Βιολογική καλλιέργεια: Η γεωργία του μέλλοντοςΕίκοσι επτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος τον Ιούνιο  από την ημέρα της δημοσίευσης του πρώτου κανονισμού «περί του βιολογικού τρόπου παραγωγής γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων» από την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, γνωστή σε όλους μας ΕΟΚ.

Ο κανονισμός με αριθμό 2092/91, της 24ης Ιουνίου 1991, ήταν απόρροια της αναγκαιότητας την περίοδο εκείνη, να τεθούν κανόνες και όροι σε μια νέα αγορά γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής, βιολογικής παραγωγής, η οποία παρουσίαζε αλματώδη ανάπτυξη.
Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα. Ακολούθησε ο κανονισμός για την βιολογική κτηνοτροφία το 1999, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα βιολογικά τρόφιμα και την Βιολογική Γεωργία το 2004, η Αναθεωρημένη Κοινοτική Νομοθεσία το 2009, η νέα αναθεώρηση της κοινοτικής νομοθεσίας και του νέου σχεδίου δράσης το 2014. Πρόκειται για κάποιες μόνο, από τις ουσιαστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έθεσαν τις βάσεις του σημερινού νομοθετικού πλαισίου.

Ο τομέας βιολογικής παραγωγής της ΕΕ αναπτύχθηκε πάρα πολύ σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.
Την τελευταία δεκαετία, οι γεωργικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για τη βιολογική γεωργία στην ΕΕ αυξάνονταν κατά μέσο όρο κατά μισό εκατομμύριο εκτάρια ετησίως.
Σήμερα υπάρχουν σε ολόκληρη την ΕΕ πάνω από 186.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις με βιολογικές καλλιέργειες, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. https://ec.europa.eu/agriculture/organic/organic-farming_el.Σε έρευνα του, τον Απρίλιο του 2013 για την Βιολογική Γεωργία, ο δρ. Δαγκαλίδης Αθανάσιος αναφέρει πως σημαντική ώθηση στη βιολογική γεωργία έδωσαν τα προγράμματα επιδοτήσεων της περιόδου 2004-2006 που είχαν σαν αποτέλεσμα τον υπερτετραπλασιασμό των καλλιεργήσιμων εκτάσεων (από 389 χιλ. σε 1.700 χιλ.
στρέμματα) και τον υπερτριπλασιασμό των βιοκαλλιεργητών (από 6.186 σε 23.880). http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Biologika/ekthesh_trapezas_peireos2013.pdf


Στη χώρα μας, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την τριετία 2013-2015 φαίνεται ξεκάθαρα μια αυξητική τάση των καλλιεργήσιμων βιολογικών εκτάσεων.

Το 2013 καλλιεργήθηκαν 44.028 εκτάρια, το 2014 καλλιεργήθηκαν 79.700 και το 2015 οι καλλιεργήσιμες βιολογικές εκτάσεις έφτασαν τις 84.111.

Και τα σχέδια του Ελληνικού Υπουργείου για το μέλλον είναι αρκετά φιλόδοξα.

«Στα είδη, στις περιοχές και στις δραστηριότητες όπου είναι εφικτή η παραγωγή βιολογικών προϊόντων, η βιοκαλλιέργεια και η βιολογική κτηνοτροφία είναι ο στόχος που πρέπει να πετύχουμε στο άμεσο μέλλον» αναφέρει στον επίσημο ιστότοπό του, δηλώνοντας έτσι την βαρύτητα που δίνει στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας.

Οι συνθήκες για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα είναι ευνοϊκές.

Ο πιο σημαντικός λόγος για αυτό είναι οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, μπορούν να υποστηρίξουν την παραγωγή προϊόντων με βιολογικές μεθόδους.
Όμως το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βιοκαλλιεργητές είναι το υψηλό κόστος παραγωγής σε σχέση πάντα με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους.


Τι λένε οι ίδιοι οι βιοκαλλιεργητές για αυτό και τι απαντούν στο ερώτημα αν έχουν την στήριξη της πολιτείας στο έργο τους;

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί μιλούν για το κόστος παραγωγής βιολογικών προϊόντων ο βιοκαλλιεργητής λαχανικών από τη Δράμα Μανώλης Μήλιος και ο νέος βιοκαλλιεργητής Βαγγέλης Γεωργιάδης.


Άρης Γκέρτας
Πηγές: ec.europa.eu/http, www.minagric.gr

Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου