Πολιτισμός

Εκδηλώσεις στη Δράμα για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Εκδηλώσεις για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, πραγματοποιούνται στη Δράμα το τριήμερο 17-18 και 19 Μαΐου, από την Π.Ε. Δράμας, την Μητρόπολη, το Δήμο Δράμας και τους Ποντιακούς Συλλόγους.

Χθες Παρασκευή 17 Μαΐου στην πλατεία Ελευθερίας Δράμας στις 8 το απόγευμα έγινε η κεντρική εκδήλωση με βασική ομιλήτρια  την Βούλα Πατουλίδου – Χρυσή Ολυμπιονίκη.

Το θέμα της ομιλίας της ήταν  «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου-Κατάθεση Ψυχής μας», ενώ στην εκδήλωση συμμετείχε και η χορωδία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Δράμας.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ακολούθησε  πορεία προς το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού στον Δημοτικό Κήπο Δράμας.

Αύριο Κυριακή 19 Μαΐου στις  09:00 θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία- Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία από τον κ. Ευστάθιο Παπαδόπουλο.

Στις 11.00, προσέλευση στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Δημοτικό Κήπο Δράμας (επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου) όπου θα γίνουν: Επιμνημόσυνη Δέηση – Απόδοση Θρήνου-Τραγούδι – Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή και στιχουργό Συμεών Αθανασιάδη – Κατάθεση στεφάνων – Εθνικός Ύμνος – Λήξη τελετής.

Σήμερα Σάββατο 18 Μαΐου στο Α΄ Νεκροταφείο Δράμας, το πρωί τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του Στυλιανού Κοσμίδη (Ιστύλ Αγά) με ομιλητή τον κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο. Απόδοση χορού Σέρρα στη μνήμη του Στυλιανού Κοσμίδη.

Όλες τις ημέρες λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας από τα Ποντιακά Σωματεία.

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ζώνκε