Η εξήγηση στη … Διαύγεια
«Όλα εξηγούνται» μου απάντησε ένας φίλος, όταν τον ρώτησα αν γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους άλλαξε πολιτική στάση και συμπεριφορά όσον αφορά τις ερχόμενες εκλογές, ένας γνωστός Δραμινός πολίτης.
… και έβγαλε από την τσάντα του και μου έδωσε να διαβάσω ένα έγγραφο από τη Διαύγεια.
«Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον», όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.
Ο Δήμαρχος αποφασίζει, ο Δήμαρχος ορίζει
Κακά τα ψέματα, το βασικό κριτήριο επιλογής της παράταξης που θα ψηφίσουμε στις δημοτικές εκλογές είναι πρωτίστως η προσωπικότητα του υποψηφίου Δημάρχου και δευτερευόντως το πρόγραμμα και οι θέσεις τους.
Και είναι απολύτως λογικό.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι το αυτοδιοικητικό μας σύστημα είναι καθαρά δημαρχοκεντρικό.
Ο Δήμαρχος έχει πάντα τον τελευταίο λόγο σε κάθε δράση και ενέργεια, εκείνος αποφασίζει, εκείνος ορίζει και οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης απλά ψηφίζουν, σύμφωνα με την επιλογή και την βούληση του Δημάρχου.
Ακόμη και οι αντιδήμαρχοι, ορίζονται και παύονται από τον Δήμαρχο.
Κι αν κάποιος ή κάποια έχει διαφορετική άποψη … αργά ή γρήγορα απομακρύνεται.
Δεν φτάνει μόνο η βούληση … θέλει και λεφτά
Αφήστε που οι δεσμεύσεις και οι προτάσεις για να υλοποιηθούν, απαιτούν, εκτός από την βούληση του εκάστοτε δημάρχου και μια σειρά ακόμη παράγοντες και συγκυρίες.
Κανείς δεν είναι π.χ. αντίθετος με την κατασκευή δημοτικού θεάτρου στη Δράμα. Όλοι συμφωνούν για την αναγκαιότητα του και όλοι δεσμεύονται για τη δημιουργία του.
Γνωρίζουν όμως ότι η εξεύρεση των οικονομικών πόρων(που είναι και το βασικότερο στοιχείο του όλου έργου) είναι το πιο δύσκολο και πολυπαραγοντικό κομμάτι της διαδικασίας, για το οποίο δυστυχώς τον πρώτο λόγο έχει η κυβέρνηση, ο υπουργός, ο γραμματέας και μια σειρά παρατρεχάμενοι που πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν;
Καλημέρα, είμαι υποψήφιος
– Καλημέρα, να σας αφήσω μια κάρτα; Είμαι υποψήφιος
– Αφήστε την στο τραπεζάκι, εκεί που έχει και τις άλλες
Ήταν ένας τυπικό διάλογος μεταξύ υποψηφίου συμβούλου και Δραμινής επαγγελματία, στο μαγαζί της.
«Τις τελευταίες ημέρες, οι υποψήφιοι που μπαίνουν στο μαγαζί είναι πιο πολλοί από τους πελάτες. Από μισό ευρώ αν έδιναν μαζί με την κάρτα, θα έβγαινε και το μεροκάματο» μου είπε η επαγγελματίας κλείνοντας μου το μάτι, μόλις έφυγε ο υποψήφιος.
Άλλο ρουσφέτι κι άλλο εξυπηρέτηση του πολίτη
Η εξυπηρέτηση του πολίτη από έναν αυτοδιοικητικό παράγοντα που ασκεί εξουσία δεν είναι πάντα ρουσφέτι και ούτε υποκρύπτει σε κάθε περίπτωση συναλλαγές και συμφέροντα.
Άλλο πράγμα είναι «να βάλω τον σύζυγο στα δίμηνα και εσύ να μπεις στο ψηφοδέλτιο» και άλλο να παρέμβει ένας πολιτικός παράγοντας για να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος σε μια γειτονιά που αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Δεν πρέπει να μπαίνουν όλοι στο ίδιο «σακί».
Όπως έχει πολιτικούς, «άσσους» στην πρώτη περίπτωση, έτσι έχει και πολιτικούς που πραγματικά εξυπηρετούν τους πολίτες.
Οι έχοντες «περιφερειακή» γνώση, ισχυρίζονται πως ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ Χρήστος Παπαθεοδώρου είναι ένας από τους λίγους αυτοδιοικητικούς που βοήθησε στην παραγωγή σημαντικού έργου και στην επίλυση αρκετών προβλημάτων των πολιτών.
Σιωπηρά, χωρίς τυμπανοκρουσίες.
Ξεχωριστά ψηφοδέλτια …
Υπάρχουν κάποιοι πολίτες – υποψήφιοι σύμβουλοι, που ανεξάρτητα από την παράταξη που κατεβαίνουν στις εκλογές, θα ήταν πολύ καλό για την πόλη, να συμμετέχουν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Η συσσωρευμένη γνώση τους σε κάποιους πολύ σημαντικούς τομείς της κοινωνίας μας, μπορεί να προσφέρει τεράστια βοήθεια στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων.
Ο Γιάννης Γεωργιάδης, μέλος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης, με την πολυεπίπεδη γνώση του σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος, διαχείρισης δασών και ζώων, είναι ένα από τα άτομα εκείνα που έχουν και την διάθεση και την δυνατότητα της προσφοράς.
Μακάρι να δίνονταν η δυνατότητα στο ψηφοφόρο, να επιλέγει στις εκλογές, τον υποψήφιο δήμαρχο και σύμβουλο από ξεχωριστά ψηφοδέλτια.
Να υπάρχει δηλαδή ψηφοδέλτιο υποψηφίων δημάρχων και ψηφοδέλτιο υποψηφίων συμβούλων.
Πόσο δημοκρατικότερες θα ήταν οι διαδικασίες!!
Ο Παπαγάλος … υποψήφιος