Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο φέρνουν το θέμα των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν στα λατομεία της Δράμας, δύο βουλευτές του ΚΚΕ. Οι Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης ζητούν από τους υπουργούς της κυβέρνησης να διερευνηθεί το νέο εργατικό ατύχημα με θύμα έναν 25χρονο και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε Λατομείο της ΠΕ Δράμας
Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αποτελεί το σημαντικότερο λατομικό κέντρο της Ελλάδας. Η παραγωγή ξεπερνά το 90% του συνόλου των ογκομαρμάρων που παράγονται στη χώρα μας, ενώ καλύπτει σε ποσότητα και αξία το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών. Στην εξόρυξη, επεξεργασία και εμπορία μαρμάρου εκτιμάται ότι εργάζονται 4.000 με 5.000 εργαζόμενοι. Η Π.Ε. Δράμας είναι το σημαντικότερο κέντρο της περιοχής, όπου δραστηριοποιούνται και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου.
Παρ’ όλα αυτά ο κλάδος αυτός αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα, όπου η ανάπτυξη του δεν σημαίνει και καλυτέρευση των όρων εργασίας για τους εργαζόμενους. Το 6ήμερο στα λατομεία έχει καθιερωθεί στις περισσότερες επιχειρήσεις, οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, οι ατομικές συμβάσεις είναι πραγματικότητα. Παράλληλα βασιλεύει η εντατικοποίηση της εργασίας.
Ο συνδυασμός των παραπάνω με τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, η καταστρατήγηση των μέτρων υγιεινής, έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν γίνει πολύ συχνό φαινόμενο τα εργατικά ατυχήματα, πολλά από τα οποία είναι και θανατηφόρα. Μάλιστα η κατάσταση αυτή, γι ακόμα μια φορά, το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα του τραγικού εργατικού δυστυχήματος που έγινε σε εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου της εταιρίας ΓΙΑΝΝΑΚΗ, όπου, την Τετάρτη 04.09.2019, 25χρονος εργαζόμενος καταπλακώθηκε από έναν μαρμάρινο όγκο.
Η κατάσταση αυτή ομολογείται, εμμέσως πλην σαφώς, και από τον ίδιο τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης, όταν στο αίτημα του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για ένταξη του εξοπλισμού λατομείων μαρμάρου στο νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, παραδέχεται ότι «Επιπροσθέτως, η διευκόλυνση της ανανέωσης του εξοπλισμού από την Πολιτεία θα συμβάλει καθοριστικά στην βελτίωση της ασφαλούς λειτουργίας(λιγότερα ατυχήματα)».
Η παραπάνω κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς καθώς η πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών, που ακολούθησαν όλες διαχρονικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχει ως αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες να είναι αποδυναμωμένες και οι έλεγχοι να είναι σχεδόν ανύπαρκτοι
Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
- Να γίνει ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού ατυχήματος, να αποδοθούν οι ευθύνες και να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της οικογένειας του θύματος.
- Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο των εργαζομένων στους χώρους των λατομείων.
- Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας (Ε.Μ.Β.Ε.) με επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ταυτόχρονη ενίσχυση των Υπηρεσιών του ΣΕΠΕ προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους των λατομείων.
Οι Βουλευτές
Γιάννης Δελής
Λεωνίδας Στολτίδης