Πολιτισμός

Το Ταφικό Έθιμο στα νεκροταφεία της Νέας Κρώμνης

Και φέτος, σήμερα, Κυριακή του Θωμά,  στα νεκροταφεία της Νέας Κρώμνης αναβίωσε το Ταφικό Έθιμο στις 10:30 το πρωί.

Η αναβίωση του και το τελετουργικό μέρος του δρωμένου διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο Ακρίτες Νέας Κρώμνης και από τον σύλλογο για την αποκατάσταση και διατήρηση των μνημείων της Νέας Κρώμνης.

Σύμφωνα με το έθιμο την Κυριακή του Θωμά συγγενείς και φίλοι των νεκρών πηγαίνουν στα μνήματα να συναντήσουν τους εκλιπόντες

Η παράδοση θέλει  τις ψυχές να ανεβαίνουν από τον Άδη την ημέρα της Ανάστασης και να παραμένουν στη γη έως και την Πεντηκοστή.

Τα μνήματα πλένονται και φαγητά ετοιμάζονται. Μουσικές της ποντιακής λύρας και νοσταλγικά ακούσματα γεμίζουν τα νεκροταφεία.

Οι ρίζες αυτού τού εθίμου είναι προχριστιανικές και ανάγονται στην αρχαία Ελλάδα. Έθιμο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ποντιακή παράδοση. Στη νεώτερη ιστορία το Ταφικό Έθιμο το διέσωσαν και το έφεραν οι πόντιοι μαζί τους από τις αλησμόνητες πατρίδες.

«Την Κυριακή του Θωμά η ποντιακή παράδοση θέλει να την περνάμε μαζί με τους χαμένους φίλους, συγγενείς και συνανθρώπους μας, να παρευρισκόμαστε εκείνη την ημέρα στους τάφους των ανθρώπων που αγαπάμε.

Το έθιμο σημαίνει τιμή στην μνήμη των νεκρών δικών μας ανθρώπων, στη μνήμη των προγόνων μας» αναφέρει ο κ. Γιάννης Παναγιωτίδης εκ των διοργανωτών του εθίμου.

Το Ταφικό Έθιμο δεν είναι απλώς ένα έθιμο αλλά τρόπος ζωής

«Με τρόπο απλό, με σεβασμό και αγάπη, κάνουμε αυτό που έκαναν οι γονείς μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, οι πρόγονοι μας…

Είναι μια βαθιά, γλυκιά νοσταλγία, για όσους δεν βρίσκονταΤι κοντά μας αλλά συνεχίζουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας».

ALPHA NEWS 95,5

Κωνσταντίνος Ζώνκε