Κοινωνία

Ένωση Καταναλωτών Δράμας: η πρόταση μας στον Δημόσιο Διάλογο για το μέλλον της Λαϊκής Αγοράς

Η Ένωση Καταναλωτών Δράμας είναι ένας από τους φορείς του νομού που κλήθηκαν από τον Δήμο Δράμας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο διάλογο για την Λαϊκή Αγορά της πόλης.

Όχι μόνο ανταποκρίθηκε στην σημαντική αυτή πρόσκληση – πρόκληση αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις που ήδη κατέθεσε εγγράφως, προσπαθεί να συμβάλει στην κατεύθυνση εύρεσης της καλύτερης δυνατής λύσης για παραγωγούς, εμπόρους και – κυρίως –καταναλωτές.

Παρακάτω ακολουθεί η συνολική πρόταση που κατέθεσε η Ένωση Καταναλωτών Δράμας στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για τη Λαϊκή Αγορά Δράμας με την συμμετοχή εκπροσώπων παραγωγών, μικροπωλητών και της Ένωσης Καταναλωτών, με πρωτοβουλία του Δήμου Δράμας.

Θέσεις και Προτάσεις της Ένωσης Καταναλωτών Δράμας στον Δημόσιο Διάλογο για την Λαϊκή Αγορά της Δράμας

Ανεξαρτήτως της τελικής απόφασης για παραμονή ή μεταφορά της Λαϊκής Αγοράς της Δράμας, αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου, – έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών – η έναρξη ενός ουσιαστικού δημόσιου διαλόγου για έναν από τους πιο ιστορικούς και συνάμα πιο δυναμικούς για την τοπική οικονομία, θεσμούς της πόλης.

Ελπίδα μας είναι, ο διάλογος αυτός να συνεχιστεί, να διευρυνθεί και να δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην κοινωνία και τους καταναλωτές.

Από την πρώτη στιγμή που η Ένωση Καταναλωτών Δράμας κλήθηκε να συμμετάσχει στον διάλογο αυτό, προσπάθησε να έλθει σε επικοινωνία με όσο το δυνατόν περισσότερους εκπροσώπους εμπλεκομένων φορέων, επαγγελματίες και κυρίως καταναλωτές προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους.

Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα της συζήτησης που αναπτύξαμε, συμπεράναμε  ότι της όποιας απόφασης για την Λαϊκή Αγορά πρέπει να προηγηθεί ένας διευρυμένος διάλογος στην τοπική κοινωνία, κατά τον οποίο θα δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί ή θα δημιουργηθούν στην περίπτωση αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης.

Διαπιστώσαμε:

όσον αφορά την Λαϊκή Αγορά της 19ης Μαΐου:

α.  η υφιστάμενη κατάσταση «ακροβατεί» στο όριο νομιμότητας και παρανομίας

β. ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ λάθη, παραλήψεις, αβλεψίες αλλά και σκοπιμότητες, δημιούργησαν ένα αρρωστημένο καθεστώς με τραγικές συνθήκες λειτουργίας για την πλειοψηφία εκθετών και καταναλωτών

γ. στην περίπτωση παραμονής της Λαϊκής στην 19ης Μαΐου, απαιτείται άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση δημιουργίας υποδομών, διευθέτησης του χώρου, τήρησης της νομιμότητας, διαφάνειας στην επιλογή των συμμετεχόντων

όσον αφορά την πρόταση για μεταφορά στην οδό Χελμού:

Δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα για τα οποία απαιτούνται απαντήσεις από φορείς και υπηρεσίες της Δράμας που χρειάζεται να εμπλακούν στον δημόσιο διάλογο

α. Θέματα συγκοινωνίας και μετάβασης των καταναλωτών στον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος είναι αρκετά απομακρυσμένος από τις αφετηρίες ΚΤΕΛ και Αστικών.

β. Βασικές υποδομές που αφορούν σε ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας των καταναλωτών και των εκθετών (τουαλέτες, βρύσες, χώροι προστασίας καταναλωτών από ακραία καιρικά φαινόμενα, σηματοδότηση, διαβάσεις κλπ)

γ. Αποδυνάμωση ενός μεγάλου εμπορικού τμήματος της πόλης, που με την υφιστάμενη κατάσταση έπαιρνε σημαντικές οικονομικές «ανάσες», κάθε Πέμπτη.

δ. Η σύμφωνη γνώμη των αρχών που πρέπει να γνωμοδοτήσουν όσον αφορά τη νομιμότητα της μεταφοράς της λαϊκής στον χώρο που έχει αποφασιστεί

Προτείνουμε:

α. την δημιουργία ενός ευέλικτου σχήματος, απαρτιζόμενο από εκπροσώπους, της Δημοτικής Αρχής, της Αντιπολίτευσης, των Ενώσεων Παραγωγών και Μικροπωλητών, της Ένωσης Καταναλωτών και του Εμπορικού Κόσμου με στόχο την σύνταξή και κατάθεση στο δημοτικό συμβούλιο Δράμας – εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος – μιας ολοκληρωμένης εισήγησης – πρότασης.

β. την δημιουργία μιας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ επιτροπής, με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη, την εύρυθμη, νόμιμη και διαφανή λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς της Δράμας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα προβαίνει σε απολογισμό της δράσης της και θα εισηγείται(με χαρακτήρα γνωμοδοτικό) στο δημοτικό συμβούλιο, όλα τα θέματα που αφορούν στην λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς.

Είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση αυτής της επιτροπής.

Η εδραίωση ενός διαφανούς και υγιούς πλαισίου ανταγωνισμού μεταξύ συμμετεχόντων παραγωγών και εμπόρων διασφαλίζει χαμηλότερες τιμές και  καλύτερη ποιότητα στα προϊόντα, προς όφελος πάντα, των χιλιάδων καταναλωτών που επισκέπτονται την Λαϊκή Αγορά.