Κοινωνία

Θεόφιλος Ξανθόπουλος: Γιατί δεν λειτούργησε το 112 στη Δράμα; – Ερώτηση στον Υπουργό

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δράμα κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού όσον αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα της προηγούμενης Δευτέρας σε Δράμα και Καβάλα.

Ο Δραμινός βουλευτής ρωτά εάν λειτούργησε τελικά το 112 στην περιοχή της Δράμας και της Καβάλας και αν όχι, για ποιούς λόγους συνέβη αυτό.

Ρωτά επίσης γιατί δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα με όποιο τρόπο, οι κάτοικοι για την ένταση και την επικινδυνότητα του φαινομένου καθώς και αν έχουν αναζητηθεί ευθύνες για την ολιγωρία στη χρήση του συστήματος προειδοποίησης στην περιοχή.

Θ. Ξανθόπουλος: «Η κυβέρνηση άφησε του κατοίκους της Δράμας και της Καβάλας απροστάτευτους μέσα στην θυελλώδη νεροποντή»

 Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρει:

    «Σοβαρά ερωτήματα για την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος πολιτικής προστασίας στη χώρα μας, προκαλεί η αδιάφορη στάση των αρμόδιων αρχών στο έντονο και επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, με θυελλώδεις ανέμους, κεραυνούς και ισχυρή καταιγίδα, που έπληξε το βράδυ της 20ης Ιουλίου 2026, την ευρύτερη περιοχή της Δράμας και της Καβάλας.

Όπως καταγγέλλεται, δεν υπήρξε καμία έγκαιρη προειδοποίηση από τις αρμόδιες αρχές προς τους κατοίκους προκειμένου να λάβουν προληπτικά μέτρα προστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Στην περίπτωση τους δεν κρίθηκε καν σκόπιμο να σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, όπως συνηθίζεται να γίνεται σε πλείστες άλλες περιπτώσεις.

Το καιρικό φαινόμενο ήταν άκρως επικίνδυνο προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Όπως καταγράφεται σε όλο το τύπο, στη πόλη της Δράμας έγιναν πτώσεις δέντρων, καλωδίων ρεύματος και στύλων ηλεκτροδότησης ενώ η τεράστια ποσότητα νερού που έπεσε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετέτρεψε τους δρόμους σε χειμάρρους, με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να εγκλωβιστούν στους πλημμυρισμένους δρόμους.

“Στη συναυλία στο γήπεδο της Δόξας ο κόσμος έτρεχε άρον άρον να βγει από το γήπεδο από μόνο μία έξοδο”

Στο γήπεδο της Δόξας Δράμας είχε προγραμματιστεί συναυλία που συγκέντρωσε  πολύ κόσμο και ο οποίος μετά την έναρξη της νεροποντής έτρεχε άρον άρον να βγει από το γήπεδο από μόνο μία έξοδο.

Είναι μάλιστα ενδεικτική η ανάρτηση στην τοπική ιστοσελίδα Νευροκόπι Press: “Από τύχη και μόνο τύχη δεν είχαμε θύματα στους Νομούς Δράμας και Καβάλας. Νεροποντή. Κεραυνοί. Ισχυροί άνεμοι. Ζημιές είχαμε παντού. Ο αέρας σάρωσε τα πάντα. Μέσα σε όλα αυτά δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από την πολιτική προστασία για να λάβουμε τα μέτρα μας. Είμαστε ξεχασμένοι;”.