Πολιτική

Έντονες αντιδράσεις για την τοποθέτηση προτομής του Αντών Τσαούς στη Δράμα

Με ανακοινώσεις τους στον τύπο η Τοπική επιτροπή του ΚΚΕ Δράμας και η δημοτική παράταξη Αυτοδιοίκηση Πολιτών εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους στο ενδεχόμενο να τοποθετηθεί προτομή του Αντών Τσαούς σε κεντρικό σημείο της πόλης και ζητούν από τον Δήμαρχο της Δράμας να μην φέρει καν το θέμα προς συζήτηση, στο δημοτικό συμβούλιο.

Η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ χαρακτηρίζει πρόκληση για τη μαρτυρική Δράμα την απόφαση της δημοτικής Κοινότητας Δράμας να δεχτεί κατά πλειοψηφία το αίτημα της ΕΑΟ-ΕΣΕΑ Δράμας για τοποθέτηση σε κεντρικό σημείο της πόλης, προτομής του Αντώνιου Φωστερίδη, ή αλλιώς Αντών Τσαούς ενώ η Αυτοδιοίκηση Πολιτών τονίζει ότι η δημιουργία μνημείου για τον Αντών Τσαούς θα λειτουργήσει διασπαστικά και διχαστικά μέσα στην  δημοκρατική κοινωνία της πόλης μας.

ΤΕ ΔΡΑΜΑΣ ΚΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από έγκριση του Γραφείου του Δημάρχου Δράμας, συζητήθηκε στη Δημοτική Κοινότητα Δράμας το αίτημα της ΕΑΟ-ΕΣΕΑ Δράμας για τοποθέτηση σε κεντρικό σημείο της πόλης προτομής του Αντώνιου Φωστερίδη, ή αλλιώς Αντών Τσαούς, Γενικού Αρχηγού των Εθνικών Αντάρτικων Ομάδων κατά την κατοχή.  Το συμβούλιο της Δ.Κ.Δ. αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κάνει δεκτό το αίτημα.

Με αφορμή την απόφαση αυτή θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Κατά τη διάρκεια της κατοχής δημιουργήθηκαν, πέρα από τις αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, των οποίων βασικός αιμοδότης και καθοδηγητής υπήρξε το ΚΚΕ, αντάρτικες ομάδες από «εθνικόφρονες», όπως η ομάδα του Αντώνη Φωστεριδή, που έδρασε στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι ομάδες αυτές «μοίρασαν» τη δράση τους κάνοντας «αντίσταση» στον κατακτητή και κυρίως επικεντρώνοντας τις ενέργειές τους μαχόμενοι κατά του ΕΑΜ. Στην πλειοψηφία τους στηρίχτηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και εξοπλίστηκαν τόσο από τους κατακτητές (Γερμανούς και Βούλγαρους), όσο και από τους Άγγλους ιμπεριαλιστές μετά την απελευθέρωση.

Κύριος λόγος ύπαρξής τους ήταν να ανακόψουν την επιρροή και τη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Οι φρικαλεότητες και οι δολοφονίες που διέπραξαν σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε εκατοντάδες. Με τη λήξη του πολέμου, οι αστικές κυβερνήσεις δε δίστασαν να τις αναγνωρίσουν ως «αντιστασιακές», ενώ πολλοί από τους πρωταγωνιστές τους, όπως ο Αντών Τσαούς, τιμήθηκαν ή έκαναν καριέρα στον κρατικό -και παρακρατικό- μηχανισμό.

Ορισμένα μόνο ιστορικά παραδείγματα αποδεικνύουν τα έργα και τις ημέρες του Αντών Τσαούς:

  • Στις 18 Σεπτεμβρίου 1944 υπεγράφη σύμφωνο του αρχηγού των εθνικιστικών αντάρτικων ομάδων Αντώνη Φωστερίδη με τον Διοικητή των βουλγάρικων στρατευμάτων Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης Α. Συράκωφ, προκειμένου να χτυπήσουν το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία της Αθήνας (φύλλο της 10ης του Νοέμβρη 1944) αναφέρεται ότι κατά το υπουργικό συμβούλιο της 9ης του Νοέμβρη 1944: «Γενομένης ακολούθως συζητήσεως επί του ζητήματος υπογραφής Συμφωνίας μετά της Βουλγαρικής Κυβερνήσεως διά την παραμονήν των Βουλγάρων εις την Ανατολικήν Μακεδονίαν και Θράκην, διεπιστώθη εκ των γενομένων ανακοινώσεων από μέρους των κ.κ. Λαμπριανίδη και Πορφυρογένη, ότι ουδεμία συνεννόησις υπήρχε μεταξύ του τοπικού ΕΑΜ και των Βουλγάρων. Η συμφωνία είχεν υπογραφή παρά τίνος Τσαούς-Αντών, ο οποίος διά την προδοτικήν του αυτήν πράξιν, συμφώνως προς τον νόμον περί κυρώσεων, θα παραπεμφθή εις την Δικαιοσύνην. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου είπεν ότι, πραγματικά ο Τσαούς Αντών υπέγραψε συμφωνία με τους Βουλγάρους και διάβασε το κείμενό της. Αλλά, πρόσθεσε, σημασία θα είχε από διεθνή και Ελληνική άποψη, αν είχε υπογράψει το ΕΑΜ. Καμμιά όμως συμφωνία με τους Βουλγάρους δεν υπέγραψε το ΕΑΜ».

  • Την Πρωτοχρονιά του 1944, οι Αντών Τσαούσηδες δολοφόνησαν τους ΕΛΑΣίτες του Τσαλ Νταγ, αν και την ημέρα εκείνη είχαν συνεννοηθεί οι δύο πλευρές να τη γιορτάσουν μαζί. Σύμφωνα με τον Νίκο Χατζηνικολάου (καπετάν Μαύρο), στις 5 το πρωί της 1ης του Γενάρη 1944 οι εθνικιστές έφτασαν στο υπαρχηγείο των ΕΛΑΣιτών στον Δρυμότοπο και, αφού αφόπλισαν τον σκοπό που τους περίμενε χαμογελαστός λόγω της συμφωνίας, τον σκότωσαν. Στη συνέχεια, κύκλωσαν τα καλύβια, δόθηκε το σύνθημα από τον Αντών Τσαούς και άρχισαν να χτυπούν με πυροβόλα κατά των ΕΛΑΣιτών που κοιμούνταν. Σε συνεργασία με τους Βούλγαρους κατακτητές σκότωσαν 18 αντάρτες και, αφού τους έκοψαν τα κεφάλια, τα έστειλαν στον Βούλγαρο πρόεδρο της Πλατανιάς και εκείνος τους έδωσε δύο αυτόματα όπλα και 700.000 λέβα. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε με την επίδειξη των κεφαλιών των ανταρτών στην πλατεία της Καβάλας, με σκοπό την τρομοκράτηση του ΕΑΜικού κινήματος.
  • Λίγες μέρες αργότερα, στις 11 του Γενάρη 1944, ο Άγγλος ταγματάρχης Μίλερ οδήγησε τον στρατιωτικό διοικητή του ΕΛΑΣίτικου τάγματος του Μποζ Νταγ (Μενοικίου) Σερρών, Ζαχαρία Χαρτομάτζη (Άγι), στο Φαλακρό Δράμας, επειδή θα γινόταν ρίψη εφοδίων στη Ζιρνοβίτσα. Μετά από μάχη με τους Βουλγάρους οι ΕΛΑΣίτες αιχμαλωτίστηκαν με δόλο από τους εθνικιστές Αντών Τσαούσηδες, οι οποίοι σκότωσαν τον Ζαχαρία Χαρτομάτζη και οκτώ αντάρτες, όσους χαρακτήρισε κομμουνιστές ο Μίλερ.
  • Αντίστοιχα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, ο Αντών Τσαούς ηγήθηκε παραστρατιωτικού τάγματος χωροφυλάκων άνευ θητείας (τάγμα Φωστερίδη), τα μέλη του οποίου καταδίωκαν αντάρτες του ΔΣΕ, έκοβαν τα κεφάλια σκοτωμένων αντιπάλων τους και τα επιδείκνυαν ως τρόπαια σε κοινή θέα στην πόλη της Δράμας.

Στη Δράμα του καπνεργατικού κινήματος και των ταξικών αγώνων, της ηρωικής εξέγερσης του Σεπτέμβρη του ’41 ενάντια στους φασίστες κατακτητές, των εκατοντάδων εκτελεσμένων, εξορισμένων και φυλακισμένων κατά τον ηρωικό αγώνα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, των δεκάδων εκτελεσμένων από το Έκτακτο Στρατοδικείο Δράμας, η απόφαση αυτή αποτελεί πρόκληση.

Ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που ο ελληνικός λαός έστειλε εκτός Βουλής τους ναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, πολιτικούς απογόνους του Αντών Τσαούς, τώρα που οι φασίστες κρύβονται ξανά στα λαγούμια τους, αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση αυτή την ώρα κάποιοι να προσπαθούν να τους ξεπλύνουν με τέτοιου είδους αποφάσεις.

Άλλωστε ο Αντών Τσαούς δεν είναι μια οποιαδήποτε ιστορική προσωπικότητα, αλλά αποτελεί το έμβλημα της αντικομμουνιστικής επίθεσης και διαστρέβλωσης του ένδοξου αγώνα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Καλούμε τον Δήμαρχο Δράμας να μη φέρει καν σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας. Καλούμε τις δημοτικές παρατάξεις να πάρουν τώρα θέση απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη απόφαση.

Καλούμε τον λαό του νομού και ιδιαίτερα τη νέα γενιά να ψάξουν, να μάθουν τα πραγματικά γεγονότα της εποχής, να μην αφήσουν να περάσει η προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας που επιχειρείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αιχμή του δόρατος τον αντικομμουνισμό.

Καμία προτομή, καμία απόφαση δεν μπορεί να αλλοιώσει την ιστορική μνήμη του λαού του τόπου μας.

Αυτοδιοίκηση Πολιτών

«Όχι στον διχασμό»

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019 την (κατά πλειοψηφία) απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας  για τοποθέτηση προτομής του Αντώνιου Φωστερίδη ή Φωστηρίδη (Αντόν Τσαούς), Γενικού Αρχηγού των Εθνικοφρόνων Ανταρτών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την Κατοχή και Διοικητού Τάγματος («Τάγμα Φωστηρίδου») κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, σε κεντρικό σημείο της πόλης μας, ύστερα από πρόταση της ΕΑΟ-ΕΣΕΑ Δράμας (Εθνικές Ανταρτικές Ομάδες – Ένωσις Συμπολεμιστών Εθνικών Αγώνων).

Επειδή, η δράση και όλα τα χαρακτηριστικά του εν λόγω ιστορικού προσώπου και των εθνικιστικών ανταρτικών του ομάδων οδηγούν στη διαμόρφωση ενός διχαστικού και εμφυλιοπολεμικού κλίματος στην ευαίσθητη περιοχή της Δράμας, απαιτούμε ως δημοκρατικοί άνθρωποι αυτής της βασανισμένης περιοχής:

α)  Να καταψηφιστεί από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς προεκλογικά όλες ανεξαιρέτως είχαν υποσχεθεί ενωτική και συνεργατική μεταξύ τους πορεία για το καλό του τόπου

β) Να μην ξανατεθεί ζήτημα κατασκευής μνημείου, που μπορεί να λειτουργεί διασπαστικά και διχαστικά μέσα στην  δημοκρατική κοινωνία της πόλης μας.