Κοινωνία

Άλλο ένα εργατικό ατύχημα στη Δράμα

Άλλο ένα εργατικό ατύχημα συνέβη σε επιχείρηση μαρμάρου στο νομό Δράμας.

Πρόκειται για πατέρα 2 παιδιών, που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ  στο Νοσοκομείο Καβάλας  με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι μετά από πτώση από μεγάλο ύψος.

Με ανακοίνωση του το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων και εμπορουπαλλήλων Δράμας εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξη του στην οικογένειά του και απαιτεί την άμεση διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος , τη γρήγορη απόδοση ευθυνών, την πλήρη στήριξη της οικογένειάς του

Ανακοίνωση του Σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων και εμπορουπαλλήλων Δράμας

Για το νέο εργατικό ατύχημα σε λατομείο του Νομού.

Άλλο ένα εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στην μακρά λίστα των εργατικών ατυχημάτων σε επιχειρήσεις μαρμάρου στο Νομό.

Ένας  εργάτης, πατέρας 2 παιδιών, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ  στο Νοσοκομείο στην Καβάλα με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι μετά από πτώση από μεγάλο ύψος. Το εργατικό ατύχημα συνέβη την Τετάρτη 8/12 σε λατομείο της επιχείρησης ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ στην περιοχή του Βώλακα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξη μας στην οικογένειά του και απαιτούμε την άμεση διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος , τη γρήγορη απόδοση ευθυνών, την πλήρη στήριξη της οικογένειάς του.

Δεν είναι η κακιά ώρα, η απροσεξία, το ανθρώπινο λάθος που πολλοί θα σπεύσουν να πουν. Είναι εργοδοτικά εγκλήματα με αιτίες που έχουμε επανειλημμένα αναδείξει και συνένοχο τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Τα ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας θυσιάζονται στο μαρμάρινο βωμό του κέρδους.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του μαρμάρου έχουν πλούσια πείρα, στο όνομα της «ανάπτυξης της επιχείρησης», στο «να μην χαθούν θέσεις εργασίας» είδαν όλα τα προηγούμενα χρόνια να καταργούνται δικαιώματα, όπως κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μειώσεις μισθών, κατάργηση του 5ήμερου και εφαρμογή εξαήμερο με 10ωρα και 12ωρα, ανύπαρκτα μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας γιατί αποτελούν κόστος, την εντατικοποίηση να σπάει κόκκαλα (ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δούλευε στο νταμάρι της επιχείρησης και έκανε παράλληλα και χρέη οδηγού), με αποτέλεσμα να μετρούν δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος που πρόσφατα επισκέφτηκε την περιοχή και είχε συναντήσεις με τον σύνδεσμο επιχειρήσεων μαρμάρου, φυσικά «δεν είδε,  δεν άκουσε τίποτα» για τα παραπάνω προβλήματα των εργαζομένων στα λατομεία.

Την ίδια περίοδο η κερδοφορία των μαρμαράδων «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αυξήθηκαν οι επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα κέρδη εκτινάχτηκαν.

Καλούμε τους εργαζόμενους στα μάρμαρα να μην αποδεχτούν αυτή την κατάσταση, να μην δεχτούν να πληρώνουν και με την ζωή τους το «μάρμαρο». Να μην περιμένουν τίποτα από τις διάφορες συσκέψεις της εργοδοσίας με την πλειοψηφία του ΕΚ, με βουλευτές και άλλους παρατρεχάμενους. Να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που  τους καλούν να βάλουν «πλάτη» για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Να πάρουν την υπόθεση προστασίας της ζωής στα δικά τους χέρια.

Τώρα χρειάζεται οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς και να διεκδικήσουμε:

  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Εκπαίδευση των εργαζομένων με ευθύνη της εργοδοσίας, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.
  • Να δημιουργηθούν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε επιχείρηση σε κάθε λατομείο.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, 5ημερο, 7ωρο, 35ωρο. Ο χρόνος μετακίνησης από και προς τα λατομεία να συμπεριλαμβάνεται στο ωράριο εργασίας.
  • Έλεγχος από τις υπηρεσίες του κράτους του μηχανολογικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων, αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου μηχανολογικού εξοπλισμού με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, κάλυψη όλων των κενών των ελεκτικών μηχανισμών. Δημιουργία παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ