Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ απαξίωσε, για μία ακόμα φορά, τη Δράμα και την Καβάλα

Με κοινή τους ανακοίνωση οι νομαρχιακές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ Δράμας Καβάλας καταγγέλλουν την πολιτική της Ν.Δ. και της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης όσον αφορά την αντιμετώπιση των δύο νομών Δράμας και Καβάλας.

Αναφέρουν ότι στο πόρισμα το οποίο ψήφισε η Διακομματική Επιτροπή και που ουσιαστικά εισηγήθηκε και στήριξε μόνη της η ΝΔ, απουσιάζουν, από τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και οι δύο περιφερειακές ενότητες.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπογράφουν και οι βουλευτές Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου και Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος:

Ολοκληρώθηκαν χθες, οι εργασίες της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, με την ψήφιση του πορίσματος που εισηγήθηκε και στήριξε μόνη της η ΝΔ. Σε αυτό, γίνεται σαφές  ότι οι Π.Ε. Καβάλας και Δράμας απουσιάζουν, επί της ουσίας, από τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την πρώτη στιγμή ζήτησε την επέκταση των εργασιών της Επιτροπής για όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ώστε να αντιμετωπιστεί ως μία περιφερειακή και γεωγραφική ολότητα. Ήδη, από τη διάσκεψη των προέδρων, θέσαμε το ζήτημα της αναγκαιότητας αντιμετώπισης των πέντε περιφερειακών ενοτήτων, ως ισότιμα μέλη της Περιφέρειας ΑΜΘ. Η πρότασή μας απορρίφθηκε από τη ΝΔ.

Όσο και αν προσπάθησε η πλειοψηφία να πείσει για το αντίθετο, το τελικό πόρισμα επικεντρώνεται στη Θράκη. Ο θεσμικός ακρωτηριασμός της περιφέρειας τελικά είχε συνέπειες και για τους δυο νομούς, γεγονός που η τυπική συμπερίληψή τους στην επικεφαλίδα του πορίσματος δεν μπορεί να συγκαλύψει την ανυπαρξία προτάσεων για Δράμα και Καβάλα. Οι αναφορές στην Καβάλα και τη Δράμα είναι προσχηματικές και δεν απαντούν εξειδικευμένα στα προβλήματα της περιοχής. Η απαιτούμενη ειδική επεξεργασία για την Καβάλα και τη Δράμα δεν έγινε ποτέ. Το αποτέλεσμα είναι να ψηφισθεί ένα πόρισμα ανισοβαρές, με δομικά προβλήματα και αντιφάσεις το οποίο προσπαθεί ανεπιτυχώς να αναφερθεί σε ολόκληρη την ΠΑΜΘ.

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η στάση του Μακάριου Λαζαρίδη και του Κωνσταντίνου Μπλούχου, οι οποίοι δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι με το τελικό πόρισμα. Μάλιστα, ο βουλευτής Δράμας, στην τοποθέτησή του στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής σημείωσε ότι «δικαίως, επικεντρώθηκε στη Θράκη που δικαιολογείται από την πολυπλευρότητα των ιδιαιτεροτήτων της».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν θα κοροϊδέψει τον κόσμο της Καβάλας και της Δράμας, ρίχνοντας ένα ξεροκόμματο, με απλές ατεκμηρίωτες αναφορές, σε  ένα κατ’ επίφαση πόρισμα, το οποίο απλά θα αφήνει «ικανοποιημένους» τους τοπικούς βουλευτές. Για το λόγο αυτό κατέθεσε πόρισμα βάσει των στοιχείων που είχε τη δυνατότητα να αντλήσει η επιτροπή. Κι αυτό, με απόλυτη ευθύνη της ΝΔ.

Η σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., για μία ενιαία και αδιαίρετη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που στηρίζεται στις αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των επιμέρους περιφερειακών ενοτήτων, καταπατάται. Δυστυχώς, η πλειοψηφία της Επιτροπής διατήρησε ένα παλαιωμένο μοντέλο που αντιμετώπιζε τη Θράκη ως αποσπασμένο από την υπόλοιπη Ελλάδα τμήμα της χώρας.

Η απουσία σχεδιασμού για την Καβάλα και τη Δράμα, δεν αποβαίνει εναντίον μόνο των δύο περιοχών, αλλά ολόκληρης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμεύεται στην παρουσίαση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενός ολοκληρωμένου, ολιστικού και ισοβαρούς προγράμματος στρατηγικού σχεδιασμού για ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.