«Γεμάτο» από δρώμενα και εκδηλώσεις θα είναι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στην Προσοτσάνη.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ, θα αναβιώσει το παραδοσιακό έθιμο «Το Άναμμα της Κούπας».
Την ίδια ημέρα στην Μαυρολεύκη θα αναβιώσει το έθιμο του Καλόγερου.
Ξεκινά στις 11 το πρωί στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου ενώ στις 4 το απόγευμα είναι προγραμματισμένο το δρώμενο του οργώματος και της σποράς.
Ο Καλόγερος είναι ένα από τα σημαντικότερα παραδοσιακά εθιμικά δρώμενα της Θράκης, βαθιά ριζωμένο στην αγροτική ζωή και στους κύκλους της φύσης.
Με έντονο συμβολισμό γονιμότητας, αναγέννησης και καλής σοδειάς, το έθιμο τελείται με πομπή, μουσική, δρώμενα και το χαρακτηριστικό όργωμα και τη σπορά.
Καθαρά Δευτέρα στην Προσοτσάνη
Την Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου στις 11:30 το πρωί στην Προσοτσάνη θα γιορταστούν τα «Κούλουμα» στα πεύκα, στο χώρο του Αγίου Ευσταθίου, ο οποίος μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας μια αυθεντική εμπειρία, με θέα την όμορφη φύση!
Τα έθιμα του Καρναβαλιού καθώς και τα παραδοσιακά κούλουμα θα αναβιώσουν και στο Φωτολίβος, ενήμερα της Καθαράς Δευτέρας στις 11 το πρωί, στην καρδιά του χωριού, στην πλατεία του Φωτολίβους.
