Κοινωνία

Εντάσεις και αντιπαραθέσεις με φόντο το οξυγόνο, στο νοσοκομείο Δράμας

Σε πολιτική αντιπαράθεση εξελίσσεται το θέμα της παροχής οξυγόνου στο νοσοκομείο Δράμας. Η Διοικήτρια του νοσοκομείου με δήλωση της καθησυχάζει του πολίτες σημειώνοντας ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα και πως η προμήθεια φιαλών οξυγόνου γίνεται προκειμένου να παρασχεθεί οξυγόνο στους νοσηλευόμενους, για το χρονικό διάστημα της 1 ώρας που θα χρειαστεί για την αναβάθμιση του υποσταθμού παροχής οξυγόνου.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος εκφράζει διαφορετική άποψη

Και κατηγορεί ευθέως τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας και τους πολιτικούς της προϊστάμενοι ότι κατάφεραν να αφήσουν το Νοσοκομείο Δράμας χωρίς οξυγόνο.

«Κάλυψαν τις ανάγκες με φιάλες που συγκεντρώθηκαν εκ των ενόντων ενώ η ιταλική Εταιρεία, που ανέλαβε το έργο της αναβάθμισης του συστήματος παροχής οξυγόνου, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα!» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωση του ο βουλευτής.

Η ανακοίνωση της διοικήτριας του νοσοκομείου

«Αναφορές για πρόβλημα στο Οξυγόνο»

Μετά από αναφορές για πρόβλημα με το οξυγόνο στο Νοσοκομείο Δράμας, και για αποφυγή παρερμηνειών που ενδέχεται να δημιουργήσουν σύγχυση στους συμπολίτες μας, επισημαίνουμε τα εξής:

Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε με την απαραίτητη παροχή οξυγόνου σε Κλινική COVID. Όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο Νοσοκομείο μας έχουν την απαιτούμενη ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική φροντίδα.

Η παρέμβαση στην οποία έχει ήδη προβεί το Νοσοκομείο και για την οποία χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. με τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών, αφορά στην αύξηση της παροχής οξυγόνου του υποσταθμού από 14-18m3/h σε 2*25m3/h στην Κλινική COVID 2, προκειμένου να υπάρχει ενίσχυση της υφιστάμενης παροχής.

Για να επιτευχθεί το παραπάνω και με γνώμονα την απόλυτη ασφάλεια για τους ασθενείς της συγκεκριμένης Κλινικής, προμηθευόμαστε φιάλες οξυγόνου προκειμένου να παρασχεθεί οξυγόνο στους νοσηλευόμενους, για το χρονικό διάστημα της 1 ώρας που θα χρειαστεί για την αναβάθμιση του υποσταθμού.

Η Διοικήτρια

του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας

Θεσσαλονικιά Β. Καρατζόγλου

Δήλωση Θ. Ξανθόπουλου: Κατάφεραν να αφήσουν το νοσοκομείο Δράμας χωρίς οξυγόνο-Κρίσιμη η κατάσταση, κανένα περιθώριο περαιτέρω ολιγωρίας

 Η οριακή κατάσταση του συστήματος υγείας στη μάχη με την πανδημία δυστυχώς επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα.

Στη Δράμα, μια περιοχή της χώρας που δοκιμάζεται ιδιαίτερα από την πανδημία και από την ανεπαρκή προετοιμασία του συστήματος υγείας το success story της Κυβέρνησης Μητσοτάκη δέχτηκε ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα.

Την ώρα που η Κυβέρνηση διπλασιάζει την αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών για το σύνολο των περιστατικών που νοσηλεύουν από το ΕΣΥ, το Νοσοκομείο Δράμας, που έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες νοσηλείας περιστατικών Covid, “ξέμεινε» από οξυγόνο.

Όχι δεν είναι κάποιου είδους μακάβριο fake news, αλλά επικίνδυνη πραγματικότητα. Αντιμετωπίζοντας μία πανδημία που βασική ανάγκη των νοσηλευόμενων είναι η χορήγηση οξυγόνου, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι κατάφεραν – γιατί περί κατορθώματος πρόκειται – να αφήσουν το Νοσοκομείο χωρίς οξυγόνο. Κάλυψαν τις ανάγκες με φιάλες που συγκεντρώθηκαν εκ των ενόντων ενώ η ιταλική Εταιρεία, που ανέλαβε το έργο της αναβάθμισης του συστήματος παροχής οξυγόνου, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα!

Και φυσικά, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, εκδίδουν “αισιόδοξα” δελτία τύπου. Προφανώς η δομή αντιμετωπίζει μία πρωτόγνωρη κατάσταση, αλλά η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της περιοχής είναι γεγονός εδώ και μέρες.

Με δεδομένες λοιπόν τις απεριόριστες θεσμικές, διοικητικές και οικονομικές δυνατότητες, που παρέχονται λόγω της πανδημίας στο Υπουργείο Υγείας, στις διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών και Νοσοκομείων δεν υπάρχει περιθώριο για την παραμικρή περαιτέρω ολιγωρία. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και όχι της απόδοσης ευθυνών. Δυστυχώς όμως σε έναν υγειονομικό πόλεμο, γιατί περί αυτού πρόκειται, τα λάθη κοστίζουν ζωές.