Life

Έχει νιτρικά το νερό της Δράμας; – «Άριστο το νερό μας» δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Τ. Χατζηγιάννης

Την ανησυχία των Δραμινών προκάλεσε δημοσίευμα της RealNews, σύμφωνα με το οποίο το νερό της Δράμας και άλλων αρκετών περιοχών της χώρας, έχει υψηλές ποσότητες σε νιτρικά.

50 mg ανα λίτρο νερού το όριο σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Το όριο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι 50 mg ανά λίτρο νερού ενώ οι ΗΠΑ και 7 χώρες της Ε.Ε.(Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Πολωνία) συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν κατανάλωση νερού με νιτρικά, πάνω από  10 mg το λίτρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα https://media.real.gr/filesystem/Multimedia/pdf/300_id49599.pdf

στην Δράμα εντοπίστηκαν 14,4 mg  ανά λίτρο νερού. Δηλαδή 4,4 mg περισσότερο από το όριο που θέτουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες αλλά πολύ λιγότερο από το όριο του ΠΟΥ.

Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία από την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχετεύσεων (ΕΔΕΥΑ), αλλά και τις κατά τόπους ΔΕΥΑ, τα οποία είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και αφορούν σε  μετρήσεις του 2019 και του 2020.

Τα νιτρικά σε υψηλές ποσότητες στο πόσιμο νερό, μεγάλη απειλή για την δημόσια υγεία

Το ρεπορτάζ, το οποίο που αναδημοσιεύτηκε από πολλούς ιστότοπους, αναφέρει ότι τα νιτρικά που περιέχονται σε υψηλές ποσότητες στο πόσιμο νερό, κρύβουν μια μεγάλη απειλή για την δημόσια υγεία και είναι απόρροια της υπερβολικής χρήσης λιπασμάτων. Αναφέρεται ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα επιβάρυνσης των υδάτων, με πραγματικό κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά για εγκύους, βρέφη και μικρά παιδιά.

Τάσος Χατζηγιάννης: Το νερό της Δράμας, από τα καλύτερα και ποιοτικότερα της χώρας

Κατηγορηματικός και απόλυτος για την καθαρότητα του νερού της Δράμας ήταν σε συνέντευξη του στον ALPHA NEWS 95,5 ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Τάσος Χατζηγιάννης:

Αφού τόνισε ότι γίνονται συνεχώς μετρήσεις, ανέφερε ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν στην διάθεση της ΔΕΥΑΔ, προκύπτει ότι το νερό της Δράμας είναι από τα καλύτερα και ποιοτικότερα νερά της χώρας.

Πάντως εξέφρασε επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο δημοσίευμα σημειώνοντας πως δεν αναφέρονται σε αυτό, από ποια συγκεκριμένα σημεία του νομού της Δράμας αντλήθηκαν τα δείγματα που ερευνήθηκαν όπως επίσης και οι ακριβείς ημερομηνίες που έγιναν οι μετρήσεις.