Ενδιαφέροντα

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο – Τι να προσέχουμε σε κρέατα και αυγά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων

Όλα τα ζώα που προσέρχονται προς σφαγή στα σφαγεία ελέγχονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και αποκλείεται κάθε περίπτωση εισόδου ασθενών ζώων προς την τροφική αλυσίδα

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ θέλοντας να ενημερώσει τους καταναλωτές

Παράλληλα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ξεκαθαρίζει ότι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (γάλα, κρέας κλπ) είναι απολύτως ασφαλή, εφόσον υφίστανται την συνηθισμένη θερμική επεξεργασία (παστερίωση, βρασμό, καλό ψήσιμο κλπ) ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ

Ζώα Ελληνικής ή Ευρωπαϊκής εκτροφής, που εσφάγησαν στην Ελλάδα – σφραγίδα με την ένδειξη GR και χρώματος τυρκουάζ

Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του:

Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους και φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα),στα δύο ημιμόριά τους (ή στα τέσσερα τεταρτημόρια), με τα παρακάτω διακριτικά α)τον κωδικό του σφαγείου, β) τη χώρα σφαγής και γ) το Ακρωνύμιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Ε.Κ)

Απαγορεύεται από την Εθνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με σκοπό την εμπορία ή και η διάθεση σφάγιων από πλανοδίους πωλητές

Τα αμνοερίφια α) Ελληνικής εκτροφής, β) εκτροφής σε χώρες της Ε.Ε που εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας με την ένδειξη GR και χρώματος τυρκουάζ (Ε133 Λαμπρό Κυανό CFC)

Τα αμνοερίφια που έχουν εκτραφεί και σφαγεί σε Κοινοτικές χώρες φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής της χώρας (π.χ. ερυθρό ή κυανό)

Αμνοερίφια Τρίτων Χωρών (εκτός Ε.Κ.) ανεξάρτητα από τον τόπο σφαγής (Ελλάδα ή Τρίτη Χώρα) φέρουν σφραγίδα χρώματος καστανό (Ε155 καστανό ΗΤ)

Το κρέας και τα παραπροϊόντα(έντερα, συκωταριές, κ.λπ.) πρέπει να πωλείται μέσα από ψυχόμενες προθήκες

Στο κρεοπωλείο, πέρα από τις σφραγίδες, το σφάγιο συνοδεύεται από επισημάνσεις (ετικέτες) στις οποίες αναγράφονται, η χώρα και ο κωδικός εκτροφής της εγκατάστασης του ζώου, η χώρα γέννησης, η χώρα πάχυνσης, η ημερομηνία σφαγής, το είδος του ζώου (αμνός/ερίφιο, πρόβατο, χοίρος) επιπλέον για τα βοοειδή αναγράφεται η ηλικία και ο αριθμός ενωτίου του ζώου

Το κρέας και τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές, κ.λπ.) πρέπει να πωλείται μέσα από ψυχόμενες προθήκες για να προστατεύονται από κινδύνους επιμόλυνσης (σκόνη, έντομα κ.λπ.). Η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 7οC για το κρέας και τους 3οC για τα νωπά παραπροϊόντα

Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη (θ<-18οC) και να διατίθενται με τη συσκευασία τους.

Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης και σήμανση καταλληλότητας (τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής).

Τα κατεψυγμένα προϊόντα επιτρέπεται να αποψύχονται μόνο σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και διατίθενται σε θέσεις λιανικής πώλησης με την επισήμανση «αποψυγμένα»

Όσον αφορά τα αυγά:

Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος.

Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1EL 72095).

Ο αριθμός αυτός από αποτελείται από τρία τμήματα: o μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί)

o κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL= Ελλάδα, BG = Βουλγαρία)

o κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της εκτροφής (π.χ. 72095)

Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρες

Στις λαϊκές αγορές, όταν πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει απαραίτητα στο σημείο πώλησης, να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού

Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρες από την ημέρα της γέννησης τους, όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος

Αποφεύγεται το πλύσιμο των αυγών

Συστήνεται να αποφεύγεται το πλύσιμο των αυγών πριν την αποθήκευσή τους (σε θερμοκρασία δωματίου ή ψυγείο), γιατί το νερό καταστρέφει τη βιολογική μεμβράνη μεταξύ των πόρων του κελύφους, καθιστώντας τα αυγά ευάλωτα σε βακτηριακές επιμολύνσεις

Τα αυγά δεν πρέπει να έχουν ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.