Αναστάτωση στις οικογένειες των εργαζομένων στο Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης


Αναστάτωση και αγωνία σε δεκάδες οικογένειες Δραμινών και Καβαλιωτών  που εργάζονται στο Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης στο Αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», έχει προκαλέσει η έντονη φημολογία περί κατάργησης του.

Αν η φήμη αυτή γίνει πραγματικότητα, περισσότερες από 80 οικογένειες θα αντιμετωπίσουν άμεσα το ενδεχόμενο μετακόμισης τους σε περιοχές που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα από την περιοχή μας.

Οι Δραμινοί και Δραμινές που εργάζονται στο Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης είναι περίπου 40 στον αριθμό τόσο από την πόλη όσο και από χωριά της Δράμας.

Μέχρι στιγμής, η μοναδική αντίδραση στο ενδεχόμενο αυτό είναι η επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου προς τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και η δήλωση συμπαράστασης προς το στρατιωτικό προσωπικό του αεροδρομίου της Χρυσούπολης, από την  Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Έξι ερωτήματα για την κατάργηση του Α/Α Χρυσούπολης ζητούν απάντηση

Σύμφωνα με δημοσίευμα του kavalawebnews.gr «Το θέμα της κατάργησης του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης με έδρα το Αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», ανέκυψε στο τέλος της περασμένης χρονιάς.

Αρχές Δεκεμβρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος πληροφορήθηκε την παραπάνω εξέλιξη και ζήτησε ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι απαντήσεις που έλαβε ήταν καθησυχαστικές, αλλά όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια η κατάργηση του Αεροπορικού Αποσπάσματος είχε δρομολογηθεί.

Για τον λόγο αυτό ο κ. Μαρκόπουλος στις 18 του ίδιου μήνα απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, την οποία κοινοποίησε και στους βουλευτές του νομού.
Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας εξηγούσε την αναγκαιότητα διατήρησης του Αεροπορικού Αποσπάσματος, υποβάλλοντας μία σειρά από ερωτήματα, στα οποία δεν δόθηκε καμία απάντηση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Ούτε όμως υπήρξε καμία αντίδραση από πλευράς των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι γνώριζαν την κατάσταση, καθώς όπως προαναφέρθηκε ο κ. Μαρκόπουλος κοινοποίησε και σ’ αυτούς την επιστολή του.

Έτσι η Καβάλα βρέθηκε άλλη μια φορά προ τετελεσμένων γεγονότων, που επιδρούν δυσμενώς στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. 
Η κατάργηση του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης σημαίνει την μετακίνηση των 80 από τους 120 υπηρετούντες σ’ αυτό σε άλλες μονάδες.

Η Μοίρα Πάτριοτ που παραμένει, και στην οποία υπηρετούν άλλα 80 άτομα, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετακινηθεί για επιχειρησιακούς λόγους και κατά συνέπεια να αποψιλωθεί η μονάδα της Καβάλας και εντέλει να καταργηθεί πλήρως.
Με δεδομένο δε, ότι αυτή διαχειρίζεται και το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα, γεννώνται ερωτηματικά για την τύχη του.

Μήπως απώτερος στόχος είναι να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, κάτι που αποτελεί διακαή πόθο του κ. Καμμένου και μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί λόγω της Fraport;
Αν καταργηθεί το Α/Α Χρυσούπολης το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα μένει «ορφανό» και εύκολα μπορεί να περάσει σε χέρια ιδιωτών.

Τα ερωτήματα του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας

Τα ερωτήματα που έθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας είναι τα ακόλουθα:
Πέρα από την εύλογη ανησυχία του προσωπικού της Αεροπορίας που υπηρετεί στο Αεροπορικό Απόσπασμα Καβάλας, τα ερωτήματα που γεννά μια τέτοια εξέλιξη ακροθιγώς είναι τα εξής:
Με δεδομένο ότι η 25η Μοίρα Patriot είναι μια κινητή αντιαεροπορική μονάδα, ποιος θα διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του Αεροδρομίου Καβάλας, σε περίπτωση που η Μοίρα Patriot χρειαστεί, για επιχειρησιακούς λόγους, να μετακινηθεί;

Εάν καταργηθεί το Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης, ποιος Φορέας θα αναλάβει το έργο του σε θέματα συνδιαχείρισης του Αεροδρομίου Καβάλας (στο οποίο πλέον δραστηριοποιείται η εταιρεία Fraport Greece), αλλά και παροχής υπηρεσιών σε στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα (πυροσβεστικός σταθμός, μετεωρολογικός σταθμός, πύργος, ελέγχου, εξυπηρέτηση διερχομένων στρατιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, αποθήκες και αγκυροβόλιο μεταφοράς καυσίμων); Ομοίως, ποιος θα συντηρεί τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης, οι οποίες είναι από τις πλέον σύγχρονες;

Ποιο θα είναι το διάδοχο σχήμα της μονάδας της Αεροπορίας στην περιοχή της Καβάλας και κατά πόσο θα ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες αυτές;
Επιπλέον:
Θα μειωθεί το υπάρχον προσωπικό, το οποίο υπηρετεί στο Αεροδρόμιο Καβάλας, με ανάλογο κοινωνικό αντίκτυπο (μεταθέσεις) των στελεχών; Αν ναι, με τι ορίζοντα υλοποίησης;

Ποια επίπτωση θα έχει στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου τυχόν μείωση του προσωπικού της Αεροπορίας;
Τι τύχη θα έχει το Αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα το οποίο σήμερα υπάγεται στο Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης, χρησιμοποιείται -σε διάφορες ασκήσεις και στεγάζει οικήματα του προσωπικού της Αεροπορίας;

Στις αγωνίες που γεννά η ανάγκη απάντησης όλων των παραπάνω ερωτημάτων, οφείλουμε να τονίσουμε συμπληρωματικά και την καταλυτική συμβολή του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης αφενός στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών της Θάσου τον Σεπτέμβριο του 2016 και αφετέρου σε δεκάδες περιπτώσεις άλλων πυρκαγιών που δεν εξελίχθηκαν καταστροφικά εξαιτίας του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης, έτσι σας διατυπώνουμε την αναγκαιότητα παραμονής του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης με τη σημερινή του μορφή και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε άλλη συνεργασία επί του θέματος».

Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Αναμένουμε την έντονη αντίδραση και των υπολοίπων θεσμικών εκπροσώπων της περιοχής μας

Εντωμεταξύ, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ) χαιρετίζουν την πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου και εκφράζουν την ικανοποίηση μας, μεταξύ άλλων και για την συμπαράσταση του στο στρατιωτικό Προσωπικό που υπηρετεί στο Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης.


«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις και αναμένουμε την έντονη αντίδραση και των υπολοίπων θεσμικών εκπροσώπων της περιοχής μας» τονίζουν στην ανακοίνωση τους.
Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου