Ενδιαφέροντα

Eπιστρέφει στη Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης Ευαγγέλιο του 11ου αιώνα

Ένα πολύτιμο κειμήλιο του 11ου αιώνα επιστρέφει στη Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης στο Παγγαίο, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, απο το Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

Το χειρόγραφο Ευαγγέλιο βρισκόταν μεταξύ εκατοντάδων ανεκτίμητων αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από το μοναστήρι κατά την εισβολή των βουλγαρικών στρατευμάτων το 1917.

Το χειρόγραφο Ευαγγέλιο είναι το δεύτερο κειμήλιο που επιστρέφεται στο μοναστήρι από ίδρυμα του εξωτερικού

Είχε προηγηθεί ένα χειρόγραφο του 9ου αιώνα, ο Κώδικας 1424, τον οποίο και είχε στην κατοχή της η Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγου και επαναπατρίστηκε το 2016.

Το Μουσείο της Βίβλου με έδρα την Ουάσιγκτον, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα το κειμήλιο αυτό που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα χειρόγραφα Ευαγγελίου στον κόσμο.

Ο ίδιος ο ιδρυτής και πρόεδρος του Μουσείου της Βίβλου, Στιβ Γκριν και η σύζυγός του, θα δώσουν το «παρών» στην τελετή επαναπατρισμού μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη, καθώς το Μουσείο προσπαθεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του επιστρέφοντας θησαυρούς που αποδεικνύεται πως είχαν κλαπεί από άλλες χώρες πριν πωληθούν σε δημοπρασίες και προστεθούν στην ιδιωτική τους συλλογή.

Αντιπροσωπεία του Μουσείου της Βίβλου έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της εκδήλωσης που θα γίνει στην Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο για τον επαναπατρισμό του Ιερού Ευαγγελίου.

Η εκδήλωση αφιερώνεται στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας, κυρού Παύλου, ο οποίος αφιέρωσε μέρος της ποιμενικής τους δράσης στην επιστροφή των κλεμμένων θησαυρών της Εικοσιφοίνισσας.

Στο Φανάρι βρέθηκαν ο Στίβεν Γκριν ιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου της Βίβλου, το οποίο εδρεύει στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, μαζί με τους συνεργάτες του, Τζέφρεϊ Κόχα επικεφαλής των επιμελητών του Μουσείου, Μπράιαν Χάιλαντ βοηθός επιμελητής των Μεσαιωνικών Χειρογράφων του Μουσείου και την καθηγήτρια Ελισάβετ Προδρόμου, Μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου αυτού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, εκπρόσωπος του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου κατά την εκδήλωση στη Μονή  Εικοσιφοίνισσας

Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, οι Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Παναγιώτατο στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Μονή Εικοσιφοινίσσης, και ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος, Αρχειοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος μαζί με την καθηγήτρια Ελισάβετ Προδρόμου, έχουν ορισθεί από τον Παναγιώτατο ως υπεύθυνοι της συνεργασίας, εκ μέρους του Πατριαρχείου, με το Aμερικανικό Ίδρυμα.

Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε την ηγεσία του Μουσείου της Βίβλου για την γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία τους με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επαινώντας την για άλλη μία φορά για την επιστροφή του χειρόγραφου Ευαγγελισταρίου.

Σημείωσε επίσης ότι ως πράξη είναι παράδειγμα προς μίμηση και συμβάλλει προτρεπτικά στον επαναπατρισμό και των υπολοίπων ορφανών χειρογράφων και εκκλησιαστικών κειμηλίων στη φυσική τους μητέρα, δηλαδή την Μονή.

Υπενθυμίζεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Μουσείο της Βίβλου, στις 31 Ιανουαρίου 2020, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, που προβλέπει τη δημιουργία μόνιμης εκθέσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον τέταρτο όροφο του Μουσείου, που είναι αφιερωμένος στην Ιστορία της Βίβλου, όπως επίσης την από κοινού διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω Μουσείο, το οποίο εδρεύει στην Ουάσιγκτον, αριθμεί ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως και έχει αναπτύξει ανάλογη συνεργασία με τη Βατικανή Βιβλιοθήκη και την Εφορεία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου/Οικουμενικό Πατριαρχείο

Πηγή: ertnews.gr, voria.gr