Life

Σφοδρές αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για το ερασιτεχνικό ψάρεμα

Εντονότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για την ερασιτεχνική αλιεία στην Ελλάδα που έθεσε προς διαβούλευση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το νομοσχέδιο είναι διαθέσιμο για διαβούλευση και υποβολή σχολίων μέχρι τις 4 Ιουνίου 2021.

Οι ερασιτέχνες αλιείς θεωρούν ότι οι διατάξεις που προωθούνται προστατεύουν τους επαγγελματίες ψαράδες και όχι το θαλάσσιο περιβάλλον.

Απαγορεύονται τα σκαφάκια που μεταφέρουν το δόλωμα

Η πρώτη νέα διάταξη έχει να κάνει με την απαγόρευση ψαρέματος με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενου μέσου (Άρθρο 4, διάταξη 6: Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με τη χρήση οποιουδήποτε τηλεκατευθυνόμενου μέσου ή τηλεκατευθυνόμενης συσκευής ψαρέματος).

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι ερασιτέχνες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα γνωστά σκαφάκια που μεταφέρουν σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων το δόλωμα ώστε να ψαρέψουν σε βαθύτερα νερά και να διεκδικήσουν να πιάσουν ένα μεγαλύτερο ψάρι.

Απαγορεύεται το ζωντανό σκουλήκι και η σουπιά για δόλωμα

Εκεί πάντως που έχει προκληθεί η μεγαλύτερη αντίδραση είναι στο άρθρο 5 (στ) όπου αναγράφονται οι περιορισμοί για ερασιτέχνες ψαράδες. Ξεχωρίζει η νεοεισαχθείσα απαγόρευση χρήσης ζωντανού δολώματος για τους ερασιτέχνες. Ζωντανό δόλωμα είναι πχ το σκουλήκι και η σουπιά, δολώματα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον και από την μεγάλη πλειοψηφία ερασιτεχνών ψαράδων, μικρών και μεγάλων.

Τα ζωντανά δολώματα θεωρούνται τα καλύτερα για την προσέλκυση μεγάλων ψαριών αλλά και μικρότερων, καθώς υπάρχουν ψάρια που «τσιμπάνε» μόνο σε ζωντανό δόλωμα.

 thepresident.gr: Το νομοσχέδιο γράφηκε στο πόδι

Χαρακτηριστικά αναφέρει για το νομοσχέδιο η ιστοσελίδα thepresident.gr: “Είναι προφανές ότι το νομοσχέδιο αυτό γράφηκε στο πόδι, από ανθρώπους χωρίς καμία γνώση του χώρου, με ρυθμίσεις χωρίς καμία συνάφεια με τη διεθνή νομολογία.

Το πρόβλημα στην αλιεία δεν είναι η χρήση του σκουληκιού ή της μύγας ως δολώματος, αλλά η χρήση παράνομων μέσων για τα οποία το εν λόγω νομοσχέδιο δεν κάνει καμία νύξη, σαν κάποιος να επιθυμεί τη διαιώνιση των παράνομων πρακτικών έναντι των νομίμων. Τέτοιες πρακτικές είναι η μπουκάλα, τα εκρηκτικά στο βυθό, η νυκτερινή αλιεία κ.α., το σερβίρισμα μη επιτρεπόμενων ειδών αλιείας στην εστίαση και ασφαλώς όχι το σκουλήκι και οι ανοησίες του νομοθέτη ότι αυτό έχει δήθεν αισθήσεις και συναισθήματα”.

Γιώργος Χαρβαλιάς: Οι άνθρωποι είναι πανάσχετοι

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του γκουρού της ερασιτεχνικής αλιείας κ. Γιώργου Χαρβαλιά στην εφημερίδα Δημοκρατία με τίτλο “ΝΕΑ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΜΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ” με το οποίο αντιπαρατίθεται στο νομοσχέδιο.

Σε κάποιο σημείο του άρθρου για τους ψαροντουφεκάδες και τις νέες απαγορεύσεις τονίζονται τα εξείς:

“Άλλος ένας μήνας άσκοπης απαγόρευσης για τους ερασιτέχνες! Μετά τον Μάιο το νομοσχέδιο απαγορεύει την υποβρύχια αλιεία και τον Απρίλιο! Για την προστασία-υποτίθεται- της αναπαραγωγής των ψαριών.

Λίγο να ξέρεις από ψάρια και να τα έχεις πιάσει αυγωμένα, αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό που ονομάζουν οι επιστήμονες «αναπαραγωγική περίοδος» δεν είναι ενιαία και συγκεκριμένη για κάθε είδος. Για να είναι σίγουροι όμως, μειώνουν και το επιτρεπόμενο βάρος της ψαριάς στη νόμιμη περίοδο και υποχρεώνουν τον ψαροντουφεκά για ένα «μαύρο»(ροφός-στήρα-σφυρίδα)  σε κάθε έξοδο.

Είναι τόσο πανάσχετοι που δεν έχουν καταλάβει ότι ο μέσος ελεύθερος δύτης μπορεί να κάνει και δέκα εξόδους, χωρίς να διασταυρωθεί με «μαύρο» επιτρεπόμενου μεγέθους. Στην 11η που θα έχει την τύχη να ανταμωθεί με δύο, είναι υποχρεωμένος να «απέχει». Αυτά βεβαίως για τους νόμιμους…Οι παράνομοι οργιάζουν.