Πολιτισμός

Κυριακή του Θωμά: το Ταφικό Έθιμο στα νεκροταφεία της Νέας Κρώμνης

Αποτελεί πλέον θεσμό για τα πολιτισμικά δρώμενα της Δράμας, το Ταφικό Έθιμο στη Νέα Κρώμνη.

Και φέτος, την Κυριακή του Θωμά,  στα νεκροταφεία της Νέας Κρώμνης αναβιώνει το Ταφικό Έθιμο στις 10:30 το πρωί.

Η αναβίωση του και το τελετουργικό μέρος του δρωμένου διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο Ακρίτες Νέας Κρώμνης και από τον σύλλογο για την αποκατάσταση και διατήρηση των μνημείων της Νέας Κρώμνης.

Σύμφωνα με το έθιμο την Κυριακή του Θωμά συγγενείς και φίλοι των νεκρών πηγαίνουν στα μνήματα να συναντήσουν τους εκλιπόντες

Η παράδοση θέλει  τις ψυχές να ανεβαίνουν από τον Άδη την ημέρα της Ανάστασης και να παραμένουν στη γη έως και την Πεντηκοστή.

Τα μνήματα πλένονται και φαγητά ετοιμάζονται. Μουσικές της ποντιακής λύρας και νοσταλγικά ακούσματα γεμίζουν τα νεκροταφεία.

Οι ρίζες αυτού τού εθίμου είναι προχριστιανικές και ανάγονται στην αρχαία Ελλάδα. Έθιμο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ποντιακή παράδοση. Στη νεώτερη ιστορία το Ταφικό Έθιμο το διέσωσαν και το έφεραν οι πόντιοι μαζί τους από τις αλησμόνητες πατρίδες.

«Την Κυριακή του Θωμά η ποντιακή παράδοση θέλει να την περνάμε μαζί με τους χαμένους φίλους, συγγενείς και συνανθρώπους μας, να παρευρισκόμαστε εκείνη την ημέρα στους τάφους των ανθρώπων που αγαπάμε.

Το έθιμο σημαίνει τιμή στην μνήμη των νεκρών δικών μας ανθρώπων, στη μνήμη των προγόνων μας» ανέφερε σε συνέντευξη του στον ALPHA NEWS 95,5 και την πρωινή ενημερωτική εκπομπή ο πρόεδρος του συλλόγου Ακρίτες Νέας Κρώμνης, Γιάννης Παναγιωτίδης.

Το Ταφικό Έθιμο δεν είναι απλώς ένα έθιμο αλλά τρόπος ζωής

«Με τρόπο απλό, με σεβασμό και αγάπη, κάνουμε αυτό που έκαναν οι γονείς μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, οι πρόγονοι μας…

Και έτσι αβίαστα, με μια αθόρυβη δύναμη, το έθιμο πέρασε από γενιά σε γενιά ενώνοντας τους ζωντανούς, τους νεκρούς και τους αγέννητους, με μια σύνδεση αιώνια

Το Ταφικό Έθιμο δεν είναι απλώς ένα έθιμο αλλά τρόπος ζωής.

Είναι μια βαθιά, γλυκιά νοσταλγία, για όσους δεν βρίσκονται κοντά μας αλλά συνεχίζουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτίδης.

ALPHA NEWS 95,5