Πολιτισμός

“Έφυγε” ο Πόντιος εκδότης, Τάσος Κυριακίδης από το Περίβλεπτο Παρανεστίου

Την τελευταία του πνοή άφησε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου ο Τάσος Κυριακίδης. Ο ισχυρός άνδρας των «Εκδόσεων Κυριακίδη» έφυγε σε ηλικία 75 ετών όπως αναφέρει η ιστοσελίδα e-Pontos.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Κυριακίδης εισήχθη το βράδυ της Τρίτης στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε, έδωσε μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ωστόσο κατέληξε μέσα σε 48 ώρες.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Τάσος Κυριακίδης γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1945 στο Περίβλεπτο της Δράμας. Οι γονείς του Ιωάννης Κυριακίδης και Δέσποινα Πυρίδου γεννήθηκαν στην Αργυρούπολη του Πόντου, ο πατέρας του στο Καρμούτ το 1909 και η μητέρα του στην Ίμερα το 1914.

Η οικογένειά του διατηρούσε μελισσοτροφική μονάδα στο Περίβλεπτο, όπου όπως αναφέρει ο ίδιος σε αυτοβιογραφικό του σημείωμα, η καθημερινή ζωή διέφερε ελάχιστα από τη ζωή στα χωριά της Αργυρούπολης και της περιοχής του Όφεως του Πόντου. Η διατροφή ήταν σχεδόν η ίδια, οι γάμοι, οι γιορτές, οι διασκεδάσεις, η μουσική και τα τραγούδια ήταν ποντιακής πατρίδας και η επικοινωνία μεταξύ τους γινόταν στα ποντιακά.

Ο Τάσος Κυριακίδης αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Το 1972 ίδρυσε τις «Εκδόσεις Κυριακίδη», ένας εκδοτικός οίκος που αφιερώθηκε στην ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου. Έχει εκδώσει εκατοντάδες βιβλία για τον Πόντο και μάλιστα, πολλά εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν ως πανεπιστημιακά διδακτικά εγχειρίδια. Συνολικά έχει εκδώσει 2.000 τίτλους πανεπιστημιακών και επιστημονικών βιβλίων.

Ο ίδιος συνέγραψε το βιβλίο «Πέρα από το Πόντος – Χαρακτικά, χάρτες, νομίσματα», καθώς και «Το Περίβλεπτον Δράμας» και το «Αυτά έγιναν – Αρ’ ατά εγένταν», τα οποία αναφέρονται στην εγκατάσταση των Πόντιων προσφύγων μετά τον ξεριζωμό και τη ζωή τους μέχρι το 1998. Παράλληλα ο Κυριακίδης πήρε συνεντεύξεις από Ποντίους, πρόσφυγες πρώτης γενιάς, και παρουσίασε πολλές μαρτυρίες. Για περίπου δέκα χρόνια, αποσπάσματα συμπεριλαμβάνονταν στο σχολικό εγχειρίδιο «Η Γλώσσα μου» της Β΄ Γυμνασίου.

Ο Τάσος Κυριακίδης ήταν Εταίρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, μέλος της «Επιτροπής Ποντιακών Μελετών», μέλος της «Παναγίας Σουμελά», μέλος της «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών», καθώς και άλλων πνευματικών και κοινωνικών φορέων.

Διετέλεσε πρόεδρος και μέλος διοικητικών συμβουλίων ποντιακών συλλόγων και οργανισμών, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκδοτών Θεσ/νίκης και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου. Διατέλεσε επίσης επίτιμο μέλος της Παμμακεδονικής Καναδά, του Φιλολογικού Ιστορικού και Λογοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων και της Ευξείνου Λέσχης Καστοριάς. Διατέλεσε μέλος της Εφορείας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδο και πρόεδρος του Σωματείου Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα.

Για την προσφορά του τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (έχει εκδώσει γι’ αυτό 25 βιβλία) με τον τίτλο του άρχοντος Καστρινσίου. Ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος τον τίμησε με το Χρυσό Σταυρό του Αγίου και Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου, ενώ ο μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος με τον Χρυσό Σταυρό της μητροπόλεώς του. Έχει επίσης τιμηθεί από το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» με τον Χρυσό Σταυρό, ενώ δεκάδες είναι οι διακρίσεις από φορείς και δήμους.

του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Πηγή: e-Pontos