Πολιτισμός

Δράμα: Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού στον Ναό Αγίων Δώδεκα Αποστόλων

Με σεβασμό και συγκίνηση πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 5 Απριλίου 2026 εκδηλώσεις μνήμης στη Δράμα, στο πλαίσιο της Ημέρας Θρακικού Ελληνισμού, προς τιμήν των θυμάτων της Γενοκτονίας των Θρακών.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων αποτέλεσε ο Ιερός Ναός Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, όπου τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων και πολιτών.

Στη συνέχεια, στον προαύλιο χώρο του ναού και μπροστά στο μνημείο των θυμάτων, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, ακολουθούμενη από κατάθεση στεφάνων.

Η τελετή συνεχίστηκε με επετειακή ομιλία, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, σε μια ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης και ιστορικής μνήμης.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της επίσημης καθιέρωσης της 6ης Απριλίου ως Ημέρας Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, η οποία φέτος τιμήθηκε την Κυριακή 5 Απριλίου, λόγω χρονικών συγκυριών.

Από νωρίς το πρωί είχε προηγηθεί Θεία Λειτουργία, ενώ το μνημόσυνο για τα θύματα τελέστηκε πριν την επιμνημόσυνη δέηση, σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Οι τοπικές αρχές, πολιτιστικοί σύλλογοι και πολίτες έδωσαν το «παρών», αποτίοντας φόρο τιμής στους προγόνους και διατηρώντας ζωντανή τη συλλογική μνήμη για τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τον Θρακικό Ελληνισμό.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσία πλήθους κόσμου, αναδεικνύοντας τη σημασία της ιστορικής μνήμης και της ενότητας, καθώς και την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής αλήθειας για τις επόμενες γενιές.