Ενδιαφέροντα

Επιμελητήριο προς Χαρδαλιά: επανεξετάστε την απόφαση – εξαιρέστε τη Δράμα

Επιστολή στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης, αιτούμενος την εξαίρεση του νομού Δράμας από το μέτρο που αφορά στην απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα.

Ο κ. Γεωργιάδης καταθέτει ως βασικό επιχείρημα, τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων στο συνολικό πληθυσμό της Δράμας και ζητά από τον υφυπουργό να επανεξετάσει την απόφαση και να εξαιρέσει την ΠΕ Δράμας από τον περιορισμό του ωραρίου «λόγω του μειωμένου επιδημιολογικού φορτίου και σύμφωνα με την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για άλλες περιοχές της χώρας, τηρώντας το δίκαιο και την ισότιμη αντιμετώπιση».

Παράλληλα καταθέτει αίτημα εξαίρεσης για την διέλευση φορτηγών( πρώτων υλών & προϊόντων)  συγκεκριμένων επιχειρήσεων μελών του Επιμελητηρίου Δράμας από την δίοδο Εξοχής-σύνορα Βουλγαρίας.

 

Ακολουθεί η επιστολή:

Δράμα 11 Αυγούστου 2020

Αρ. Πρωτ. 1007

Προς τον

Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων

κύριο Νικόλαο Χαρδαλιά

κοινοποίηση:

  • Γραφείο Πρωθυπουργού
  • Υπουργό Οικονομικών κύριο Χρήστο Σταϊκούρα
  • Υπουργό Εργασίας –Κοινωνικών Υποθέσεων κύριο Ιωάννη Βρούτση
  • Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κύριο Άδωνη Γεωργιάδη
  • Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

σύμφωνα με την ανακοίνωση της 10ης Αυγούστου 2020  ότι:

«Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:

Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

– Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,

– Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.»

Σεβόμενοι πρωτίστως την Δημόσια Υγεία αλλά και την κοινή λογική, μετά από έντονες διαμαρτυρίες μελών μας επιχειρήσεων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος,  σας επισημαίνουμε εκφράζοντας ταυτόχρονα και την εύλογη απορία μας, ότι  τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο που αναφέρεστε, δεν αφορά την ΠΕ Δράμας, αλλά την εικόνα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, η οποία προκύπτει όμως από κάποιες άλλες περιοχές.

Ταυτόχρονα η απόφαση για τα μέτρα προφανώς δεν ακολουθεί την ίδια μεθοδολογία για όλες τις περιοχές διότι αλλού αναφέρεστε σε Περιφέρειες συνολικά, αλλού σε Περιφερειακές Ενότητες και αλλού σε Δήμους.

Δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο η ΠΕ Δράμας, με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων στο συνολικό πληθυσμό, συμπεριελήφθη στα νέα μέτρα, την στιγμή που για περιοχές όπως στην Θεσσαλία (ΠΕ Λάρισας, Δήμος Βόλου) ή την Κεντρική Μακεδονία (ΠΕ Χαλκιδικής, ΠΕ Θεσσαλονίκης, Δήμος Κατερίνης) επιλέξατε να εφαρμοστούν σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες ή Δήμους.

Προφανώς η εφαρμογή των μέτρων που έχουν παρθεί σε προηγούμενες ΠΝΠ και ΚΥΑ, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η μείωση των τραπεζοκαθισμάτων, η λήψη αυστηρών μέτρων υγιεινής στο προσωπικό, τηρούνται στην συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και εφαρμόζονται  εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, παρά την εκ των πραγμάτων πραγματική μεγάλη μείωση των εσόδων τους. Τώρα με την διάταξη  για τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας η επιβάρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη και πλέον η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ειδικά των θέσεων εργασίας είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

Επιπρόσθετα πριν λίγες ημέρες, σας είχαμε μεταφέρει το αίτημα να επιτρέπεται  κατ’ εξαίρεση και σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά μέτρα, η μετακίνηση φορτηγών των βιομηχανικών-μεταποιητικών επιχειρήσεων της περιοχής μας από την πύλη της Εξοχής (σύνορα Βουλγαρίας), εξαιτίας της προβλήματος της απόστασης από τον Προμαχώνα, του συγχρωτισμού που υπάρχει εκεί με αποτέλεσμα την πολύωρη παραμονή των φορτίων, καθώς και της οικονομικής ζημίας που έχουν υποστεί από το μέτρο.

κύριε Υπουργέ,

παρακαλώ θερμά

  1. να επανεξετάσετε την απόφαση σας και να εξαιρέσετε την ΠΕ Δράμας από τον περιορισμό του ωραρίου ακριβώς λόγω του μειωμένου επιδημιολογικού φορτίου και σύμφωνα με την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για άλλες περιοχές της χώρας, τηρώντας το δίκαιο και την ισότιμη αντιμετώπιση.
  2. να επιτρέψετε κατ’ εξαίρεση την μετακίνηση φορτηγών συγκεκριμένων επιχειρήσεων μας από την πύλη της Εξοχής.

Σε διαφορετική περίπτωση, όταν αυτές οι διατάξεις προκαλούν επιπρόσθετη ζημία στις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, δεν θα έπρεπε να υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα από τα αρμόδια Υπουργεία για επιπρόσθετα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης – ανακούφισης αυτών; Πως το κρίνετε;

Ευχαριστώ για την κατανόηση σας στα αιτήματα μας σεβόμενοι την δημόσια υγεία και τηρώντας τα μέτρα

Στέφανος Γεωργιάδης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας