηχανολογικών εγκαταστάσεων με καινούργια μηχανήματα
ü    Σύνδεση με Φυσικό Αέριο και μείωση του κόστους λειτουργίας
ü    Πλήρης ανακατασκευή των αποδυτηρίων με αντικατάσταση όλων των υδραυλικών εγκαταστάσεων
ü    Αυτόματη χλωρίωση του νερού των πισίνων, η οποία πριν γινόταν με τον απαράδεκτο, ανθυγιεινό και επικίνδυνο τρόπο ρίψης χλωρίου στις πισίνες με τον κουβά
ü    Εγκατάσταση συστήματος αυτόματης ανακύκλωσης του νερού της πισίνας
ü    Γενική επισκευή του κτηρίου εσωτερικά και εξωτερικά, καθώς και των τοιχωμάτων και του πυθμένα των πισίνων
ü    Εκπόνηση μελέτης πυρασφάλειας
ü    Τακτική συντήρηση και επισκευές κάθε έτος
ü    Αδειοδότηση και νόμιμη λειτουργία - για πρώτη φορά - και για τις δύο πισίνες του Κολυμβητηρίου
ü    Υποβολή πρότασης για ένταξη σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου, ύψους 400.000 Ευρώ με 30% ίδια συμμετοχή, ποσό που είχε εξασφαλισθεί και υπήρχε στο ταμείο του Δήμου το 2014, αλλά η σημερινή Δημοτική Αρχή εγκατέλειψε την προσπάθεια, η οποία θα έλυνε για πάντα το πρόβλημα των φθορών λόγω της υγρασίας.

Η πλήρης αδιαφορία για το Κολυμβητήριο από την σημερινή Δημοτική Αρχή, εκτός από την εικόνα που όλοι βλέπουμε και από το γεγονός της πτώσης τμήματος της δοκού της οροφής, καταδεικνύεται από το γεγονός ότι τρία χρόνια μετά την ανάληψη της ευθύνης της διοίκησης του Δήμου δεν φρόντισαν, παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις, να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας των πισίνων, η οποία εξακολουθεί να είναι στο όνομα του επικεφαλής της παράταξής μας Μιχάλη Μλεκάνη.

Το σημαντικότερο όλων, που καθιστά την ανευθυνότητα και την ανικανότητα επικίνδυνη, είναι η εγκληματική αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής του κ. Μαμσάκου στις επισημάνσεις-προειδοποιήσεις της τριμελούς επιτροπής ελέγχου επικινδύνως ετοιμόρροπων οικοδομών.

Οι τρεις μηχανικοί της επιτροπής διαπιστώνουν «ρωγμές μεγάλου εύρους, αποφλοίωση και αποκόλληση υλικού από τα φέροντα στοιχεία με αποτέλεσμα απώλεια διατομής σκυροδέματος και σημαντική οξείδωση οπλισμού».
Προτείνουν την άμεση διενέργεια ελέγχου από ειδικευμένο μηχανικό και τη σύνταξη έκθεσης αποτελεσμάτων και αντιμετώπισής τους με συγκεκριμένο τρόπο και την άμεση σύνταξη προϋπολογισμού της όλης παρέμβασης.

Η έκθεση της επιτροπής συντάχθηκε στις 7-3-2017 μετά από σχετικό έγγραφο (ΑΠ 211/13-2-2017) της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Δράμας, προς τον οποίο και υποβλήθηκε μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ΠΕ Δράμας, στις 9-3-2017 !!!

Τα ερωτήματα που αβίαστα προκύπτουν:
ü    Γιατί ζήτησε την έκθεση η Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Δράμας;
Φυσικά γιατί κάποιος λόγος ανησυχίας ήδη υπήρχε!
Υπήρχε, εξάλλου, και σχετικό έγγραφο (ΑΠ 4174/12-12-2014) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση!
ü    Ποιος παρέλαβε την έκθεση και σε ποιανού χέρια έχει φτάσει;
Φυσικά και στα χέρια του Δημάρχου ή τουλάχιστον Αντιδημάρχου!
ü    Γιατί αδράνησαν όλοι και δεν έχει γίνει τίποτε εδώ και εννιά μήνες;
Φυσικά με τις αναγκαίες επισκευές και συντηρήσεις δεν θα είχε συμβεί ό,τι συνέβη!
ü    Γιατί επέτρεψαν να εκτίθενται σε θανάσιμο κίνδυνο παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που χρησιμοποιούν το Κολυμβητήριο ή εργάζονται σ’ αυτό;
Υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα!!!
Ευτυχώς, κατά την πτώση τμήματος της δοκού της οροφής δεν υπήρχε κανείς από κάτω!!!

Σήμερα, εκτός από τις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, υπάρχουν σημαντικές αρνητικές συνέπειες:
ü    Έχουν διακοπεί οι προπονήσεις των ομάδων που έχουν μπροστά τους σημαντικούς αγώνες, από τα αποτελέσματα των οποίων ορισμένοι μαθητές θα έχουν πριμοδότηση για τις εισαγωγικές στα ΑΕΙ
ü    Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη σωματική τους άσκηση με το κολύμπι
ü    Υπάρχει ανησυχία και ανασφάλεια των προπονητών που εργάζονται στο Κολυμβητήριο για το εργασιακό τους μέλλον.

Οι αρνητικές συνέπειες είναι σοβαρές και επιβάλλουν την άμεση λειτουργία του Κολυμβητηρίου, αλλά σε καμιά περίπτωση θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Αυτό μπορεί να γίνει:
ü    με άμεση και ταχύτατη συντήρηση και επισκευές ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί πτώση τμήματος δοκού της οροφής και η ασφάλεια να βεβαιώνεται υπεύθυνα
ü    με εξασφάλιση της συνέχειας των προπονήσεων, όσων το επιθυμούν και για όσο θα χρειαστεί, πιθανόν στο Κολυμβητήριο της Καβάλας, κάτι που μπορεί να γίνει σε συνεργασία του Δήμου και του Κολυμβητικού Ομίλου με τον Δήμο Καβάλας
ü    με άμεση υλοποίηση των προτάσεων της επιτροπής ελέγχου επικινδύνως ετοιμόρροπων οικοδομών ώστε να καταστεί απολύτως ασφαλές το Κολυμβητήριο για πολλά χρόνια ακόμη
ü    με προγραμματισμό κατασκευής έργου, με ή χωρίς χρηματοδότηση, για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου, για το οποίο υπάρχει ήδη προμελέτη (του μηχανικού Μαρίνου Γουναρίδη) από την περίοδο της διοίκησης του Δήμου από την παράταξή μας.

Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο αδράνειας ή ολιγωρίας!!!

Γραφείο Τύπου
e-mail: poli-zoi@outlook.com

Διαδίκτυο: www.polikaizoi.gr
Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου