Μεσοχώρι Παρανεστίου: 11 με 13 Απριλίου η 2η Ολυμπιακή γιορτή παραδοσιακών σπόρωνΤους θησαυρούς της ελληνικής γης, ποικιλίες παραδοσιακών σπόρων, που υπήρχαν στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ή ποικιλίες που ήρθαν αργότερα και προσαρμόστηκαν στις κλιματικές συνθήκες και τις διατροφικές συνήθειες, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να προμηθευτούν οι επισκέπτες της 18ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, το Σάββατο 14 Απριλίου 2018.

Παράλληλα με την ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι πραγματοποιείται η 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων (11, 12 και 13 Απριλίου 2018), με τη συμμετοχή, μέχρι στιγμής, αγροτών και ακτιβιστών από 17 χώρες του κόσμου.


Συλλέγοντας σπόρους εδώ και 23 χρόνια...

Ομάδες ακτιβιστών και καλλιεργητών εδώ και 23 χρόνια δουλεύουν πάνω στη συλλογή, διατήρηση και ανταλλαγή παραδοσιακών αρχαίων σπόρων.

«Πελίτι σημαίνει βελανιδιά στα ποντιακά και το όνομα είναι εμπνευσμένο από μία μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κάτω Νευροκοπίου όπου και ξεκίνησε το εγχείρημα» εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο γενικός συντονιστής και ιδρυτής του Πελίτι, Παναγιώτης Σαϊνατούδης.

Η έδρα του Πελίτι είναι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου, τα γραφεία στο Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδας στη Δράμα.
Αποτελείται από 15 τοπικές ομάδες σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, μία στη Βουλγαρία, μία εκπρόσωπο στη Γουατεμάλα, όπως επίσης και από θεματικές ομάδες.

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης μας μυεί στη φιλοσοφία και την πρακτική της πολύχρονης δράσης του πελίτι.

«Η δουλειά που κάνουμε είναι η διάδοση παραδοσιακών ποικιλιών. Έχουμε μία ομάδα περίπου 700 εθελοντών σε όλη τη χώρα, ένα δίκτυο καλλιεργητών που δημοσιεύουμε τα ονόματά τους στο ομώνυμο βιβλίο κατά τόπους αγροκτήματα κάθε Σεπτέμβριο, και μέσα εκεί μπορούν να βρουν όσοι ενδιαφέρονται, τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε και να ζητήσουν σπόρους από αυτούς, έχουμε επίσης ένα δίκτυο καλλιεργητών - διατηρητών που προσφέρουν και ανανεώνουν σπόρους για λογαριασμό μας χωρίς να δημοσιεύονται τα ονόματά τους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
                 
Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου