Υγεία

Ιατρικός Σύλλογος Δράμας: Συστάσεις και μέτρα προστασίας κατά των λοιμώξεων

Μέτρα προστασίας μετά τη νέα έξαρση κορωνοϊού και άλλων ιών  προτείνει με ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας.

Παράλληλα αναφέρει ότι όσοι νοσούν, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, θα πρέπει να παραμένουν σπίτι, μακριά από τον χώρο εργασίας ή το σχολείο και τις καθημερινές τους δραστηριότητες, με στόχο τη μείωση της πιθανότητας διασποράς του ιού, ενώ βασική ασπίδα προστασίας παραμένει ο εμβολιασμός.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας:

Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του χειμώνα και διαπιστώνουμε μια έξαρση των ιώσεων, συμπεριλαμβανόμενου του ιού Covid-19, της
εποχιακής γρίπης (Η1Ν1), του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών όπως είναι ο αδενοϊός, ο
εντεροϊός.

Περισσότερο φαίνεται ότι πλήττονται τα παιδιά κάτω των 5 ετών, οι ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες.
Στην παρούσα εορταστική περίοδο, λόγω των συνεχών μετακινήσεων και των εορταστικών εκδηλώσεων, ο συγχρωτισμός ευνοεί την
μετάδοση των αναπνευστικών ιών.

Όσοι νοσούν, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, θα πρέπει να παραμένουν σπίτι, μακριά από τον χώρο εργασίας ή το σχολείο και τις καθημερινές τους δραστηριότητες, με στόχο τη μείωση της πιθανότητας διασποράς του ιού.

Η ιατρική επίσκεψη επιβάλλεται σε περίπτωση που :
 Ο ασθενής εμφανίσει δύσπνοια που δεν προϋπήρχε (κίνδυνος ιογενούς ή βακτηριακής πνευμονίας).
 Ο πυρετός είναι πολύ υψηλός ή/και επιμένει (ενδεχομένως είναι σημάδι μιας ιογενούς πνευμονίας ή βακτηριακής λοίμωξης).
 Η κεφαλαλγία είναι έντονη και επιμένει.
 Η ωταλγία εμφανίζεται αιφνιδίως ή επιμένει.
Σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς ή ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα) η επίσκεψη στον ιατρό είναι επιβεβλημένη.
Στη γρίπη συνιστάται η λήψη αντιικών φαρμάκων εντός πέντε (5) ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και με συνταγή του
θεράποντα ιατρού.

Η αντιβίωση είναι αποτελεσματική μόνο σε μολύνσεις που προκαλούνται από βακτήρια, και δεν ενδείκνυται στην περίπτωση ιογενών λοιμώξεων.

Η άσκοπη λήψη αντιβιοτικών οδηγεί σε αύξηση της αντοχής των μικροβίων σε αυτά. Νοσηλεία σε νοσοκομείο συνιστάται μόνο σε περίπτωση που η γρίπη επιπλέκεται από ιογενή ή βακτηριακή πνευμονία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ, ΓΡΙΠΗΣ,COVID-19
Ας μην λησμονούμε τα μέτρα προφύλαξης από τους ιούς :
 Δεν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με άτομα που νοσούν ή εμφανίζουν συμπτώματα.
 Τηρούμε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.
 Φοράμε μάσκα προσώπου σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους, σε ιδιωτικά ιατρεία, εργαστήρια, νοσοκομεία, φαρμακεία και στις νοσηλευτικές μονάδες.
 Πλένουμε συχνά – με τον ενδεδειγμένο τρόπο – τα χέρια μας (με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, χωρίς να παραλείπουμε τις πτυχές των δακτύλων και τις περιοχές κάτω από τα νύχια).
 Αποφεύγουμε να αγγίζουμε μάτια, τη μύτη και το στόμα μεάπλυτα χέρια.
 Όταν φτερνιζόμαστε καλύπτουμε το στόμα ή/και τη μύτη με χαρτομάντηλο. Αν δεν έχουμε χαρτομάντηλο, συνιστάται να βήξουμε ή να φτερνιστούμε στο εσωτερικό του αγκώνα.
 Αερίζουμε επαρκώς τους κλειστούς χώρους.

 Χρησιμοποιούμε απολυμαντικό χεριών το οποίο να περιέχει τουλάχιστον 70% αλκοόλ για καλύτερη αντισηψία.
 Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τις επιφάνειες υψηλής αφής  (πόμολα θυρών, διακόπτες, ηλεκτρονικές συσκευές και πάγκους)
 Δεν χρησιμοποιούμε από κοινού οικιακά σκεύη (φλιτζάνια,
ποτήρια και πιάτα).
 Αν πρόκειται να παρεβρεθούμε σε εορταστικά τραπέζια και εκδηλώσεις μαζί με ευπαθείς ομάδες – ιδιαίτερα με ηλικιωμένους – κάνουμε τεστ, που περιλαμβάνουν την γρίπη και τον Covid-19.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα εμβόλια δημιουργούν ασπίδα προστασίας έναντι των αναπνευστικών ιών.

Ο εμβολιασμός σώζει ζωές όταν πλέον είναι υπαρκτή η απειλή μιας «τριπλής επιδημίας», με ταυτόχρονα κρούσματα COVID-19, γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).
Ενημερωθείτε άμεσα από τον οικογενειακό / θεράποντα ιατρό σας και μη παραλείπετε την βασική ασπίδα προστασίας σας που είναι ο
εμβολιασμός.