Πολιτική

Στη Βουλή απο το ΚΚΕ οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου

Το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρων, στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Όπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ, «Το Κέντρο Υγείας Κάτω Νευροκοπίου, που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων του ακριτικού δήμου, αντιμετωπίζει εδώ και αρκετά χρόνια σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Τα προβλήματα αυτά και τις συνέπειες αυτών τα είχε αναδείξει το ΚΚΕ και στη Βουλή με σχετική Ερώτηση (αρ. πρωτ. 7214/11.06.2021), η οποία παρέμεινε αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ στο διάστημα από τότε μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει υπάρξει καμία θετική εξέλιξη αλλά οι συνθήκες έχουν χειροτερεύσει σημαντικά».

Πλήρωμα Ασθενοφόρου: Ενας οδηγός αντί για πέντε

Αναφερόμενοι στο ζήτημα του πληρώματος ασθενοφόρου, οι δυο βουλευτές αναφέρουν:

«Πιο συγκεκριμένα, μετά τη συνταξιοδότηση ενός οδηγού και τη λήξη της σύμβασης ενός επικουρικού το Κ.Υ. Κάτω Νευροκοπίου έχει απομείνει με έναν οδηγό ασθενοφόρου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες, βάζοντας μάλιστα σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων του ακριτικού δήμου. Με βάση το οργανόγραμμα απαιτούνται 5 οδηγοί για να μπορούν να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες και να λειτουργεί όλο το 24ωρο, κάτι που δεν συμβαίνει εδώ και χρόνια.

Επίσης η χρόνια έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού οδηγεί στο να μην μπορεί το Κ.Υ. να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι κάτοικοι του Δήμου να κατευθύνονται για εξυπηρέτηση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας ή στο Κ.Υ. πλησιέστερου δήμου.

Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου απέχει 42 χλμ από την πόλη της Δράμας και οι πολλές και διάσπαρτες κοινότητές του απέχουν από την έδρα του δήμου ως και 40 χλμ. Επίσης ο συγκεκριμένος Δήμος αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου από και προς τη χώρα, με αποτέλεσμα να είναι αυξημένη η κίνηση οχημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Ακόμα στην περιοχή υπάρχουν πολλές λατομικές μονάδες, στις οποίες τα εργατικά ατυχήματα, πολλά θανατηφόρα, είναι συχνό φαινόμενο. Επιπροσθέτως μετακινούνται πολλά βαρέα οχήματα στο οδικό δίκτυο και τα τροχαία ατυχήματα είναι αυξημένα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η ανάγκη για πλήρη λειτουργία του Κ.Υ. και για ύπαρξη ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση να είναι επιτακτική».