Το «Μακεδονικό» με φόντο τα ΒαλκάνιαΤο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ και κατ επέκταση των Ελληνο-Σκοπιανών σχέσεων, δεν είναι μια υπόθεση που αφορά αποκλειστικά και μόνο τις δύο γειτονικές χώρες, αποκομμένο από την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται την περίοδο αυτή από Ε.Ε. και ΗΠΑ για την διευθέτηση των σχέσεων Ελλάδας – Σκοπίων με την επίλυση του ονοματολογικού, εντάσσονται στο πλαίσιο της έντονης διπλωματικής κινητικότητας στα δυτικά Βαλκάνια, με κύριο στόχο την διευθέτηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων και την αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή.

Τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων στα Βαλκάνια, επιτάσσουν… σταθερότητα και ειρήνη.


Η εξέλιξη του «Μακεδονικού» ζητήματος θα επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις στο παιχνίδι που παίζεται στην πολύπαθη περιοχή και για το λόγο αυτό, το ενδιαφέρον όλων, είναι ουσιαστικό και μεγάλο, για το τι μέλλει γενέσθαι.

Αυταπατώνται όσοι νομίζουν πως οι πιέσεις για την εξεύρεση λύσης είναι εντονότερες στα Σκόπια. 
Οι συνθήκες, είναι το ίδιο πιεστικές για την Ελλάδα όσο και για τη FYROM.


Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε…

Ένα σκληρό μπρα-ντε-φερ εξελίσσεται την περίοδο αυτή στα δυτικά Βαλκάνια, μεταξύ της Ρωσίας και των δυνάμεων της Δύσης. 
Κυρίαρχος στόχος είναι η αύξηση της επιρροής και της παρεμβατικότητας τους στα κράτη της χερσονήσου του Αίμου, για λόγους που άπτονται των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων τους.

Περισσότεροι από πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι σε μια περιοχή με αναιμική ανάπτυξη, συνθέτουν μια τεράστια αγορά που αποτελεί πόλο έλξης ενδιαφέροντος επιχειρηματικών και επενδυτικών κολοσσών καθώς και δυνάμεων που βρίσκονται πίσω από αυτούς.

Καθοριστικό πεδίο αυτού του έντονου  - διπλωματικού ως επί το πλείστον – πεδίου αντιπαράθεσης των εμπλεκόμενων δυνάμεων είναι τα δίκτυα μεταφοράς και ενέργειας καθώς και οι μεγάλοι αγωγοί φυσικού αερίου που διασχίζουν τα βαλκάνια ή έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση με προεξάρχουσα την Γερμανία, διασταυρώνουν τα διπλωματικά τους ξίφη. 
Στο πλευρό της Ε.Ε. στέκονται οι ΗΠΑ, των οποίων τα συμφέροντα φαίνεται να είναι πιο κοντά στο Βερολίνο. 
Φυσικά δεν μένει αδιάφορη και αμέτοχη η Κίνα, η οποία επενδύει όπου υπάρχει πρόσφορο για αυτήν έδαφος. 
Λιγότερο δυναμική, η εμπλοκή της Τουρκίας στο παιχνίδι των Βαλκανίων, σε μια προσπάθεια της να αναδειχθεί κυρίαρχη δύναμη στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη.


Αν και την περίοδο αυτή η Ρωσία φαίνεται να έχει χάσει πολλά από τα ερείσματα που κατά το παρελθόν είχε στην περιοχή, ο «άσσος» στα χέρια της - που δεν είναι άλλος από το φυσικό αέριο με το οποίο προμηθεύει τα περισσότερα κράτη των Βαλκανίων αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης - συνεχίζει να είναι ένα δυνατό και υπολογίσιμο χαρτί.
Μόνο για το 2016, η Gazprom προμήθευσε το 1/3 του φυσικού αερίου της Ευρώπης, όταν το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 1/4 της ενεργειακής κατανάλωσης της ΕΕ.

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/energy/h-maxh-twn-agwgwn-ta-gewpolitika-sxedia-dushs-kai-rwsias-gia-ta-valkania.4768600.html

Με δεδομένο μάλιστα ότι εντός του τρέχοντος έτους, πολλοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας από άνθρακα θα κλείσουν εξαιτίας της πίεσης που ασκεί η Ε.Ε., η εξάρτηση από το φυσικό αέριο και το Ρωσικό υπερόπλο Gazprom, φαίνεται πως θα αυξηθεί.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της «ποντάρει» στην ένταξη των βαλκανικών κρατών στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και φυσικά στο δέλεαρ της οικονομικής τους στήριξης για την όσο το δυνατόν ομαλότερη ενσωμάτωση τους, μέσα από την χρηματοδότηση προγραμμάτων δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Από το 2014 μέχρι το 2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να χορηγήσει 1,5 δισ. ευρώ στη Σερβία – υποψήφια χώρα μέλος της Ε.Ε.- και 11,4 δισ. ευρώ στη Βουλγαρία – που είναι μέλος της Ε.Ε. 
Επιπλέον, υπάρχει σημαντική αμυντική βοήθεια προς τη Βουλγαρία στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των μελών του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στη ρωσική παραμεθόριο» τονίζεται στο ρεπορτάζ της Άννας Φαλτάιτς στο euro2day.gr.


Στο ίδιο μήκος κύματος με την Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, οι οποίες εσχάτως δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ζητούμενο όλων, η ηρεμία και η ομαλότητα στην ευαίσθητη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, μέσα από την διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στις σχέσεις  των περισσοτέρων κρατών.

«Η λίστα είναι μακρά και συμπεριλαμβάνει το στάτους του Κοσόβου σε σχέση με τη Σερβία και συνοριακές διαφορές. 
Στην περίπτωση των Σκοπίων όμως, έχει να κάνει με την ονομασία» αναφέρει σε άρθρο του, ο γνωστός δημοσιογράφος - διευθυντής της Καθημερινής, Αλέξης Παπαχελάς.
Εικοσιπέντε και πλέον χρόνια μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την δημιουργία του σημερινού status quo, υπάρχουν ζητήματα που εύκολα μπορεί να τινάξουν στον αέρα, την εύθραυστη ισορροπία της χερσονήσου.

«Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε» έγραψε το 1971 ο Διονύσης Σαββόπουλος στον «Μπάλλο» του…

Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, ο στίχος του είναι περισσότερο επίκαιρος σήμερα, από ποτέ.


Πηγές: www.euro2day.gr, www.kathimerini.gr, www.energia.gr, news247.gr

Άρης Γκέρτας

Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου