Κοινωνία

Δράμα: 25 κρούσματα covid 19 στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στην ΒΙΠΕ

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Δράμας, η είδηση για εμφάνιση 25 θετικών κρουσμάτων covid -19  στη Δομή Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ Δράμας, σε πρόσφυγες και εργαζόμενους.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο σύλλογος νοσοκομειακών γιατρών Δράμας με ανακοίνωση του και ζητά από τους αρμοδίους φορείς  να δώσουν την απαραίτητη προσοχή ώστε να μην εξελιχθεί αυτή η κατάσταση σε ανεξέλεγκτο φαινόμενο υπερμετάδοσης του  ιού.

Δελτίο τύπου εξέδωσε και η τομεακή οργάνωση του ΚΚΕ, η οποία τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας εργαζομένων και προσφύγων.

Νοσοκομειακοί Γιατροί Δράμας: προσοχή ώστε να μην εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτο φαινόμενο υπερμετάδοσης του  ιού

«Λόγω του αυξημένου αριθμού θετικών στον κορωνοϊό ατόμων, που διαβιούν στη δομή μεταναστών και προσφύγων της ΒΙΠΕ Δράμας το τελευταίο χρονικό διάστημα,  θα θέλαμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης , που επικρατούν εκεί καθώς και για την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης,  προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού.

Ελπίζουμε οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία της δομής ,οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δράμας αλλά και οι υπηρεσίες του ΕΟΔΥ να έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της διασποράς του ιού σε μια κλειστή ομάδα ανθρώπων, που ζουν σε όχι ιδανικές συνθήκες και να έχουν δώσει την απαραίτητη προσοχή ώστε να μην εξελιχθεί αυτή η κατάσταση σε ανεξέλεγκτο φαινόμενο υπερμετάδοσης του  ιού».

Τ.Ε. Δράμας ΚΚΕ: απαραίτητη η άμεση λήψη  ουσιαστικών μέτρων

Την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας εργαζομένων και προσφύγων, στη Δομή Προσφύγων που λειτουργεί στη ΒΙΠΕ Δράμας, ζητά η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ, με αφορμή την εμφάνιση θετικών κρουσμάτων σε εργαζόμενους και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

Για την εμφάνιση 25 θετικών κρουσμάτων covid -19  στη Δομή Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ Δράμας σε πρόσφυγες και εργαζόμενους τονίζουμε την επιτακτική ανάγκη να παρθούν ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης  τόσο στο πεδίο της ουσιαστικής φροντίδας όσων νοσούν όσο και του περιορισμού – ελέγχου  της διασποράς .

Η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας, με εκατοντάδες ανθρώπους να συνωστίζονται εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, αποδεικνύεται επικίνδυνη τόσο για πρόσφυγες και εργαζόμενους, όσο και συνολικά για τη δημόσια υγεία.

Με ημίμετρα, παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων, δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Η συχνή διενέργεια ράπιντ τεστ, που είναι απαραίτητη, εντοπίζει τα θετικά κρούσματα όμως δε λύνει το πρόβλημα της αντιμετώπισης της διασποράς και της φροντίδας των νοσούντων.

Είναι απαραίτητη η άμεση λήψη  ουσιαστικών μέτρων για να προστατευτεί η υγεία προσφύγων και μεταναστών αλλά και των εργαζομένων. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η υποστελεχωμένη  υπηρεσία Υγείας που υπάρχει στη δομή, με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό.

Άμεσα να παρθούν τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα, όπως:

  • Μαζικά – επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο τον πληθυσμό της Δομής και εργαζόμενους.
  • Να υπάρξει εκτεταμένη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των συρροών κρουσμάτων και εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος (απομόνωση κλπ.) σε συνδυασμό με την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθών κ.λπ.) των εργαζόμενων που νοσούν ή μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα.
  • Συχνές απολυμάνσεις όλων των χώρων της Δομής.
  • Να δοθούν δωρεάν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας σε πρόσφυγες και εργαζόμενους.
  • Για να απομονωθούν κρούσματα που δεν χρίζουν νοσηλεία, να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο της πόλης με την απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση , ώστε να περιοριστεί η διασπορά στον χώρο, με μέριμνα για παρακολούθηση τους από εξειδικευμένο προσωπικό και  εξασφάλιση διατροφής.
  • Να εξασφαλιστούν δωρεάν όλα τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα κλπ) για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας.
  • Όλοι, πρόσφυγες και εργαζόμενοι στις Δομές να προταχθούν στους εμβολιασμούς, οι οποίοι είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν άμεσα.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που δουλεύουν στις προσφυγικές δομές και πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού για την αξιοπρεπή, ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων ωσότου απεγκλωβιστούν από τις συνθήκες ΕΕ και των κυβερνήσεων και μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν.
  • Ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας.