Εκατοντάδες Δραμινοί πολίτες συμμετέχουν στην πρωτοβουλία δημιουργίας κλειστού θεάτρου στην Δράμα, με τις προδιαγραφές που έχει το αντίστοιχο θέατρο του Δήμου Σερρών «Αστέρια».
Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών από πολίτες, υπάρχει συγκεκριμένη σελίδα στο fb ενώ κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα πολύ ωραίο βίντεο όπου γνωστοί-ες Έλληνες ηθοποιοί αναδεικνύουν με έναν λιτό αλλά πολύ εύστοχο τρόπο, την αναγκαιότητα δημιουργίας θεάτρου στη Δράμα https://www.facebook.com/61563974132501/videos/1199455131172930
Όπως εύστοχα αναφέρουν στην αρχική τους ανακοίνωση: «Είναι καθήκον Κάθε Δήμου και κάθε Νομαρχίας να ενισχύουν τις τέχνες και μάλιστα το θέατρο, την τέχνη των τεχνών.
Ε λοιπόν η Δράμα δεν έχει δώσει ούτε φράγκο στο θέατρο, καιρός να αρχίσει να δίνει.
Ο Δήμαρχος που θα φτιάξει κλειστό θέατρο προδιαγραφών, θα μείνει στην Ιστορία».
Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας των Δραμινών για δημιουργία κλειστού θεάτρου στη Δράμα
Είμαστε Δραμινοί πολίτες που ενδιαφερόμαστε για την πολιτιστική δημιουργία και την άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου της πόλης μας.
Η πόλη των Σερρών έχει δύο κλειστά θέατρα, ενώ η Δράμα κανένα
Εμείς και χιλιάδες άλλοι Δραμινοί πολίτες με τις υπογραφές τους, ζητάμε την κατασκευή κλειστού θεάτρου, με τις προδιαγραφές που έχει το αντίστοιχο θέατρο του Δήμου Σερρών «Αστέρια». Υπόψιν ότι η πόλη των Σερρών έχει δύο κλειστά θέατρα, ενώ η Δράμα κανένα.
Η κατασκευή και η λειτουργία ενός θεάτρου στην Δράμα, υπό την εποπτεία του Δήμου, θα έχει πολλαπλά και αυτονόητα οφέλη:
➡Πρώτον θα ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των Δραμινών, οι οποίες τώρα βρίσκονται στα Τάρταρα.
➡Δεύτερον θα συνδεθεί με υπάρχοντες πολιτιστικούς θεσμούς και θα τους αναβαθμίσει δραστικά: Φεστιβάλ κινηματογράφου, Ονειρούπολη.
➡Τρίτον: θα χρησιμεύσει ως εργαλείο εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, ψυχαγωγίας, κοινωνικής συνεύρεσης, ανάπτυξης της κοινωνικής συνοχής.
Το θεατρικό κτήριο δεσπόζει σε κάθε πόλη που σέβεται τον εαυτό της
Το θέατρο είναι δημιούργημα, είναι εφεύρεση των αρχαίων Ελλήνων. Πόλη χωρίς θέατρο δεν νοούνταν τότε. Αλλά και στην νεότερη εποχή ισχύει το ίδιο, σε όλον τον πολιτισμένο Δυτικό κόσμο. Το θεατρικό κτήριο δεσπόζει σε κάθε πόλη που σέβεται τον εαυτό της. Καιρός είναι να σεβαστεί και η Δράμα τον δικό της και να μπει στον χάρτη των πολιτισμένων πόλεων της Δύσης.
Το θέατρο είναι το κέντρο της πολιτιστικής, αλλά και μεγάλου μέρους της κοινωνικής ζωής των πολιτών. Φανταστείτε το ως εξής: στο θέατρό μας έρχονται από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη να παίξουν θεατρικοί θίασοι , καλλιτέχνες και συγκροτήματα για να δώσουν συναυλίες, χορευτικοί όμιλοι για να παρουσιάσουν κλασικό και μοντέρνο χορό. Όλοι αυτοί και πολλοί ακόμη, βρίσκουν επιτέλους τις κατάλληλες συνθήκες για να δείξουν ολοκληρωμένη την δουλειά τους. Οι Δραμινοί που θα δουν την παράσταση διασκεδάζουν, επιμορφώνονται, επικοινωνούν μεταξύ τους, συνευρίσκονται, νιώθουν περηφάνια για την πόλη τους. Ακόμη κι όσοι δεν δουν την παράσταση, λόγω οικονομικών ή άλλων κολλημάτων, παίρνουν τον απόηχο, νιώθουν επιτέλους κοντά στο κέντρο της καλλιτεχνικής ζωής, συζητούν μεταξύ τους, κλπ.
Ο Δήμαρχος που θα φτιάξει κλειστό θέατρο προδιαγραφών, θα μείνει στην Ιστορία
Μια άλλη ωφέλεια του κλειστού θεάτρου είναι ότι μπορεί να στεγάσει τις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της πόλης και του Νομού, είτε για να κάνουν πρόβες είτε για να παρουσιάσουν την δουλειά τους.
Είναι καθήκον Κάθε Δήμου και κάθε Νομαρχίας να ενισχύουν τις τέχνες και μάλιστα το θέατρο, την τέχνη των τεχνών. Ε λοιπόν η Δράμα δεν έχει δώσει ούτε φράγκο στο θέατρο, καιρός να αρχίσει να δίνει. Ο Δήμαρχος που θα φτιάξει κλειστό θέατρο προδιαγραφών, θα μείνει στην Ιστορία.
Τεράστια, τέλος, θα είναι η προσφορά του θεάτρου στους νέους. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις που μπορούν να γίνονται εκεί (θεατρικές παραστάσεις αξιώσεων, συναυλίες, συνέδρια, κλπ) θα δώσουν δημιουργικές διεξόδους και παραδείγματα ζωής στην νεολαία της πόλης και της περιοχής μας.
Είναι ντροπή μας όλες οι πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να διαθέτουν κλειστά θέατρα και η Δράμα να είναι πάλι ουραγός
Είναι ντροπή μας όλες οι πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Σέρρες, Καβάλα, Χρυσούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα) να διαθέτουν κλειστά θέατρα και η Δράμα να είναι πάλι ουραγός.
Σημειώνουμε ότι το δίκαιο, αυτονόητο και πάνδημο αίτημά μας είχε παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο επί δημαρχίας Μαμσάκου και όλες οι τότε παρατάξεις είχαν συμφωνήσει στην κατασκευή του θεάτρου.
Υπογραμμίζουμε πως οι υπάρχουσες αίθουσες (Διοικητήριο, Ωδείο, θέατρο Καλλιφύτου, Λύκειο ελληνίδων, κλπ) είναι εντελώς ανεπαρκείς κι ότι δεν δεχόμαστε καμιά εμβαλωματική λύση, παρά μόνον την κατασκευή ενός θεάτρου αξιώσεων, παρόμοιου με τα «Αστέρια» των Σερρών.