Υγεία

Ιατρικός Σύλλογος Δράμας: Πάρτε άμεσα μέτρα για την παθολογική κλινική του Νοσοκομείου

Την λήψη άμεσων μέτρων ζητά με ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται: η λειτουργία της Παθολογικής κλινικής κρίνεται επισφαλής, μιας και οι 2 μοναδικοί που στο παρελθόν ήταν 8 ειδικοί Παθολόγοι, αδυνατούν να στηρίξουν τις 52 κλίνες που διαθέτει, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και τα Εξωτερικά Ιατρεία- Διαβητολογικό Ιατρείο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, έλαβε γνώση τόσο από την επιστολή της Συντονίστριας Διευθύντριας της Παθολογικής κλινικής του ΓΝ Δράμας κας Σακαλλέρου (21/2/2023) όσο και από το έγγραφο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του ΓΝ Δράμας (1/3/2023) σχετικά με τη μη ασφαλή λειτουργία και εφημέρευση της Παθολογικής κλινικής, μετά την παραίτηση μιας ακόμη Παθολόγου, αυτή τη φορά Διευθύντριας.

Σύμφωνα με την επιστολή της κας Σακαλλέρου, τόσο η καθημερινή εφημέρευση της Παθολογικής κλινικής όσο και η πρωινή της λειτουργία (Διαβητολογικό Ιατρείο, Εξωτερικά Ιατρεία, διεκπεραίωση ασθενών εντός της κλινικής) τίθενται πλέον κάτω από τα όρια ασφαλείας για ασθενείς και ιατρούς. Στην τελευταία αποχώρηση της Παθολόγου, έρχεται να προστεθεί και η αναμενόμενη συνταξιοδότηση ενός ακόμη Διευθυντή Παθολόγου, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Η Διοίκηση του ΓΝ Δράμας, κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε προς την 4η ΥΠΕ για μετακίνηση Παθολόγων από νοσοκομεία όμορων νομών -ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της κλινικής- έλαβε αρνητική απάντηση με την αιτιολογία πως δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ιατροί αυτής της ειδικότητας.

Στις 28/2/2023 με απόφαση του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ, μετακινούνται ιατροί ειδικότητας Γενικής Ιατρικής από το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, ώστε να παρέχουν πρωινή υπηρεσία και να ενταχθούν στο πρόγραμμα εφημεριών του ΤΕΠ του ΓΝ Δράμας για το μήνα Μάρτιο.

Είναι σαφές από όλα τα παραπάνω, πως η λειτουργία της Παθολογικής κλινικής κρίνεται επισφαλής, μιας και οι 2 μοναδικοί (στο παρελθόν 8) συνάδελφοι ειδικοί Παθολόγοι, αδυνατούν να στηρίξουν τις 52 κλίνες που διαθέτει, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και τα Εξωτερικά Ιατρεία- Διαβητολογικό Ιατρείο. Από την άλλη μεριά, η “υποκατάσταση” των αρμοδιοτήτων-ευθυνών των Παθολόγων, με Γενικούς Ιατρούς που κατά την ειδίκευσή τους, παρακολουθούν μόνο 6 μήνες την ειδικότητα της Παθολογίας, αφενός υποβαθμίζει τον ρόλο του νοσοκομείου, αφετέρου εκθέτει τους συναδέλφους Γενικούς Ιατρούς σε κίνδυνο ιατρικού λάθους και αστικής ευθύνης. Είναι χαρακτηριστικό πως στις 2/3/2023, εφημέρευε στο ΓΝ Δράμας, ένας Γενικός Ιατρός στα ΤΕΠ του Παθολογικού και ένας Γενικός Ιατρός στην Παθολογική Κλινική, χωρίς την παρουσία Ειδικού Παθολόγου, ούτε σε εφημερία ετοιμότητας!

Αντιλαμβανόμαστε όλοι το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλέον το ΓΝ Δράμας, μιας και η Παθολογική κλινική αποτελεί τον βασικό πυλώνα λειτουργίας του νοσοκομείου.

Ως εκ τούτου, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος. Η υποβάθμιση της παρεχόμενης ιατρονοσηλευτικής φροντίδας, θέτει σε άμεσο κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό.

Ως ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου και μετά από ομόφωνη απόφαση προτείνουμε:

  • μετακίνηση Ειδικών Παθολόγων από το ΓΝ Καβάλας, το οποίο αυτή τη στιγμή διαθέτει Παθολόγους για τη στήριξη του ΓΝ Ξάνθης που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα

– άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων Παθολόγων

– χορήγηση χρηματικού κινήτρου από τους φορείς της περιφερειακής ενότητας Δράμας (Δήμους, Αντιπεριφέρεια, Επιμελητήριο, Συλλόγους και Ιδιώτες)

– μετατροπή του ΓΝ Δράμας σε άγονο ώστε να προκύψουν περαιτέρω κίνητρα

– εφαρμογή της σύμβασης των Ιδιωτών Προσωπικών Ιατρών, σύμφωνα με την οποία είναι υποχρεωμένοι να συνδράμουν με εφημερίες στο νοσοκομείο της περιοχής τους σε έκτακτες ανάγκες

– άμεση εμπλοκή των Ιδιωτών Παθολόγων που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ