Life

Με κάθε επισημότητα ο εορτασμός της 81ης επετείου από τη μάχη της Γέφυρας των Παπάδων

Η εκδήλωση για την τελετή εορτασμού της 81ης επετείου της Μάχης στην Γέφυρα των Παπάδων στο Νέστο Ποταμό, διοργάνωσε η ΕΑΟ-ΕΣΕΑ, ο Δήμος Δράμας μαζί με το Τοπικό Διαμέρισμα Σιδηρονέρου και με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας της Α.Μ.Θ. σήμερα Κυριακή 11 Μαΐου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο χώρο του μνημείου πεσόντων στην γέφυρα των Παπάδων του Νέστου Ποταμού.

Η μάχη στην γέφυρα των Παπάδων ήταν αναμφίβολα η σημαντικότερη και αυτή που προκάλεσε τις μεγαλύτερες απώλειες στον κατακτητή στην κατεχόμενη ανατολική Μακεδονία τον Μαΐου του 1944.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον εορτασμό της 81ης επετείου της Μάχης στη Γέφυρα των Παπάδων , τελέστηκε στο μνημείο επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο νεκρών, απότιση φόρου τιμής, ενός λεπτού σιγή, ενώ στο τέλος εψάλει ο εθνικός μας ύμνος.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΑΟ-ΕΣΕΑ, κ. Νίκος Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας.

Τον Απρίλιο του 1941 ο Χίτλερ έκανε δώρο την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στον Βόρι Βασιλιά της Βουλγαρίας θέλοντας να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα. Οι Βούλγαροι αμέσως εγκαταστάθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους η Βουλγαρική Βουλή μετέτρεψε το Ελληνικό κράτος σε Βουλγάρικο. Άλλαξαν όλες οι υπηρεσίες από Ελληνικά σε Βουλγάρικα και προσπάθησαν να επιβάλλουν στους Έλληνες να αλλάξουν μέχρι και τα επίθετά τους. Έμπαιναν μέσα στα σπίτια των Ελλήνων και με την απειλή όπλων και βίας έκλεβαν, βίαζαν σκότωναν.

Οι Πόντιοι πολεμώντας στον Πόντο τους Νεότουρκους και χάνοντας την πατρίδα τους ήρθαν στην Ελλάδα για να ηρεμήσουν. Βλέποντας αυτά με τους Βούλγαρους πήραν την απόφαση να ανέβουν στα βουνά, όπως ήταν μαθημένοι από τον Πόντο και έκαναν αντίσταση κατά των Βουλγάρων. 6500 αντάρτες και 6000 τροφοδότες (μικρά παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι που βοηθούσαν το αντάρτικο).

Μέσα σε 4 χρόνια κατάφεραν να απελευθερώσουν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με πολλές μικρές και μεγάλες μάχες με μεγαλύτερη αυτή στην γέφυρα των Παπάδων.

Η σημασία της νίκης αυτής ήταν εξαιρετικά μεγάλη αφού καταξίωσε τους Έλληνες αντάρτες του Αντωνίου Φωστηρίδη να ενταχθούν στην 8η Στρατιά των συμμαχικών δυνάμεων της Μ. Ανατολής. Με αυτή την μάχη οι Βούλγαροι έχασαν την ευκαιρία που είχαν πάντα στο μυαλό τους.

Τον Οκτώβριο του 1944 Ο Τσόρτσιλ είχε συνάντηση στην Μόσχα με τον Στάλιν. Ο Δημητρόφ Βούλγαρος Πρωθυπουργός είχε πείσει τον Στάλιν, στην συνάντηση αυτή, να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα της Βουλγαρίας να πάρουν οι Βούλγαροι την Δράμα και την Καβάλα για να έχουν πρόσβαση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Ο Στάλιν έθεσε το αίτημα στον Τσόρτσιλ και εκείνος απάντησε ότι οι Έλληνες νίκησαν στον Νέστο τους Βούλγαρους και σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου οι νικητές δεν παραχωρούν εδάφη στους ηττημένους. Ο Στάλιν συμφώνησε και έκλεισε το θέμα υπέρ της Ελλάδας.

Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν μετάλλια σε απόγονους ηρώων που έπεσαν στη μάχη της Γέφυρας των Παπάδων.