Πολιτική

Την βασιλόπιτα της έκοψε η «Επανεκκίνηση για τη Δράμα»

Την βασιλόπιτα της έκοψε το απόγευμα του προηγούμενου Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου, η δημοτική παράταξη «Επανεκκίνηση για τη Δράμα», η οποία κέρδισε τις εκλογές στο Δήμο Δράμας, τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Δωρόθεος και στη συνέχεια έκοψε ο ίδιος ο Δήμαρχος και Επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Παπαδόπουλος.

Παρόντες στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου, ήταν εκτός των άλλων ο κυβερνητικός βουλευτής Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Μιχάλης Μουρβετίδης, ο πρώην Υπουργός κ. Τζίμας Μαργαρίτης με την σύζυγο του Μελίνα Μποτέλη, ο πρώην βουλευτής Ν.Δ. Δράμας Κωνσταντίνος Μπλούχος, καθώς και άλλοι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους της νέας Δημοτικής Αρχής για τα επόμενα χρόνια αλλά και τα όσα έγιναν στο σύντομο χρονικό διάστημα που είναι στο Δήμο Δράμας.

Ο Χαιρετισμός του Δημάρχου Δράμας στην κοπή πίτας της Επανεκκίνησης

Σεβασμιότατε, κυρίες και κύριοι
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι της Επανεκκίνησης για τη Δράμα
Εύχομαι σε όλους μια καλή χρονιά.
Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, υγεία και χαρά σε όλους.
Το 2024 θα είναι ιδιαίτερο για όλους μας
Είναι η αρχή της υλοποίησης ενός ονείρου, το οποίο ονειρευτήκαμε κάποιοι πριν από δυο χρόνια. Ενισχύθηκε στην πορεία από όλους εσάς, και πολλούς ακόμη φίλους, για να επισφραγιστεί στο τέλος από το 60% των Δραμινών, όταν στις 15 Οκτωβρίου μας εμπιστεύθηκαν το Δήμο. Για να κάνουμε πραγματικότητα την Επανεκκίνηση για τη Δράμα.
Και είμαστε σήμερα εδώ, γιορτάζοντας στην ουσία τον πρώτο ενάμιση μήνα στη Διοίκηση του Δήμου Δράμας. Πριν από δύο μήνες ακριβώς, στις 17 Δεκεμβρίου ήμασταν εδώ στην ορκωμοσία της νέας δημοτικής Αρχής.
Σήμερα είμαστε πάλι εδώ, αυτή τη φορά για να ανταλλάξουμε ευχές για τη νέα χρονιά, να γιορτάσουμε αυτές τις πρώτες 38 μέρες στη διοίκηση του Δήμου και να κάνουμε έναν πρώτο , μικρό, συμβολικό απολογισμό. Να μοιραστούμε μαζί σας τις
πρώτες εμπειρίες μας από τη νέα μας θέση. Θα ξεκινήσω περιγράφοντας την κατάσταση την οποία παραλάβαμε. Δεν είναι τίποτα
κρυφό, άλλωστε τα συζητούσαμε προεκλογικά. Ήρθαν απλώς οι συνθήκες να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας.

Η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία.
Τι συναντήσαμε;
Έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες, γεγονός που δυσχεραίνει την λειτουργία του Δήμου. Έλλειψη σχεδιασμού, προγραμματισμού, οργάνωσης, στοχοθεσίας, αξιολόγησης. Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα που αντιμετωπίσαμε. Ένας Δήμος στον αυτόματο πιλότο, που προχωρούσε διεκπεραιτωτικά, βασιζόμενος στη φιλοτιμία λίγων υπηρεσιακών παραγόντων.
Η παντελής έλλειψή οράματος άρχισε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας από τις πρώτες μέρες. Από τη μια ήταν σοκαριστικό όλο αυτό και από την άλλη ήταν τόσο συγκινητική η θέρμη με την οποία μας υποδέχθηκε όλο σχεδόν το προσωπικό του Δήμου, σε κάθε υπηρεσία. Άνθρωποι που μας περίμεναν σαν από μηχανής θεούς, για να οργανωθούμε όλοι μαζί και να ξεκινήσουμε τη δουλειά. Να βγάλουμε το Δήμο από το τέλμα. Άνθρωποι που διψούσαν να δουλέψουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους. Ομολογώ ότι όλη αυτή η διαδικασία ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα και τους συνεργάτες μου.
Καταφέραμε πολύ γρήγορα να βρούμε διαύλους επικοινωνίας, να καθορίσουμε ρόλους, να αναλάβουμε δράση. Έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας. Αλλά τα πρώτα θεμέλια μιας σχέσης εμπιστοσύνης έχουν τεθεί, και δείχνουν να είναι γερά.

Καθημερινά περνάμε πολλές ώρας στο Δημαρχείο, ξενυχτάμε εδώ δουλεύοντας, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί ο χρόνος είναι αμείλικτος. Πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο.
Ήδη ξεκινήσαμε από τα οικονομικά, μια και όπως είναι γνωστό δεν υπάρχει ακόμη προϋπολογισμός για το τρέχον έτος. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σημαίνει να μην υπάρχει προϋπολογισμός. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί τίποτα από όσα προγραμματίζουμε. Είναι η βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει ο Δήμος.
Αυτό βέβαια δε μας σταματάει από το σχεδιασμό έργων, μια και παράλληλα τρέχουν και προγράμματα. Οι τεχνικές υπηρεσίας δουλεύουν ασταμάτητα για να εκτελούμε κάθε έργο που μπορεί να υλοποιηθεί και παράλληλα να έχουμε ετοιμότητα για οποιοδήποτε προκύπτει.
Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την αναγκαστική από το νόμο κατάργηση των νομικών προσώπων και την ενσωμάτωσή τους στο Δήμο. Ξεκινήσαμε την οργάνωση των υπηρεσιών ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά και να μπορεί ο δημότης να συνεργαστεί με τον Δήμο, ενώ και παράλληλα οργανώνουμε και τις δημοτικές κοινότητες για να καλύπτουμε τις ανάγκες των συνδημοτών μας.
Με αργά αλλά σταθερά βήματα βελτιώνουμε την καθημερινότητα. Ήδη ξεκινήσαμε παρεμβάσεις στον τομέα της καθαριότητας όπου αντιμετωπίζουμε και τη μεγαλύτερη έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό. Η πόλη, ωστόσο, αρχίζει να καθαρίζει. Όπως και στον τομέα του πρασίνου, ήδη η εικόνα, κυρίως μέσα στην πόλη, αρχίζει να αλλάζει.
Παράλληλα είμαστε δίπλα στο δημότη, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες.
Οργανώνουμε εκ νέου τις κοινωνικές υπηρεσίες και δομές επ’ ωφελεία όλων των συνδημοτών μας.
Τηρώντας μια προεκλογική μας δέσμευση, δημιουργήσαμε αυτοτελές τμήμα πολιτικής προστασίας και ήδη είμαστε προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων που συχνά ενσκύπτουν τον τελευταίο καιρό σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Μπαίνει τάξη στο κομμάτι των αθλητικών εγκαταστάσεων. Καθαρίζονται και τακτοποιούνται γήπεδα και αθλητικοί χώροι., με παράλληλη συνεργασία με τους Αθλητικούς Συλλόγους και τους Αθλητικούς φορείς..
Οργανώνουμε ήδη τον τομέα του πολιτισμού αντιμετωπίζοντάς τον σφαιρικά και δίνοντάς του μια σύγχρονη προοπτική με τη συμμετοχή όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων. Το ίδιο και στον τομέα του Τουρισμού όπου ο όλος σχεδιασμός έχει τεθεί σε νέες βάσεις, με επίκαιρη ματιά και σύγχρονες ιδέες.
Προχωράμε σταδιακά το θέμα της Λαϊκής αγοράς ώστε να υλοποιήσουμε την προεκλογική μας υπόσχεση και να ανταποκριθούμε στην επιθυμία των δραμινών να επιστρέψει η Λαϊκή στο φυσικό της χώρο, τη οδό 19 ης Μαϊου.
Παράλληλα, βέβαια τρέχουμε και τα μακρόπνοα έργα του Δήμου, όπως η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, το Στρατόπεδο Ανδρικάκη και άλλα για τα οποία έχω ήδη ταξιδέψει στην Αθήνα και έχω κάνει επαφές με αρμοδίους στα Υπουργεία, ώστε να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τους Δραμινούς ευεργέτες οι οποίοι μας εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους και συνεχίζουν έμπρακτα τη στήριξή και την προσφορά τους στη Δράμα.
Και για όλα αυτά βέβαια ευχαριστώ τους συνεργάτες μου που δουλεύουν δίπλα μου άοκνα, πέρα από ωράρια και στεγανά.
Και δεν αναφέρομαι μόνο στους Αντιδημάρχους και τους Δημοτικούς μας Συμβούλους, τους Προέδρους και τα συμβούλια των κοινοτήτων.
Αναφέρομαι σε όλους τους υποψηφίους μας που απαρτίζουν αυτή την ομάδα. Όλους τους φίλους που αποτελούν τα μάτια και τα αυτιά μας σε κάθε σημείο του Δήμου.
Και βέβαια του συνδημότες μας, τους Δραμινούς, αλλά και εκπροσώπους φορέων, συλλόγων, ομάδων που καθημερινά με επισκέπτονται στο γραφείο μου μεταφέροντάς μου το σφυγμό του Δήμου.
Ευχαριστούμε όλους εσάς που αποτελείτε έμπνευση και μας παροτρύνετε να συνεχίζουμε το έργο μας και να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις.
Η εμπιστοσύνη σας είναι προϋπόθεση για να συνεχίσουμε τον αγώνα με υπευθυνότητα, σεμνότητα, ανιδιοτέλεια και αποτελεσματικότητα.
Στόχος μας να εγκατασταθεί στο Δήμο ένα νέο πνεύμα διοίκησης με βασικά χαρακτηριστικά τη διαφάνεια και την αξιοπιστία. Να γίνει ο Δήμος μας, Δήμος όλων των Δραμινών. Με τις πόρτες ανοιχτές σε όλους.
Αγαπητοί συνεργάτες, Φίλες και φίλοι
Είναι πολύ νωρίς για απολογισμούς και απολογίες.
Αισθάνθηκα όμως την ανάγκη, από τη θέση πλέον του Δημάρχου, να σας κάνω κοινωνούς των πρώτων μας εμπειριών στη Διοίκηση του Δήμου. Γιατί έχω νιώσει ότι είμαστε ένας ζωντανός οργανισμός με συνεκτικούς δεσμούς μεταξύ μας.. Και επιθυμία μου είναι έτσι να συνεχίσουμε.
Αυτή είναι η Επανεκκίνηση για τη Δράμα.
Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας
Εύχομαι σε όλους μια καλή και δημιουργική χρονιά!