Αύξηση 700% των εκτός γάμου γεννήσεων στην ΕλλάδαΤα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής(ΕΛΣΤΑΤ) για τις γεννήσεις στη χώρα μας, καταδεικνύουν μια θεαματική αύξηση των εκτός γάμου γεννήσεων, κατά την τελευταία 35ετία.

Από το 1980 μέχρι και σήμερα, η εξέλιξη των εκτός γάμου γεννήσεων παρουσιάζει μια σταθερά αυξητική τάση ενώ στο σύνολο της 37ετίας, αγγίζει το 700%!!!
Από το 1,5% των εκτός γάμου γεννήσεων το 1980, φτάσαμε στο 9,4% το 2016 και στο 10,3% το 2017.
Τεράστια αύξηση δηλαδή.


Η Ελλάδα, τελευταία χώρα της Ε.Ε., στις εκτός γάμου γεννήσεις
Παρά την σημαντική αυτή εξέλιξη, η  Ελλάδα συνεχίζει να έχει τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων εκτός γάμου, μεταξύ των 28  χωρών της Ε.Ε.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat όταν το 2016 στη χώρα μας, μόλις το 9,4% των γεννήσεων αφορούσε σε ζευγάρια εκτός γάμου, στη Γαλλία (που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά) οι γεννήσεις εκτός γάμου άγγιξαν το 60% ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 43%.  
Σε χαμηλά επίπεδα, αλλά με αρκετά μεγάλη απόκλιση από την Ελλάδα, κινείται στις εκτός γάμου γεννήσεις και η Κύπρος.
Το 2016 το ποσοστό των εξώγαμων γεννήσεων στην Κύπρο ήταν 19,1% κατατάσσοντας την στην 3η θέση των χωρών της Ε.Ε. με τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων εκτός γάμου, μετά την Ελλάδα(1η) και την Κροατία(2η).

 Γεννήσεις εκτός γάμου, 2016(%)

Φοβικές αγκυλώσεις, προκαταλήψεις και μεροληψίες
Κι όμως, τα νούμερα και οι αριθμοί δεν θα έπρεπε να μας προξενούν καμία απολύτως έκπληξη. 
Ζούμε σε μία χώρα που, κατά γενική ομολογία, ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζει το εξώγαμο παιδί, όχι μόνο με επιφύλαξη αλλά σε πολλές περιπτώσεις, με καχυποψία ή και μίσος ακόμη.
Και φανταστείτε... μιλάμε για το 2018.
Προσπαθήστε να θυμηθείτε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, την αντιμετώπιση της άγαμης μητέρας και του εξώγαμου παιδιού τις δεκαετίες του 60, του 70 αλλά και του 80 ακόμη!!
Καμία κοινωνική ευαισθησία.
Ίσα ίσα, φοβικές αγκυλώσεις, προκαταλήψεις και μεροληψίες.
Δεν πάνε πολλά χρόνια που η άγαμη μητέρα αντιμετωπίζονταν ως κοινωνικός παρίας, ως "μαύρο πρόβατο" ενώ σε περιπτώσεις κλειστών επαρχιακών κοινωνιών θεωρούνταν ούτε λίγο ούτε πολύ περιθωριακό στοιχείο και "ελευθερίων ηθών" .
Όσο δε για το εξώγαμο;
Και μόνο η λέξη "εξώγαμο" αποτελούσε έναν άκρως απαξιωτικό προσδιορισμό. 
Οι λέξεις "μούλος"  και "μπάσταρδος"  συμπληρώνανε το λεξιλόγιο των συνωνύμων ενώ κάποιοι,  περισσότερο ίσως ευαίσθητοι, χρησιμοποιούσαν τη λέξη "νόθο"  χωρίς ωστόσο να θεωρούν επί της ουσίας ο,τι η εκτός γάμου σχέση είναι μια απολύτως φυσιολογική κατάσταση.
Αυτή ήταν η Ελλάδα για δεκαετίες ολόκληρες.


Ζευγάρια παγιδευμένα στη γραφειοκρατία
Στην... παράδοση αλλά και την γραφειοκρατία, ως παράγοντες των λίγων εκτός γάμου γεννήσεων στη χώρα μας, εστιάζει δημοσίευμα της ιστοσελίδας "ας μιλήσουμε"

"Ακόμα και για ένα ζευγάρι, δηλαδή, που υπό διαφορετικές συνθήκες δε θα προχωρούσε σε γάμο, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αναγνώριση του παιδιού από τον πατέρα, την ονοματοδοσία του, την ασφάλισή του και όχι μόνο είναι τόσο χρονοβόρες και, συχνά, δύσκολες" αναφέρει χαρακτηριστικά.

"Ελλάδα η πατροπαράδοτη» είναι ο τίτλος που επέλεξε το πρώτο ΘΕΜΑ προκειμένου να παρουσιάσει το ρεπορτάζ, που αφορούσε στο συγκεκριμένο θέμα.

Η εκκλησία και ο ρόλος της
Σημαντικότατος παράγοντας της εδραίωσης, της συνέχισης και της ανάπτυξης αυτών των αγκυλώσεων... η εκκλησία.

Αν και σήμερα στο πλαίσιο της γενικότερης "εξέλιξης" της  έχει βάλει αρκετό νερό στο κρασί της σε θέματα χριστιανικής ηθικής, η εκτός γάμου σχέση και - πολύ περισσότερο - το εκτός γάμου παιδί, θεωρούνται ... ανομήματα.

Σε πολλές δε περιπτώσεις "αυστηρών" κληρικών, η μετάνοια αλλά και η τιμωρία των "αμαρτωλών", είναι μονόδρομος προς την λύτρωση.

Χαρακτηριστική του ρόλου της εκκλησίας είναι η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου «Περί τῆς τελέσεως βαπτίσματος τέκνου γεννηθέντος ἐκτός γάμου ἤ τέκνου τελούντων τῶν γονέων αὐτοῦ ἐν διαστάσει» η οποία καθιστά σαφές ότι εφόσον η βάπτιση πραγματοποιείται για απόκτηση θρησκεύματος, η εκκλησία δεν θα βαπτίζει παιδιά εκτός γάμου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και των δύο γονιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επιστολή του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, στις 12 Ιουνίου 2015.
Ο κ. Ιερώνυμος χαρακτηρίζει το σύμφωνο συμβίωσης «νεοφιλελεύθερη επιβράβευση της ανευθυνότητας στις διαπροσωπικές σχέσεις που τις υποβιβάζει σε απλή συναλλαγή» και ξεκαθαρίζει πως οποιαδήποτε άλλη μορφή συμβίωσης εκτός του χριστιανικού γάμου(πολιτικός γάμος, σύμφωνο συμβίωσης) απορρίπτεται από την Ιερά Σύνοδο

Η κοινωνία αλλάζει - Τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο βοηθούν
Η σταθερά αυξητική τάση των εκτός γάμου γεννήσεων στη χώρα μας δείχνει οτι η Ελληνική κοινωνία αλλάζει σταδιακά.

Με αργά, αλλά σταθερά βήματα, αρχίζει να ξεπερνά προκαταλήψεις και αγκυλώσεις προηγούμενων δεκαετιών.
Η ανάπτυξη της μαζικής επικοινωνίας συνετέλεσε τα μέγιστα στην κατεύθυνση αυτή ενώ σημαντικότατος είναι ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης και κυρίως του διαδικτύου, τα τελευταία χρόνια.

Παρά τις όποιες αρνητικές συνέπειες από την λειτουργία τους, είναι αδιαμφισβήτητη η συμβολή τους στην ανάπτυξη και εδραίωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
"Γίνονται τα μέσα διακίνησης των ιδεών και των ιδεολογιών συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κρίσης του ατόμου και την απαλλαγή του από δογματισμό και τις προκαταλήψεις, διευρύνουν τους πνευματικούς του ορίζοντες και το κάνουν ενεργό συμμέτοχο στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα" αναφέρει  μεταξύ άλλων σε δημοσίευμα της, η Φιλολογική Εστία, για τα ΜΜΕ.

Σημαντικός και ο ρόλος της Ε.Ε. - μέλους της οποίας είναι και η χώρα μας - στην κατεύθυνση της προστασίας και στήριξης της ανύπαντρης μητέρας.
"Αν η κοινωνία δεν πάψει να τις αντιμετωπίζει(τις ανύπαντρες μητέρες) σαν παρέκκλιση από το φυσιολογικό και δεν αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχουν οι ανύπαντροι γονείς, τότε απλώς χάνεται το "κοινωνικό και πολιτισμικό κεφάλαιο" που αντιπροσωπεύουν" ανέφερε η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Barbara Matera σε μια ενδιαφέρουσα ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Φεβρουάριο του 2011.

"Είναι λυπηρό και ανησυχητικό να πρέπει να περάσει η τεκνοποίηση των νέων ζευγαριών μέσα από τον γάμο"
Την αυστηρά παραδοσιακή Ελληνική κοινωνία θεωρεί ως κύριο παράγοντα του φαινομένου των λίγων εκτός γάμου γεννήσεων στη χώρα μας, ο ψυχολόγος Αριστείδης Μωϋσιάδης, σε συνέντευξη του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ALPHA NEWS 95,5.

"Και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν γεννημένος εκτός γάμου τον 15ο αιώνα αλλά είχε να αντιμετωπίσει πολύ λιγότερα ταμπού από αυτά που θα αντιμετώπιζε σήμερα ένα παιδί, αν γεννιόταν εκτός γάμου στην Ελλάδα" τόνισε ο κ. Μωϋσιάδης και επεσήμανε πως είναι λυπηρό και ανησυχητικό ταυτόχρονα, να πρέπει να περάσει η τεκνοποίηση των νέων ζευγαριών μέσα από τη διαδικασία του γάμου, όταν βλέπουμε πως ο θεσμός του γάμου τα τελευταία χρόνια αποδομείται σε μεγάλο βαθμό.

Ο ψυχολόγος Αριστείδης Μωυσιάδης(δεξιά) στο στούντιο του ALPHA NEWS 95,5 με τον Άρη Γκέρτα

 "Δεν υπάρχουν υποστηρικτικά μέσα, η γραφειοκρατία τεράστια. Για το λόγο αυτό έχουμε πολλές αμβλώσεις"


Έθεσε όμως, ακόμη μία - πολύ σημαντική - παράμετρο, η οποία έχει να κάνει με το άδικο και γραφειοκρατικό σύστημα που δεν κατοχυρώνει ούτε υποστηρίζει τις ανύπαντρες μητέρες.

"Δεν υπάρχουν υποστηρικτικά μέσα, τα επιδόματα είναι ελάχιστα ενώ η γραφειοκρατία τεράστια. Για το λόγο αυτό έχουμε δυστυχώς πολλές αμβλώσεις" ανέφερε ο ψυχολόγος ενώ απαντώντας στο ερώτημα " αν οι πολλές εκτός γάμου γεννήσεις αποτελούν πλήγμα του θεσμού της οικογένειας" ήταν κατηγορηματικά αρνητικός: "Όχι βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν καταλύεται ο θεσμός της οικογένειας".

Πάντως ο κ. Μωϋσιάδης ξεκαθάρισε πως οι εκτός γάμου γεννήσεις έτσι όπως εξελίσσεται η κοινωνία μας, είναι απαραίτητες, κάτω όμως από συγκεκριμένο πλαίσιο.
Θεώρησε δε πως ένα τέτοιο πλαίσιο αλλά και διασφάλιση συνάμα, τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, είναι το σύμφωνο συμβίωσης. 

Ακούστε παρακάτω την συνέντευξη του ψυχολόγου Αριστείδη Μωϋσιάδη για το θέμα των γεννήσεων εκτός γάμου στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση:


Άρης Γκέρτας

Πηγές: statistics.gr, eurostat, as-milisoume.gr, ecclesia.gr, protothema.gr, filologikosoikos.blogspot.com, europarl.europa.euΜοιραστείτε το στο Google Plus

Αναρτήθηκε από Alpha News Dramas 95,5

Alpha News .gr Ολη η ειδησεογραφία της Δράμας σε ένα portal!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου