"Ρίζες" από τη Δράμα για τη "λύκαινα" της ΤουρκίαςΗ «λύκαινα», Μεράλ Ακσενέρ που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στην Τουρκία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του Ερντογάν να πάει σε πρόωρες εκλογές, έχει ελληνικές - μέσα σε εισαγωγικά – ρίζες και μάλιστα από την Δράμα.

Η Ακσενέρ μπορεί να γεννήθηκε το 1956 σε μια μικρή κωμόπολη έξω από την Κωνσταντινούπολη, ωστόσο οι γονείς της ήταν μουσουλμάνοι που ζούσαν στη Σταυρούπολη και το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών έφυγαν για την Τουρκία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αντένα πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923,οι οικογένειες και των δυο γονιών της ζούσαν σε χωριό της Δράμας.

Ο παππούς της ήταν άρχοντας της περιοχής και έκανε εμπόριο στην Βουλγαρία.
Ο πατέρας της, ο Ταχρι Ομέρ Μπέι και η μητέρα Σιντίκα Χανίμ, γεννήθηκαν στους αμιγώς μουσουλμανικούς οικισμούς Χουσείν Κιοί, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Σταυρούπολη, περιοχή που εκείνα τα χρόνια υπάγονταν στην Δράμα, πριν περάσουν στην διοικητική περιφέρεια της Ξάνθης.
Οι οικισμοί αυτοί μετά την ανταλλαγή μετονομάστηκαν σε Νεοχώρι.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα ιδρύματος ανταλλαγέντων Λωζάνης Σεφέρ Γκουβένγκ(όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ)η Μεράλ Ακσενέρ όταν ερωτάται από πού είναι, αναφέρει πρώτα ότι είναι από τη Θεσσαλονίκη και μετά από τη Δράμα.

Άρχισε να ασχολείται με την πολιτική «εξ απαλών ονύχων», όταν στην πόλη εκλέχθηκε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος, η Λεϊλά Ατακάν.
Σπούδασε Ιστορία στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και το 1994, ενώ δίδασκε εκεί, κέρδισε μια θέση στο κοινοβούλιο με το κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ.
Ακολούθως διορίστηκε υπουργός εσωτερικών στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ισλαμιστή πρωθυπουργό, Νετζμετίν Ερμπακάν.

Πηγή: ant1news.grΜοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου