Παρέλαση στη Δράμα την Κυριακή 1η Ιουλίου, προτείνει ο βουλευτής Δημήτρης ΚυριαζίδηςΤην διεξαγωγή παρέλασης στην πόλη της Δράμας την 1η Ιουλίου κατά τη διάρκεια των Ελευθερίων, προτείνει ο βουλευτής Ν.Δ. Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

«Στα τελευταία χρόνια η κορυφαία αυτή εκδήλωση έχει υποβαθμιστεί και με λύπη διαπιστώνω ότι και στην παρούσα χρονιά στο πρόγραμμα που μου δόθηκε και σας ευχαριστώ γι αυτό, δεν συμπεριλαμβάνεται η πραγματοποίηση παρέλασης» τονίζει ο βουλευτής Δράμας και ζητά από τον κ. Μαμσάκο να προβεί στην τροποποίηση του προγράμματος και να πραγματοποιήσει την παρέλαση, την Κυριακή 1η Ιουλίου 2018.

Παρακάτω η επιστολή του Δημήτρη Κυριαζίδη

 Αξιότιμοι,
Στις ημέρες αυτές ολόκληρη η Ανατολική Μακεδονία, όπως κάθε χρόνο γιορτάζει, πανηγυρίζει τις ημέρες της απελευθέρωσής της, ύστερα από 5,5 αιώνων φρικτής σκλαβιάς και μαύρης δουλείας στον οθωμανικό ζυγό και τους 8 μήνες της Α΄ βουλγαρικής δεινής κατοχής. Αιώνες πόνου και απαραμύθητης θλίψης!

Η περιοχή μας όμως τις μέρες της αυγής της φερέλπιδας αυτής προσδοκώμενης εποχής βίωσε τα θλιβερά γεγονότα και το Ολοκαύτωμα του Δοξάτου, την ύστατη ημέρα της αποχώρησης του τελευταίου κατακτητή, των βουλγαρικών στρατευμάτων, ενώ η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της σώθηκε χάρη στη συνετή στάση του αοίδιμου ιεράρχη της Αγαθάγγελου και έτσι δεν θρήνησε και άλλα θύματα από το άσβεστο μίσος και το μένος των υποχωρούντων προαιώνιων εχθρών του Έθνους. Έτσι την 1η Ιουλίου 1913 υποδέχτηκε τον απελευθερωτή ελληνικό στρατό και καμάρωνε τη «Γαλάζια περιστέρα» να κυματίζει
περήφανα στον τόπο της.

Σε ανάμνηση των γεγονότων αυτών για δεκαετίες η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της, παράλληλα με τις εκδηλώσεις μνημοσύνης στο Δοξάτο, πανηγύριζε τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με διάφορες εκδηλώσεις, εντάσσοντας ως κορυφαία αυτήν της παρέλασης που λάμβανε χώρα την 1η Ιουλίου κάθε έτους, όπου πολιτιστικοί σύλλογοι, μαθητές και στρατός τιμούσαν και έδιναν το παρόν με την πάνδημη συμμετοχή του λαού στην εκδήλωση ύστερα από τη Δοξολογία, το τρισάγιο που γινόταν μπροστά στο μοναδικό ανά την Ελλάδα άγαλμα της Ελευθερίας και ακολουθούσε κατάθεση στεφάνων από τις αρχές
προς τιμή και μνήμη των προγόνων μας.
Στα τελευταία χρόνια η κορυφαία αυτή εκδήλωση έχει υποβαθμιστεί και με λύπη διαπιστώνω ότι και στην παρούσα χρονιά στο πρόγραμμα που μου δόθηκε και σας ευχαριστώ γι αυτό, δεν συμπεριλαμβάνεται η πραγματοποίηση παρέλασης!
Υπηρετώντας τον πολιτειακό θεσμό που ο Δραμινός λαός μου εμπιστεύτηκε, σας καλώ, ιδιαίτερα μπροστά στις σημερινές ιστορικές συνθήκες, να προβείτε στην τροποποίηση του προγράμματος των εκδηλώσεων των ΕΛΕΤΘΕΡΙΩΝ της Δράμας, που οργανώσατε και να προχωρήσετε με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια, όπως αρμόζει
στην περίλαμπρη αυτή ημέρα για τον τόπο μας και για όλη τη Μακεδονία, στην πραγματοποίηση της παρέλασης την 1η Ιουλίου 2018, ώστε να δοθεί η ευχέρεια σε όλους - στο Λαό, στους μαθητές, στους πολίτες, στους συλλόγους, στα στρατευμένα παιδιά μας να εκφράσουν τη χαρά τους συμμετέχοντας και αποτίνοντας τη δέουσα τιμή στους προγόνους μας για στις ανυπέρβλητές θυσίες που αυτοί υπέστησαν και να χαιρόμαστε εμείς σήμερα και στο διηνεκές τους καρπούς του δέντρου της Ελευθερίας που πότισαν με το τίμιο αίμα τους.

Αξιότιμοι,
Η υποβάθμιση των ιστορικών στιγμών οδηγεί στη λήθη τους, ενώ η αλήθεια (η μη λήθη) στη γνώση τους. Καλλιεργεί τη μνήμη των πολιτών και διδάσκει. Σφυρηλατεί τον πατριωτισμό, το σεβασμό στην ιστορία και είναι βέβαιο ότι:
-Όποιος ξεχνά την ιστορία του θα τη ξαναζήσει.
-Όποιος την ξεχνά χάνεται, δακρύζει.
-Όποιος θυμάται, ξαναγεννιέται και δε ραγίζει.
Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που αποτελεί αδήριτη ανάγκη η καλλιέργεια της μνήμης και η γνώση της ιστορίας.
Στη σημερινή εποχή, όπου αμετροεπείς πολιτικές και κίβδηλες συνθήκες υποσκάπτουν τα θεμέλια τους Έθνους.

Μοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου